szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Joseph Blatter, a FIFA elnöke rettenetesnek nevezte az olasz bajnoki mérkőzések elrendezésének gyakorlatát, egyúttal pedig a futballtörténelem legsúlyosabb botrányának minősítette az egyre terebélyesedő bundaügyet.

"Hogyan lehetséges az, hogy az olasz labdarúgás ilyen mélyre süllyedt, hogy klubelöljárók választottak maguknak bírókat - idézte Joseph Blattert, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökét a Corriere della Sera. - Ez a labdarúgás históriájának legnagyobb botránya. Rendkívül nyugtalanít mindaz, amire lassacskán fény derül. Ha ilyesmi Madagaszkáron történik, az ugyan szintén nagyon komoly baj, de legalább helyi jellegűnek tekinthető. Olaszországban azonban, ahol a futball szinte vallás, egész más elbírálás alá esik egy ilyen ügy."

A FIFA-elnök ezzel együtt annak a véleményének adott kifejezést, hogy nem tartaná szerencsésnek a következő idény törlését, amint azt néhányan már lehetséges alternatívaként, a megtisztulás feltételeként felvetették.

"A futball nem állhat le. Egy ilyen jellegű szünet a sportágunk halálát eredményezné" - mondta Blatter, aki még kilátásba helyezte, hogy a nemzetközi szövetség segít a rend helyreállításában, ha erre igény mutatkozik. A labdarúgás első számú vezetője jelezte, az ügy kirobbanása után posztjáról lemondott olasz futballelnök, Franco Carraro egyelőre mindenképpen megtarthatja FIFA-tisztségeit, mivel a nemzetközi szövetség számára az ártatlanság vélelme sérthetetlen.

A mintegy két hete kipattant botrány kulcsfigurája Luciano Moggi, a Juventus azóta már lemondott igazgatója, akit azzal vádolnak, hogy a 2004/2005-ös szezonban játékvezetők segítségével manipulálta a torinóiak mérkőzéseinek eredményét, fenyegetéssel próbált futballistákat arra rávenni, hogy a Juventushoz szerződjenek, és nyomást gyakorolt Marcello Lippi szövetségi kapitányra a válogatott keretek kialakításakor. A bundabotrányban a torinói lub mellett érintett az AC Milan, az SS Lazio és a Fiorentina, illetve több tucat játékos és bíró is. A hatóságok mérkőzések végeredményének befolyásolása, hamis könyvelés, valamint tiltott szerencsejátékban való részvétel miatt vizsgálódnak. A legutóbbi adatok szerint 41 személlyel szemben folyik eljárás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Olaszország: terebélyesedik a bundaügy

Az olasz labdarúgást beárnyékoló bundabotrány legújabb fejezeteként a rendőrség átkutatta a szövetség római irodáját. Eljárás indult többek között a Juventus, a Lazio, és a Fiorentina vezetői ellen.

Afrikában is lehet Forma–1-es futam

Afrikában is lehet Forma–1-es futam

Negyven felett nem úgy megy az újrakezdés, mint gondolnánk

Negyven felett nem úgy megy az újrakezdés, mint gondolnánk

Már készül a Nyirő József-film

Már készül a Nyirő József-film