szerző:
MTI

Öngyilkos lett három fogoly a guantánamói amerikai börtöntáborban, feltehetően közös megegyezés alapján, tiltakozva fogva tartásuk ellen - közölte szombaton az amerikai kormányzat egy magas rangú tisztségviselője, illetve Miamiban az amerikai déli parancsnokság.

Két szaúdi és egy jemeni vetett véget az életének, egyelőre nem világos, mikor. Az Egyesült Államok körülbelül 460 terroristagyanús személyt tart fogva a Kuba szigetén lévő létesítményben. Nem tudni, hogy az öngyilkosságot elkövetőknek volt-e közük a múlt havi heves összecsapáshoz foglyok és őrök között.

A washingtoni védelmi minisztérium azt ígérte, hogy (helyi idő szerint) még szombaton tájékoztatást ad a történtekről. George Bush elnököt, aki Camp Davidben tölti a hétvégét, tájékoztatták az ügyről - közölte a tisztségviselő, aki név nélkül nyilatkozott, mondván, hogy a részleteket a Pentagon ismerteti majd.

Bush sajnálkozik

Mélységes aggodalmának adott hangot George Bush elnök a guantánamói amerikai fogolytáborban történtek miatt - közölte helyi idő szerint szombaton este Washingtonban a Fehér Ház szóvivője. Tony Snow elmondta: a Camp Davidben tartózkodó elnököt

Condoleezza Rice külügyminiszter tájékoztatta arról, hogy a börtönben öngyilkos lett három fogoly. Értesülések szerint a két szaúdi és egy jemeni rab feltehetően közös megegyezés alapján, a fogva tartás ellen tiltakozva vetett véget életének, egyelőre nem világos, hogy mikor. A történtekről először az amerikai kormányzat egy magas rangú tisztségviselője, illetve Miamiban az amerikai déli parancsnokság számolt be szombaton délután.

A szóvivő azt is közölte, hogy vezető amerikai kormányzati tisztségviselők egy sor telefonbeszélgetést bonyolítottak le az Egyesült Államok szövetségeseivel, tájékoztatva őket a guantánamói öngyilkosságokról. Ismeretes, hogy Washington európai szövetségeseinek túlnyomó többsége több ízben szót emelt a guantánamói törvénytelenségek miatt, s sürgette a börtöntábor haladéktalan bezárását. 

Legutóbb Anders Fogh Rasmussen dán miniszterelnök bírálta Wahingtonban a foglyokkal szemben tanúsított amerikai hatósági magatartást, s felszólított a börtön bezárására. Válaszában Bush először utalt arra: kormánya szeretné, ha a tábor -  mint fogalmazott - mielőbb üres lenne, s a legfelsőbb bíróságot hibáztatta a bírósági tárgyalások elmaradásáért. 

Kínos az ügy Amerikának 

Mindenesetre órákkal a történtek nyilvánosságra kerülése után több jel utal arra, hogy az amerikai kormányzatot rendkívül kínosan érinti az ügy. Ugyanakkor a börtöntábor  parancsnoka, Harry Harris tengernagy az öngyilkosságot elkövetett foglyokat igyekezett hibáztatni, azt hangoztatva, hogy tettüket nem az elkeseredés, hanem az Egyesült Államok elleni "aszimmetrikus hadüzenet" motiválta. 

Ezzel szemben az amerikai déli parancsnokság vezetője egy sajtóértekezleten azt hangoztatta: a három halottat "a legnagyobb tisztelettel" kezelik. Ennek kapcsán John Craddock utalt arra: kikérik a muzulmán kultúra egyik szakértőjének tanácsait annak biztosítása céljából, hogy a foglyok holttestével a vallási hagyományoknak megfelelően járjanak el. 

Értesülések szerint az amerikai külügyminisztérium kapcsolatba lépett a két érintett ország, azaz Szaúd-Arábia és Jemen külügyminisztériumával, tájékoztatva a két fővárost arról, hogy az amerikai hatóságok vizsgálatot indítottak a történtek tisztázására.

Ugyancsak kiszivárgott, hogy a három öngyilkosságra a börtöntábor legszigorúbban őrzött részében került sor. Szakértők ezzel összefüggésben meglepetésüknek adtak hangot annak kapcsán: miként fordulhatott elő, hogy ilyen körülmények között az a három fogoly észrevétlenül felakaszthatta magát. Erre vonatkozóan a déli parancsnokság vezetője nem szolgált válasszal, csupán arra utalt: intézkedések történtek további öngyilkosságok megakadályozására.

Szaúd-Arábia kételkedik

Kétségeit fejezte ki vasárnap a szaúdi belügyminisztérium szóvivője útján azzal kapcsolatban, hogy a guantánamói amerikai börtöntábor három foglya tényleg öngyilkos lett-e, amint azt Washingtonban állítják. Manszúr at-Turki vezérőrnagy Rijádban annak a gyanújának adott hangot, hogy a három őrizetest megkínozhatták. A Guantánamón raboskodó szaúdiak ügyvédje szintén az amerikai hatóságokat tette felelőssé a halálesetekért. 

A szaúdi belügyminisztérium szóvivője közölte, hogy a sivatagi királyság megpróbálja elérni Washingtonnál, hogy a két szaúdit hazaszállíthassák, és Szaúd-Arábiában temethessék el. 

A fogolytáborban 460 külföldit, köztük 103 szaúdit tartanak fogva. Az őrizetesek zömét Afganisztánban ejtették foglyul, ahol az Egyesült Államok négy és fél éve megdöntötte az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat tagjait befogadó fundamentalista tálib rezsim hatalmát.

A tálibok önjelölt szóvivője vasárnap a foglyok megölésével vádolta az amerikaiakat, mondván, egy igazhitű sohasem vetne véget önkezével az életének. Tony Blair brit miniszterelnök szóvivője "szomorú esetnek" nevezte a három guantánamói fogoly halálát, hozzátéve, hogy meg kell várni az ügyben indított vizsgálat végét.

A Kuba szigetén lévő létesítményben. A múlt hónapban heves összecsapások voltak a foglyok és őrök között, s hetekkel ezelőtt számos rab kezdett éhségsztrájkot a törvénytelen fogva tartás ellen tiltakozva.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Tizenöt szaúdi fogoly érkezett haza Guantánamóról

Tizenöt szaúdi fogoly érkezett haza pénteken a guantánamói börtöntáborból - közölte az arab királyság belügyminisztere, Najef bin Abdel-Aziz herceg, aki elmondta, hogy a szabadultakkal szemben az ország törvényei alapján fognak eljárni.

MTI Világ

Hetvenöt éhségsztrájkoló Guantanamón

A guantanamói amerikai haditengerészeti támaszponton levő börtönben éhségsztrájkot folytató foglyok száma hetvenötre emelkedett a - közölték az amerikai hadsereg illetékesei.

MTI Itthon

Egykori guantánamói foglyok érkeztek Budapestre

Három, az amerikai fogolytáborban egykor fogva tartott férfi is részt vett a Guantánamo című film magyarországi bemutatója előtt szervezett sajtóértekezleten szerdán Budapesten; az eseményt az Amnesty International Magyarország a forgalmazó Budapest Filmmel közösen rendezte.

Tóta W.: Ez bizony egy saller, ennyi várost már nem lehet szopatni

Tóta W.: Ez bizony egy saller, ennyi várost már nem lehet szopatni

Ötven százalék körüli részvétellel zárt az ország

Ötven százalék körüli részvétellel zárt az ország

Tarlós István ott virít minden fideszes megyei lap oldalán

Tarlós István ott virít minden fideszes megyei lap oldalán

Összedőlt egy 18 emeletes szálloda New Orelansban – videó

Összedőlt egy 18 emeletes szálloda New Orelansban – videó

Választás: furcsaságok történnek Ferencvárosban

Választás: furcsaságok történnek Ferencvárosban

Nincs roham a nyelviskolákban, több ezren szorulhatnak ki a felsőoktatásból

Nincs roham a nyelviskolákban, több ezren szorulhatnak ki a felsőoktatásból