szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szövetségi legfelsőbb bíróság helyesen tette, hogy megfedte George Bush amerikai elnököt a terrorizmus elleni harc egyoldalú jogfelfogásáért - írja a The Washington Post kommentárjában azzal kapcsolatban, hogy a taláros testület jogszerűtlennek minősítette és leállította a guantánamói foglyok feletti ítélkezésre létrehozott különleges katonai bizottságokat.

Jogi problémák Párizsban is

A párizsi büntetőbíróság előtt kell felelnie a guantánamói amerikai fogolytáborból hazatért hat francia állampolgárnak "terrorista szervezettel kapcsolatban álló bűnszövetkezetben való részvétel" vádjaiért - adta hírül a Le Journal du Dimanche című párizsi újság.
   
A vádirat szerint a hat francia állampolgár még 2001-ben csatlakozott Afganisztánban a tálibokhoz azért, hogy fegyveres harcokban vegyen részt. Így kerültek kapcsolatba az al-Kaida nevű terrorszervezettel, illetve több más terrorcsoporthoz tartozó aktivistával. Valójában egyikőjük sem vett részt terrorcselekményben, és akad köztük olyan, aki katonai kiképzésben sem részesült, mert vallási meggyőződésből utazott Afganisztánba. A párizsi lap szerint a vádlottak iszlámistának esetleg tekinthetőek, de semmiképp nem terroristának.

A párizsi pert megelőzően a kihallgatások  még Guantánamóban lezajlottak, s azt illegálisan a francia titkosszolgálat emberei végezték. A vádlottak ráadásul - szabadulásuk után - Párizsban feljelentést tettek ismeretlen tettesek ellen emberrablás, kínzás és szabadságtól való jogellenes megfosztás miatt, amely alapján később egy második per is várható Párizsban, amerikai és pakisztáni katonai vezetők ellen

A liberális lap szerint itt az ideje, hogy a kongresszus kiköszörülje a jogi csorbát. A legfelsőbb bírák többségi határozata árnyaltabb módon a kongresszust is elmarasztalta, amely leginkább az oldalvonalon kívülről figyelte eddig a terrorizmus elleni háborút és hagyta, hogy a kormány maga határozza meg a szabályokat, lábbal tiporja a törvényeket és az amerikai alapértékeket - olvasható a kommentárban.
   
A legfelsőbb bíróság állásfoglalása most arra kényszeríti a kormányt, hogy a kongresszus segítségével találjon megoldást a terrorizmussal gyanúsított külföldiek bíróság elé állítására. A kommentár szerint a kongresszus nem viselkedhet továbbra is mindent gépiesen jóváhagyó testületeként azután, hogy ilyen sokáig szabad kezet adott a kormánynak.
   
Eljött az ideje, hogy ország helyrehozza az öt éve elkövetett hibát, amikor a végrehajtó hatalom egy újszerű háborút régi, elavult törvényekkel és önmaga által kitalált új szabályokkal kezdett megvívni. Most esély nyílt arra, hogy megalkossák a terrorizmus elleni harc jogi keretét, ha a kongresszus hajlandó végezni a munkáját - jegyzi meg a The Washignton Post szerkesztőségi kommentárja.
   
A lap egy másik cikkében arról ír, hogy a legfelsőbb bírósági döntés után egyre többen sürgetik a guantánamói létesítmény bezárását. A kormánynak az okoz leginkább fejtörést, mit csináljanak az ott őrzött 450 fogoly közül azzal a mintegy száz fogollyal, akiket túl veszélyesnek tartanak ahhoz, hogy szabadon bocsássák őket. Név nélkül nyilatkozó kormányzati tisztviselők valószínűnek tartják a fogolytábor felszámolását, bár erre még nincsen menetrend, se konkrét terv.

A külügyminisztérium tárgyalásokat folytat számos országgal arról, hogy a foglyok kétharmadát visszaküldjék hazájukba. Ami a kubai haditengerészeti bázison őrzött kemény magot illeti, két megoldás is felmerült: átszállítják őket az Egyesült Államokba valamelyik szövetségi vagy katonai börtönbe, vagy pedig egy másik államra bízzák őrizetüket. Ez utóbbira még egyetlenegy ország sem vállalkozott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

ÖNGYILKOSSÁG GUANTÁNAMÓN

Önkezével vetett véget életének két szaúdi és egy jemeni rab szombaton a Kuba területén lévő Guantánamo Bay amerikai...

Világ

Bush bezárná a guantánamói fogolytábort

Az amerikai elnök szerdán Bécsben kijelentette, hogy szeretné bezárni a guantánamói fogolytábort, és szeretné hazaküldeni a foglyokat is, de a lefogottak egy része hidegvérű gyilkos, akit nem lehet az utcára engedni, mert az mások életét veszélyeztetné, és bíróság elé kell állítani őket.

MTI Világ

Hamarosan hazatérnek a guantanamói foglyok

Hamarosan visszatér Afganisztánba az a 96 afgán állampolgár, akiket a Kuba szigetén lévő guantánamói amerikai börtöntáborban tartanak fogva - jelentette be szerdán kabuli sajtókonferenciáján az afgán belügyminisztérium tanácsosa.

MTI Itthon

Egykori guantánamói foglyok érkeztek Budapestre

Három, az amerikai fogolytáborban egykor fogva tartott férfi is részt vett a Guantánamo című film magyarországi bemutatója előtt szervezett sajtóértekezleten szerdán Budapesten; az eseményt az Amnesty International Magyarország a forgalmazó Budapest Filmmel közösen rendezte.

Itt a gázüzemű új VW Golf TGI

Itt a gázüzemű új VW Golf TGI

Összegyűjtöttük az összes támogatást, amivel olcsóbb lehet az otthonteremtés

Összegyűjtöttük az összes támogatást, amivel olcsóbb lehet az otthonteremtés

Nagyon beindultak az amerikai választók – már hetvenmillióan szavaztak

Nagyon beindultak az amerikai választók – már hetvenmillióan szavaztak