szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ismét nagygyűlést tartott Minszkben a fehérorosz ellenzék. Már kevesebb résztvevő volt jelen, mint a múlt héten, amióta bezárták az ellenzék legfontosabb vezetőit.

A gyűlés egy menettel kezdődött a városon át egy kijjebb eső térre, ahol a hatóságok engedélyezték az összejövetelt. A menetre nem kaptak engedélyt az ellenzékiek, de a mintegy két kilométeres út mentén felsorakozott rendőrök nem avatkoztak közbe, bár figyelmeztették a résztvevőket, hogy törvénysértést követnek el.
   
A rendőrök később azonban megállítottak egy gépkocsit, amelyben a menetet szervező Sztanyiszlav Suskevics ült, és közölték vele, hogy két napon belül meg kell jelennie a rendőrségen. Akárcsak a többi ellenzéki vezető, ő is pénzbüntetésre, vagy 15 napi elzárásra számíthat. Suskevics a parlament elnöke volt, amikor Fehéroroszország kiszakadt a Szovjetunióból, és a következő három évben is.
   
A nagygyűlésen felszólalt Inna Kulej, az ellenzék legismertebb vezetőjének, Alekszandr Milinkevicsnek a felesége, aki elmondta, hogy felkereste férjét a börtönben, ahol az összes ellenzéki vezetőt elkülönítve tartják.
   
A gyűlés résztvevői feliratos táblákat emeltek a magasba Milinkevics és más politikai foglyok szabadon bocsátását követelve.
   
Egy másik szónok, Jurij Hadika, a Fehérorosz Népfront elnökhelyettese arról beszélt, hogy reményei szerint az ellenzék lendülete kitart, amíg el tudja mozdítani a hivatalából Alekszandr Lukasenko elnököt.
   
Fehéroroszországban nem volt szabad a választás, és egyre több az olyan ember, aki nem akar diktatúrában élni. Szabad választásokat, és a politikai foglyok szabadon engedését követeljük, és számolunk a nyugati országok támogatásával - mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Sorra ítélik el a minszki tüntetőket

Sorra ítélte el a fehérorosz igazságszolgáltatás pénteken az előző éjszaka a minszki Október téren őrizetbe vett tüntetőket. Közben George W. Bush amerikai elnök üdvözölte a fehérorosz ellenzéket.

MTI Világ

Minszk: szélcsend, vihar előtt?

Miközben továbbra is többszáz tüntető van őrozetben, Minszkben az elnökválasztás ellen tiltakozók és rendvédelmi erők közötti előző napi összecsapások után vasárnap reggel nyugodt a helyzet. Milinkevics hívei mindenesetre nem adták fel a tömeges akciókat.

Hét nap

EU-FENYEGETÉS MINSZKNEK

Magas rangú hivatalos vendégeknek kijáró fogadtatásban részesült hétfőn Brüsszelben Alekszandr Milinkevics, az...

MTI Világ

Őrizetbe vették a fehérorosz ellenzéki vezetőt

Őrizetbe vették Alexandr Milinkevics fehérorosz ellenzéki vezetőt csütörtökön, egy nappal a szervezése alatt Minszkben lezajlott ellenzéki tüntetés után. A hatóságok lépéséről ő maga és egyik munkatársa számolt be.