szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fejenként 1974 dekagramm, azaz közel 20 kiló volt tavaly az egy főre jutó sajtfogyasztás Svájcban. A csecsemőket is beszámítva minden svájci naponta legalább 5 deka sajtot evett meg.

A svájci média szerint a mostani adatokkal új sajtfogyasztási rekord született az országban. Ami külön öröm számukra, hogy az elfogyasztott sajtmennyiség 79 százaléka helyi termék volt.

Az "eltüntetett" sajthegy (150 ezer tonnányi volt az országos fogyasztás) közel harmada fehérsajt, illetve lágysajt, egyebek között mozzarella, mascarpone volt. A csoportban a mozzarella lett az első, ezzel ez a sajtféleség lett a svájciak
kedvence. A félkemény sajtok kerültek a második helyre, ide sorolják például a svájciak az emmentáli típust is, fejenként mintegy 5,6 kilónyit ettek belőle 2005-ben.

Az elmúlt öt évben a svájci sajtfogyasztás 3456 tonnával nőtt, a svájci sajtoké ezen belül 3189 tonnával. Tavaly az előző évhez képest 1015 tonnával ettek többet sajtból a svájciak.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Itthon

Sajtfesztivál: lágy, félkemény, kemény

"Ez egy különleges megmérettetés, hiszen a sajtok, a sajtkészítők nem egymás ellen versenyeznek, hanem minden készítményt abból a szempontból vizsgálnak, hogy mennyire felel meg saját kategóriája minőségi követelményeinek - mondta Lacza János, a szeptember 23-24-én Vitnyéden tartandó Országos Sajtverseny és Sajtvásár egyik szervezője.