szerző:
hvg.hu

Az 1992 és 1995 közötti boszniai háború után bő évtizeddel még mindig szükséges a nemzetközi katonai jelenlét. A jelek azonban bíztatóak, a katonai kontingens mellett megjelentek a velük együttműködő rendőri erők is, amely egyértelműen arra mutat, hogy szép lassan ez is elegendő lesz a békésebb viszonyok fenntartásához.

2004. decemberében véget ért a NATO missziója Bosznia-Hercegovinában. A szervezet ugyan még az országban maradt, feladatait azonban átvette az EUFOR (Európai Fegyveres Erők), az Európai Unió által finanszírozott csapatok, amely a stabilitásért felelős NATO-erőket, az SFOR-t váltotta föl. A korábbi hatvanezres katonai erőből mindössze hétezres katonai-rendőri állomány maradt. Kérdéses, hogy egy ekkora erő képes-e megőrizni a békét, de nem is ez a lényeg, hanem maga a jelenlét. A felszín alatt izzik még a parázs, és muszáj lennie olyan elrettentő erővel bíró nemzetközi csoportnak, ami nem korrumpálható és képes rendet tartani. Sokan félnek attól, hogy ha kivonulnak a békefenntartók, akkor újra kitörhetnek az etnikai villongások.

Fegyverek odahaza

Szarajevói utcakép (Belényi Dániel)
A fegyverbegyűjtési akciók ellenére még mindig rengeteg fegyver van magánkézben, a háború alatt virágzott a fegyvercsempészet, és a volt jugoszláv bázisok raktáraiban is tonnaszámra hevertek a hadianyagok. És mindehhez még hozzájárul a „férfinak legyen fegyvere” típusú balkáni mentalitás – mondja a hvg.hu- nak Kubik Zoltán, a szarajevói magyar nagykövetség kulturális attaséja.

Az EUFOR feladata inkább a helyi rendőrséggel és a boszniai hadsereggel való együttműködés, ugyanis egyik sem elég erős ahhoz, hogy külső segítség nélkül rendet tartson. Ehhez nagyban hozzájárul a korrupció, amelyben a világ középmezőnyében szerepelnek Örményországgal és Madagaszkárral egy szinten, legalábbis a Transparency International adatai szerint. Egy boszniai határőr átlagfizetése 4-500 konvertibilis márka (KM), ami 200-250 eurónak felel meg. Aránylag könnyű tehát az Albániából érkező drogcsempészek dolga, akik „némi” kenőpénzért könnyedén átjuthatnak a határon, vagy pedig a mindig változó csempészútvonalakat használják.

Lövöldöznek, fenyegetnek

A déli határszakasz egyébként is problémás, néha előfordul lövöldözés vagy más fenyegetés – meséli Szloszjár Balázs őrnagy az EUFOR Integrált Rendőri Egységben szolgáló magyar katonák parancsnoka. Alá tartozik a kötelékében missziót teljesítő Magyar Honvédség Katonai Rendészeti Kontingens mintegy 117 magyar katonája, akiknek az ún. keretműveletei közé tartozik többek között a határellenőrzés és a csempészet felderítése, amelyben szorosan együttműködnek a határőrökkel, minden információt, lekapcsolt személyt és szállítmányt átadva nekik. Szloszjár őrnagy is megerősítette a balkáni bűnözői hagyományok jelenlétét, tapasztalata szerint a bűnözők „tesznek” a rendőrökre és a határőrökre, egyedül a katonáktól tartanak, ezért is szükséges a jelenlétük.

A magyaroknak is otthont adó tábor
Az EUFOR szarajevói bázisán, a Butmir Campben tavaly márciusban megkezdődött a magyar rendőrségnek az első olyan missziója, amelyben olasz csendőrökkel és katonákkal együtt teljesítenek szolgálatot. Ez az IPU (Integrated Police Unit – Integrált Rendőri Egység), amelynek tagjai között van a magyar rendőrség, az olasz carabinierik, a török és a holland csendőrök, valamint a román es magyar katonák. Magyarországot egy rendőrszakasz és öt bűnügyi nyomozó képviseli 27 fővel. Az Integrált Rendőri Egység parancsnokhelyettese szinten magyar rendőr, Pallagi Imre rendőr alezredes. Őt a BM küldte ki fél évre Brüsszelbe az Európai Unió Tanácsa felkérésére, mint magyar nemzeti rendőri szakértőt, hogy vegyen részt az IPU megtervezésében es felállításában.

Háborús bűnösök elfogása

Az EUFOR 7000-es állományában az Integrált Rendőri Egység 550 rendőrrel, csendőrrel és katonával teljesít szolgálatot. Feladatuk a rendvédelmi szervek támogatása, járőrözés, közúti személy és gépjármű ellenőrzés, határellenőrzés, a helyi erők igény szerinti kiképzése, illetve bűnügyi nyomozói feladatok ellátása. Az egységnek van közrendvédelmi zászlóalja is, amely hatékonyan képes a tömegkezelésre.

Néha még lövöldöznek
Mindemellett támogatják a speciális rendőri műveleteket, mint amilyen a különösen veszélyes fegyveres bűnözők vagy a háborús bűnösök elfogása. Biztosítják az EUFOR parancsnoka által elrendelt egyéb műveleteket, ide tartozik például a daytoni megállapodást sértő cselekmények elleni fellépés, amelynek észlelése esetén az EUFOR saját hatáskörében is eljárhat, a helyi erőkkel való együttműködés nélkül. A legfontosabb azonban, hogy az IPU nem helyettesíti a helyi rendőrséget és nem része a boszniai rendvédelmi struktúrának. Hogy minél szélesebb körben elfogadják a tevékenységét, rendkívül nagy hangsúlyt fektetnek a kapcsolattartásra a települések elöljáróival és a közvetlen kapcsolatra a lakossággal, amelyet a járőrökben lévő tolmácsok útján gyakorolnak.

A magyar rendőrök pályázat alapján egy évre kötnek szerződést, amelyet félévente hosszabbíthatnak. Hogy mennyire kapós azonban ez a hosszú idő, az kérdéses. A magyar katonai alegység parancsnoka, Szloszjár Balázs őrnagy kiemelte, hogy a katonákat – akik csak fél évre jönnek – rendkívül megterheli a szeretteiktől való hosszú elszakadás, és rengeteg család és kapcsolat hullott már szét emiatt. Szerinte ezt leszámítva a hangulat elég jó, fölösleges terheket nem raknak a katonákra, és jó a csapatszellem is, mivel mindannyian a hódmezővásárhelyi MH 5/62. Könnyű Lövészzászlóaljból jöttek.

Ezt a hangulatot legfeljebb az olaszok bánják, akiket 15:5-re vertek legutóbb fociban.

Belényi Dániel / Szarajevó

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

A boszniai szerb hadsereg űzött bosnyákokat Magyarországra

A boszniai szerb hadsereg utasítására történt 1992-ben a kelet-boszniai Zvornik környékén élő muzulmánok deportálása Magyarországra. Az erről szóló katonai parancsot bemutattá a kitelepítést levezénylő szerb félkatonai osztag tagjainak belgrádi perén.

MTI Világ

Békefenntartók megölték egy boszniai háborús bűnös feleségét

Az Európai Unió boszniai békefenntartó haderejének (Eufor) katonái egy rajtaütésben Kelet-Boszniában kioltották egy háborús bűnökkel gyanúsított boszniai szerb férfi feleségének életét, a körözött személyt és kisfiát pedig életveszélyesen megsebesítették.

Fontos bejelentést tett a NASA a Hold-misszióval kapcsolatban

Fontos bejelentést tett a NASA a Hold-misszióval kapcsolatban

Akkora tömeg van a Mount Everesten, hogy abba egy nap alatt hárman is belehaltak

Akkora tömeg van a Mount Everesten, hogy abba egy nap alatt hárman is belehaltak

40 éve kipusztultak, most újra betelepítik a nipponíbiszeket Dél-Koreában

40 éve kipusztultak, most újra betelepítik a nipponíbiszeket Dél-Koreában

Kipróbáltuk az első tényleg hipergyors villanyautó-töltőt

Kipróbáltuk az első tényleg hipergyors villanyautó-töltőt

Gagyi kamuvideóval próbálja Trump lejáratni ellenfelét

Gagyi kamuvideóval próbálja Trump lejáratni ellenfelét

31 gyerekülés a 2019-es nagy tesztben, 2 nagyon elvérzett

31 gyerekülés a 2019-es nagy tesztben, 2 nagyon elvérzett