szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Legkevesebb 2517 halottja van az indonéz szociális ügyek minisztériumának legfrissebb közlése szerint annak nagy erejű, a Richter-skálán 6,2-es erősségű földrengésnek, amely szombaton reggel rázta meg az indonéziai Jáva szigetét.

Az egészségügyi illetékesek a halottak számának továbbinövekedését jósolják, mivel a kórházakban sokan fekszenek súlyos állapotban. Az indonéz vöröskereszt forrásai egyelőre nem tudták megerősíteni a minisztérium számadatát: ők még mintegy 1400 halottról és közel 2900 sérültről tudnak, de szóvivőjük közölte, hogy egyes súlyosan érintett területeken még nincs kapcsolatuk a hatóságokkal.

A nagy erejű, a Richter-skálán 6,2-es erősségű földrengés helyi idő szerint szombat reggel rázta meg az indonéziai Jáva szigetét. A földrengés epicentruma a turisták által igen kedvelt, egykori királyi várostól, Yogjakartától mintegy 50 kilométerre délre, a tengerfenék alatt volt. A hatóságok közlése szerint a földmozgást nem követte szökőár, de több ezren elhagyták otthonaikat cunamitól tartva. Ugyancsak a helyi hatóságok számoltak be arról, hogy a körzetben számos ház összedőlt, s megszűnt az áram-, illetve a telefonszolgáltatás.

Dr. Busztin György, Magyarország jakartai nagykövete szerint nagy biztonsággal kijelenthető, hogy nincs magyar áldozata a katasztrófának, mivel sem egyénileg, sem csoportosan érkezett magyar turistákról nincs tudomásuk, akik a földmozgás térségében tartózkodnának. Yogjakartában egyetlen magyar állampolgár él, de magában a városban nem keletkezett számottevő kár.

Gémes Ferenc konzul megjegyezte, hogy magyar beutazókról nincs tudomásuk: a madárinfluenza-veszélyre tekintettel mostanában nem is járnak magyarok a szigetországba, s különösen nem Yogjakartába és környékére a közeli Merapi vulkán mozgolódása miatt, amelyet a kiadott figyelmeztetés szerint tíz kilométeres körzetben ajánlatos elkerülni.

A vulkánt az elmúlt hetekben minden korábbinál aktívabb működés jellemezte. Földrengéskutatók szerint a szombat reggeli földmozgás tektonikus jellegű volt, s azt nem a vulkán fokozott aktivitása váltotta ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Földrengés rázta meg Indonéziát

A Richter-skála szerint 6,1-es erősségű földrengés rázta meg Indonézia partvidékét - jelentette szerda hajnalban a hongkongi földrengés-megfigyelő obszervatórium.