szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A rasszista indíttatású gyilkosságok megszaporodása miatt e bűncselekmények elleni közös fellépésre, szolidaritásra kérte az orosz polgárokat az oroszországi örmény és tádzsik diaszpóra.

A felhívás csütörtökön hangzott el, öt nappal azután, hogy Moszkva belvárosában, a metróban fiatalok egy csoportja megtámadott és megölt egy örmény származású fiatalembert. Január óta ő volt a hatodik örmény, akit Oroszországban meggyilkoltak.

"Civil szolidaritásra van szükségünk, és közösen kell kidolgoznunk egy akciótervet, hogy megakadályozzuk az idegengyűlölet elterjedését az országban" – jelentette ki Ara Abramján, az oroszországi örmények szövetségének elnöke. Simon Kogenján, a mintegy kétmilliós örmény diaszpóra képviselője kiemelte, hogy a rasszista támadások csaknem mindennapossá váltak Oroszországban.

Govhar Dzsurajeva, a közel egymilliós tádzsik diaszpóra jogait védelmező, Tádzsikisztán nevű nem kormányzati szervezet vezetője azt mondta, hogy oroszoknak és nem oroszoknak közösen kell fellépniük az interneten fasiszta jelszavakat terjesztő bőrfejűek vezetői ellen.

A bőrfejűek bandái által elkövetett támadások, amelyeket az orosz igazságszolgáltatás gyakran csak garázdaságnak nyilvánít, általában a kaukázusi népek tagjai és a közép-ázsiai volt szovjet köztársaságokból származók ellen irányulnak, de nem kímélik az afrikaiakat és általában az ázsiaiakat sem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Újabb rasszista incidens Madridban; kizárhatják a Realt?

Valószínűleg lesz még utóélete a kedd esti Real Madrid-Bayer Leverkusen Bajnokok Ligája-találkozónak, a Bernabeu-stadionban helyet foglaló nézők némelyike ugyanis náci karlendítéssel és huhogással "üdvözölte" a német vendégeket.

MTI Világ

Törökországban tilos az örmény népirtásról beszélni

Három török egyetem szerdán bejelentette, hogy elhalasztja azt a tudományos konferenciát, amelyet az oszmán birodalombeli örmények múlt századbeli tömeges lemészárlásának szenteltek volna, teret adva a népirtást tagadó hivatalos ankarai politikát bíráló felszólalásoknak is, miután az igazságügyi miniszter "árulással" vádolta meg a szervezőket.