szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Rendőrségi források szerint egy fiatal férfi Berlin új pályaudvarának színpompás ünnepségen a tömegben huszonhat járókelőt késelt meg. A súlyos merénylet hatalmas pánikot váltott ki. A hatóságok megkezdték a vizsgálatot.

A  berlini rendőrség szóvivője szombaton reggel arról számolt be, hogy a sérültek közül hatnak az állapota súlyos. A többieket orvosi kezelésben részesítették, majd hazaengedték. A szóvivő szerint nem kizárt, hogy a sérültek száma a huszonhatnál magasabb, mivel nem mindenki jelentkezhetett a hatóságoknál.

Az első jelentések még arról tettek említést, hogy egy személy életét vesztette, ezt azonban a szóvivő nem erősítette meg. A 17 éves, berlini ámokfutót őrizetbe vették. Tettének indítékai egyelőre nem ismertek. A  rendőrségi szóvivő szerint a merényletnek nincs "bevándorlási háttere."

Az ünnepségről beszámolva az MTI berlini tudósítója arról írt, hogy az esti órákban több százezer érdeklődő előtt lézershow-val avatták fel a német főváros új főpályaudvarát, amely megkönnyíti majd a vonatok áthaladását a német fővároson.

Az új, "az első igazi" berlini főpályaudvar ötszintes: a legfelső szinten kelet-nyugati irányba, a legalsó szinten észak-déli irányba haladnak a szerelvények. A szintek között bevásárló központot és étkezdéket nyitnak. A berlini főpályaudvart Európa legmodernebb és legnagyobb, átmenő forgalmat lebonyolító pályaudvaraként hirdetik, ahol naponta ezer szerelvény halad majd át: távolsági és helyi vonatok, valamint a berlini városi gyorsvasút szerelvényei.

A főpályaudvar az egykori berlini fal közelében, a Spree folyó partján épült fel. A "szuperlatívuszok pályaudvaraként", a "közlekedés katedrálisaként" is emlegetett vasúti csomópont szépséghibája, hogy egyelőre nem nagyon kapcsolódik a berlini tömegközlekedéshez: nincs metróállomása, nem vezetnek hozzá villamosjáratok, a városi gyorsvasúthálózat kapcsolódása is csonka.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Ötszázkilós bomba Berlin központjában

Ötszáz kilós második világháborús brit bombát találtak csütörtökön Berlin központjában, az Unter den Linden sugárúton. Szakértők vonultak a helyszínre.

Titkos üzenetet írtak a Perseverance ejtőernyőjére, és most már azt is tudni, mi volt az

Titkos üzenetet írtak a Perseverance ejtőernyőjére, és most már azt is tudni, mi volt az

Így fog kinézni az újra felépített József főhercegi palota a budai Várban

Így fog kinézni az újra felépített József főhercegi palota a budai Várban

Ganxsta Zolee alkoholproblémákkal küzd, de nem akar leszokni

Ganxsta Zolee alkoholproblémákkal küzd, de nem akar leszokni