szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vizsgálat indult Davide Lippi, az olasz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Marcello Lippi fia ellen, akinek szerepét az olaszországi bundabotránnyal összefüggésben kívánják tisztázni a hatóságok.

Davide Lippi az egyik elöljárója a GEA World nevű ügynökségnek, amely játékosok és edzők ügyeit, szerződéseit intézi, s amelyet Alessandro Moggi - a Juventus lemondott főigazgatójának, a botrány első számú felelősének tartott Luciano Moggi fia - vezet. Ifjabb Lippit és három társát, Giuseppe De Mitát, Riccardo Callerit és Tommaso Cellinit azzal gyanúsítják, hogy fenyegetéssel és erőszakos cselekményekkel befolyásolták a játékospiac működését.
 
A vizsgálóbírók azt próbálják kideríteni, a négy férfi fenyegetett-e meg játékosokat azzal, hogy tönkreteszi a pályafutásukat, ha nem kötelezik el magukat a GEA Worldhöz. Luciano Moggi és fia tevékenysége kapcsán ugyanezért már korábban eljárás indult.
 
"Marcello Lippi elég erős személyiség ahhoz, hogy túltegye magát a napi történéseken. A válogatottra ennek az ügynek semmilyen hatása nem lehet" - jelentette ki Giancarlo Abete, az olasz vb-küldöttség vezetője. 
   
Az olasz labdarúgás történetének legnagyobb botránya május 5-én robbant ki. A kulcsfigura Luciano Moggi, akit azzal vádolnak, hogy a 2004/2005-ös szezonban játékvezetők segítségével manipulálta a torinóiak mérkőzéseinek eredményét, fenyegetéssel próbált futballistákat arra rávenni, hogy a Juventushoz szerződjenek, továbbá nyomást gyakorolt Marcello Lippi szövetségi kapitányra a válogatott keretek kialakításakor.
 
A botrány következtében lemondott Franco Carraro, az olasz szövetség elnöke, távozott a Juventus vezérkara, és nem működhet közre a németországi vb-n Massimo de Santis FIFA-játékvezető. A tágabban értelmezett bundaügyben a torinói klub mellett érintett az AC Milan, az Internazionale, az SS Lazio és a
Fiorentina, illetve több tucat játékos és bíró is. A hatóságok mérkőzések végeredményének befolyásolása, hamis könyvelés, valamint
tiltott szerencsejátékban való részvétel miatt vizsgálódnak.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jön a műhúsos állateledel

Jön a műhúsos állateledel

Egyre hevesebbek az Etna kitörései – videó

Egyre hevesebbek az Etna kitörései – videó

Nem Orbán, hanem az elköltendő közpénz miatt "titkos" az alagút

Nem Orbán, hanem az elköltendő közpénz miatt "titkos" az alagút