szerző:
MTI

Vasárnap éjfélkor lejárt a határidő Ratko Mladics kiadására, de semmi jele annak, hogy a szerbiai hatóságok elfogták volna a kétrendbeli népirtással vádolt egykori boszniai szerb katonai vezetőt. Kostunica miniszterelnök szerdán találkozik a hágai főügyésszel, addig még kap némi haladékot Szerbia.

Brüsszel eredetileg március végére várta, hogy megérkezzen a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) börtönébe Ratko Mladics, de Vojislav Kostunica szerbiai miniszterelnök meg tudta győzni Carla Del Ponte hágai főügyészt és Olli Rehnt, az EU bővítési biztosát, hogy a hatóságok április végéig kézrekerítik a szökevényt.
   
Brüsszel egy hónappal eltolta a határidőt, amely elvileg vasárnap éjfélkor lejárt. Rehn pénteken megismételte figyelmeztetését, hogy amennyiben Mladics néhány napon belül nem lesz Hágában, Brüsszel felfüggeszti a tavaly ősszel kezdődött társulási tárgyalásokat Belgráddal. "Volt idejük bebizonyítani, hogy nem bujtatják Mladicsot. Ez az utolsó pillanat a cselekvésre és a konkrét eredmények felmutatására, ami alatt Mladic elfogása, és Hágának való kiadatása értendő" - mondta Rehn a BBC-nek nyilatkozva.
   
A belgrádi médiában legtöbbször ironikus hangvételű kommentárok jelentek meg arról, hogy a Kostunica-kormány ismét nem tartotta be az ígéretét. Egyesek rámutatnak arra, hogy Belgrádnak van még néhány napja a cselekvésre: a bővítési biztos május 3-án tanácskozik Carla Del Pontéval, és ennek fényében döntenek Brüsszelben a társulási tárgyalások felfüggesztéséről.

Más kommentárok arra mutatnak rá, hogy a társulási tagságról szóló tárgyalások soron következő fordulója május 11-re esedékes, és amennyiben addig Mladics az NT elé kerül, nincs minden elveszve.

Hogy hol tart a Mladics-ügy rendezése, azt teljes homály fedi. A szerb hatóságok az elmúlt hetekben őrizetbe vettek öt személyt, akik feltehetően segítették Mladicot a bujkálásban.

Rasim Ljajics, a Hágával való együttműködésért felelős belgrádi kormánytanács elnöke szombati lapinterjújában elárulta, hogy a hatóságok leleplezték a tábornokot bujtató hálózatot: 130 főről van szó, akik a szökés különféle szakaszaiban bujtatták a tábornokot, és többségük a boszniai Szerb Köztársaságban él.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Mladics: megvan vagy nincs meg?

A hivatalos cáfolatok ellenére egyes belgrádi lapok kitartanak azon állításuk mellett, hogy a szerb hatóságok tárgyalnak a szrebrenicai népirtás miatt tíz éve körözött volt boszniai szerb katonai vezetővel, Ratko Mladicscsal, aki "kemény tárgyalópartner", és egyelőre nem hajlandó önként feladni magát a hágai Nemzetközi Törvényszéknek (NT).

MTI Világ

Az EU nem tárgyal Belgráddal, ha nem adják ki Mladicsot

Néhány napja van még Belgrádnak, hogy segítsen Ratko Mladics egykori boszniai szerb katonai vezetőnek a Nemzetközi Törvényszék elé állításában, ellenkező esetben az Európai Bizottság felfüggeszti az Európai Unió Szerbia-Montenegróval folytatott tárgyalásait a társulási szerződésről.

MTI Világ

Belgrád haladékot kér Brüsszeltől Mladics kiadatására

Borisz Tadics szerbiai elnök szerint Belgrád haladékot kér Brüsszeltől a szrebrenicai népirtás főfelelősének tartott Ratko Mladics volt boszniai szerb katonai vezető kiadatására, de mivel az első reagálások kedvezőtlenek voltak, az országnak fel kell készülnie a legrosszabbra.

MTI Világ

Ratko Mladics 130 segítőjét leplezték le

A szerb hatóságok leleplezték Ratko Mladics volt boszniai szerb hadseregparancsnokot támogató 130 fős hálózatot - mondja Raszim Ljajics, a Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködésért felelős belgrádi kormánytanács elnöke, aki ugyanakkor nem tudja, hogy mikor kerül a hágai székhelyű bíróság elé a srebrenicai népirtás felelősének tartott tábornok.

MTI Világ

Belgrádi lapok szerint Mladics fogoly

A szerbiai lapok továbbra is állítják, hogy a hatóságok tárgyalnak a kétrendbeli népirtással vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnokkal. Belgrád és a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) is több ízben cáfolta, hogy a szerb hatóságok kapcsolatba léptek Ratko Mladiccsal, a kormány pedig kérte a sajtót, hogy hivatalos tájékoztatóira hagyatkozzék.

MTI Világ

Kiadják Mladicsot Hágának?

Azonosították Ratko Mladics tartózkodási helyét, és remélhetőleg még ezen a héten letartóztatják - mondta a szerbia-montenegrói parlament európai ügyi bizottságának elnöke.

MTI Világ

Ratko Mladics már-már beszámíthatatlan

Súlyos lelki állapotban, a beszámíthatóság határán van a legkeresettebb feltételezett háborús bűnös, Ratko Mladics volt boszniai szerb hadseregparancsnok - írja kedden a Press című belgrádi napilap a szerbia-montenegrói hadsereg biztonsági szolgálatának (VBA) jelentésére hivatkozva.

Bomba robbant Egyiptomban, 17 ember megsérült

Bomba robbant Egyiptomban, 17 ember megsérült

A Manchester City az első triplázó angol csapat

A Manchester City az első triplázó angol csapat

Lemondott Heinz-Christian Strache

Lemondott Heinz-Christian Strache

Négy embert vittek kórházba Kőbányán szén-monoxid-szivárgás miatt

Négy embert vittek kórházba Kőbányán szén-monoxid-szivárgás miatt

Vajon mi köze Mága Zoltánnak a honvédelemhez?

Vajon mi köze Mága Zoltánnak a honvédelemhez?

Csinált egy speciális telefont a Samsung, ami később még nagyon sokat érhet

Csinált egy speciális telefont a Samsung, ami később még nagyon sokat érhet