szerző:
MTI

A szerb hatóságok leleplezték Ratko Mladics volt boszniai szerb hadseregparancsnokot támogató 130 fős hálózatot - mondja Raszim Ljajics, a Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködésért felelős belgrádi kormánytanács elnöke, aki ugyanakkor nem tudja, hogy mikor kerül a hágai székhelyű bíróság elé a srebrenicai népirtás felelősének tartott tábornok.

A Blics című belgrádi napilap vasárnap interjút közöl Raszim Ljajiccsal, aki szerint 130 főről van szó, akik a tíz éve tartó szökés különféle szakaszaiban bujtatták a tábornokot. Szerinte sajnos ezeknek az embereknek a többsége a boszniai Szerb Köztársaságban él. Ezek mind fontos hírszerzői adatok, amelyek elvezethetnek a szökevény rejtekhelyéhez, ugyanakkor Ljajics szerint jelen pillanatban senki se állíthatja bizonyossággal, hogy a tábornokot "kiadják-e és hogy ez mikor történik meg".

Olli Rehn, az EU bővítésért felelős biztosa pénteken megismételte, hogy amennyiben a szerb hatóságok "néhány napon belül" nem adják ki az NT-nek Mladicsot, nem kerül sor a társulási tagságról szóló tárgyalások következő, május 11-én esedékes fordulójára. Rehn május 3-án tárgyal Carla Del Ponte hágai főügyésszel, és ennek fényében hoz döntés Brüsszel a tárgyalások felfüggesztéséről. Ljajics szerint nem használna az ország tekintélyének, ha megszakadnának a tárgyalásokat, de akkor is folytatni kell a kutatást Mladics után, mert ő mindig akadályt fog jelenteni az integrációban.

A brüsszeli határidő közeledtével a belgrádi sajtó ismét egyre többet foglalkozik a Mladics-üggyel. A Press című belgrádi napilap - amely csak tavaly december óta jelenik meg, de szemlátomást nagyon jó kapcsolatai vannak a rendőrségnél - azt írja vasárnap "jól értesült rendőrségi forrásokra" hivatkozva, hogy a nyomozóhatóságok összeállították a tábornok kórisméjét bujtatói, illetve egy orvos vallomása alapján. Az orvos beismerte, hogy két éve Szerbián kívüli helyszínen megvizsgálta Mladicsot.

A tábornoknak magas a vércukor szintje, több ízben kért segítőiktől egy Glorial nevű gyógyszert ennek csökkentésére. Ezen kívül Mladicsnak nyaki fájdalmai vannak a kilencvenéves elején történt sebesülése következtében, és kisebb problémái vannak a vérnyomásával is.

A Press informátora szerint "nincs esélye" annak, hogy Ratko Mladics május 3-ig Hágában legyen, mert egyelőre a holléte sem ismert, jóllehet a hatóságok éjt nappallá téve kutatnak utána.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Ratko Mladics már-már beszámíthatatlan

Súlyos lelki állapotban, a beszámíthatóság határán van a legkeresettebb feltételezett háborús bűnös, Ratko Mladics volt boszniai szerb hadseregparancsnok - írja kedden a Press című belgrádi napilap a szerbia-montenegrói hadsereg biztonsági szolgálatának (VBA) jelentésére hivatkozva.

MTI Világ

Mladics: megvan vagy nincs meg?

A hivatalos cáfolatok ellenére egyes belgrádi lapok kitartanak azon állításuk mellett, hogy a szerb hatóságok tárgyalnak a szrebrenicai népirtás miatt tíz éve körözött volt boszniai szerb katonai vezetővel, Ratko Mladicscsal, aki "kemény tárgyalópartner", és egyelőre nem hajlandó önként feladni magát a hágai Nemzetközi Törvényszéknek (NT).

MTI Világ

Nyomást gyakorolna Szerbiára az EU Mladics kiadásáért

Az Európai Uniónak a tárgyalások felfüggesztésével kell nyomást gyakorolnia Szerbiára azért, hogy kiadja Hágának az országban tartózkodó legkeresettebb háborús bűnöst, Ratko Mladicsot - véli Carla Del Ponte, a volt Jugoszlávia területén elkövetett bűntettekben ítélkező Nemzetközi Törvényszék főügyésze a Le Figaro című francia napilapnak adott keddi interjújában.

MTI Világ

Az EU nem tárgyal Belgráddal, ha nem adják ki Mladicsot

Néhány napja van még Belgrádnak, hogy segítsen Ratko Mladics egykori boszniai szerb katonai vezetőnek a Nemzetközi Törvényszék elé állításában, ellenkező esetben az Európai Bizottság felfüggeszti az Európai Unió Szerbia-Montenegróval folytatott tárgyalásait a társulási szerződésről.

MTI Világ

Belgrádi lapok szerint Mladics fogoly

A szerbiai lapok továbbra is állítják, hogy a hatóságok tárgyalnak a kétrendbeli népirtással vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnokkal. Belgrád és a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) is több ízben cáfolta, hogy a szerb hatóságok kapcsolatba léptek Ratko Mladiccsal, a kormány pedig kérte a sajtót, hogy hivatalos tájékoztatóira hagyatkozzék.

MTI Világ

Belgrád haladékot kér Brüsszeltől Mladics kiadatására

Borisz Tadics szerbiai elnök szerint Belgrád haladékot kér Brüsszeltől a szrebrenicai népirtás főfelelősének tartott Ratko Mladics volt boszniai szerb katonai vezető kiadatására, de mivel az első reagálások kedvezőtlenek voltak, az országnak fel kell készülnie a legrosszabbra.

MTI Világ

Ellentmondó értesülések Mladics elfogásáról

A hivatalos cáfolatok ellenére több belgrádi sajtóorgánum egymástól független forrásokra hivatkozva azt állította kedd este, hogy elfogták Ratko Mladicsot, a népirtással vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnokot.

MTI Világ

Őrizetbe vették Mladics cinkosát

Őrizetbe vett a szerb rendőrség egy volt boszniai szerb tisztet, aki közel áll a háborús bűnökkel vádolt, szökésben lévő Ratko Mladics volt boszniai szerb hadseregparancsnokhoz - közölték a nyomozáshoz közel álló forrásból.

MTI Világ

Főpróba volt a Mladics elfogásáról tudósító hírözön?

A szerb kormány és a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) ismét cáfolta azokat a Belgrádban terjedő híreszteléseket, amelyek szerint elfogták a törvényszék által háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladics volt boszniai szerb hadseregparancsnokot. A szerb kormány arra kérte a letartóztatásról cikkező belgrádi sajtót, hogy ezentúl hagyatkozzon a kabinet hivatalos tájékoztatóira.

MTI Világ

Kiadják Mladicsot Hágának?

Azonosították Ratko Mladics tartózkodási helyét, és remélhetőleg még ezen a héten letartóztatják - mondta a szerbia-montenegrói parlament európai ügyi bizottságának elnöke.

Előrehozott választást ajánl a venezuelai elnök

Előrehozott választást ajánl a venezuelai elnök

Szépen megkérték a betörők a lakót, ne jelentse fel őket, hiába

Szépen megkérték a betörők a lakót, ne jelentse fel őket, hiába

Évek óta Csányi és Mészáros kapja a legtöbbet az uniós mezőgazdasági pénzekből

Évek óta Csányi és Mészáros kapja a legtöbbet az uniós mezőgazdasági pénzekből

Új sorozat érkezhet a Barátok közt készítőitől az RTL-re

Új sorozat érkezhet a Barátok közt készítőitől az RTL-re

Will Smith tisztában volt vele, hogy illegálisan mászott fel a Lánchídra

Will Smith tisztában volt vele, hogy illegálisan mászott fel a Lánchídra

Már ősszel jöhet a Huawei operációs rendszere, ami leváltja az Androidot

Már ősszel jöhet a Huawei operációs rendszere, ami leváltja az Androidot