szerző:
MTI

A szövetségi legfelsőbb bíróság helyesen tette, hogy megfedte George Bush amerikai elnököt a terrorizmus elleni harc egyoldalú jogfelfogásáért - írja a The Washington Post kommentárjában azzal kapcsolatban, hogy a taláros testület jogszerűtlennek minősítette és leállította a guantánamói foglyok feletti ítélkezésre létrehozott különleges katonai bizottságokat.

Jogi problémák Párizsban is

A párizsi büntetőbíróság előtt kell felelnie a guantánamói amerikai fogolytáborból hazatért hat francia állampolgárnak "terrorista szervezettel kapcsolatban álló bűnszövetkezetben való részvétel" vádjaiért - adta hírül a Le Journal du Dimanche című párizsi újság.
   
A vádirat szerint a hat francia állampolgár még 2001-ben csatlakozott Afganisztánban a tálibokhoz azért, hogy fegyveres harcokban vegyen részt. Így kerültek kapcsolatba az al-Kaida nevű terrorszervezettel, illetve több más terrorcsoporthoz tartozó aktivistával. Valójában egyikőjük sem vett részt terrorcselekményben, és akad köztük olyan, aki katonai kiképzésben sem részesült, mert vallási meggyőződésből utazott Afganisztánba. A párizsi lap szerint a vádlottak iszlámistának esetleg tekinthetőek, de semmiképp nem terroristának.

A párizsi pert megelőzően a kihallgatások  még Guantánamóban lezajlottak, s azt illegálisan a francia titkosszolgálat emberei végezték. A vádlottak ráadásul - szabadulásuk után - Párizsban feljelentést tettek ismeretlen tettesek ellen emberrablás, kínzás és szabadságtól való jogellenes megfosztás miatt, amely alapján később egy második per is várható Párizsban, amerikai és pakisztáni katonai vezetők ellen

A liberális lap szerint itt az ideje, hogy a kongresszus kiköszörülje a jogi csorbát. A legfelsőbb bírák többségi határozata árnyaltabb módon a kongresszust is elmarasztalta, amely leginkább az oldalvonalon kívülről figyelte eddig a terrorizmus elleni háborút és hagyta, hogy a kormány maga határozza meg a szabályokat, lábbal tiporja a törvényeket és az amerikai alapértékeket - olvasható a kommentárban.
   
A legfelsőbb bíróság állásfoglalása most arra kényszeríti a kormányt, hogy a kongresszus segítségével találjon megoldást a terrorizmussal gyanúsított külföldiek bíróság elé állítására. A kommentár szerint a kongresszus nem viselkedhet továbbra is mindent gépiesen jóváhagyó testületeként azután, hogy ilyen sokáig szabad kezet adott a kormánynak.
   
Eljött az ideje, hogy ország helyrehozza az öt éve elkövetett hibát, amikor a végrehajtó hatalom egy újszerű háborút régi, elavult törvényekkel és önmaga által kitalált új szabályokkal kezdett megvívni. Most esély nyílt arra, hogy megalkossák a terrorizmus elleni harc jogi keretét, ha a kongresszus hajlandó végezni a munkáját - jegyzi meg a The Washignton Post szerkesztőségi kommentárja.
   
A lap egy másik cikkében arról ír, hogy a legfelsőbb bírósági döntés után egyre többen sürgetik a guantánamói létesítmény bezárását. A kormánynak az okoz leginkább fejtörést, mit csináljanak az ott őrzött 450 fogoly közül azzal a mintegy száz fogollyal, akiket túl veszélyesnek tartanak ahhoz, hogy szabadon bocsássák őket. Név nélkül nyilatkozó kormányzati tisztviselők valószínűnek tartják a fogolytábor felszámolását, bár erre még nincsen menetrend, se konkrét terv.

A külügyminisztérium tárgyalásokat folytat számos országgal arról, hogy a foglyok kétharmadát visszaküldjék hazájukba. Ami a kubai haditengerészeti bázison őrzött kemény magot illeti, két megoldás is felmerült: átszállítják őket az Egyesült Államokba valamelyik szövetségi vagy katonai börtönbe, vagy pedig egy másik államra bízzák őrizetüket. Ez utóbbira még egyetlenegy ország sem vállalkozott.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hét nap

ÖNGYILKOSSÁG GUANTÁNAMÓN

Önkezével vetett véget életének két szaúdi és egy jemeni rab szombaton a Kuba területén lévő Guantánamo Bay amerikai...

Világ

Bush bezárná a guantánamói fogolytábort

Az amerikai elnök szerdán Bécsben kijelentette, hogy szeretné bezárni a guantánamói fogolytábort, és szeretné hazaküldeni a foglyokat is, de a lefogottak egy része hidegvérű gyilkos, akit nem lehet az utcára engedni, mert az mások életét veszélyeztetné, és bíróság elé kell állítani őket.

MTI Világ

Hamarosan hazatérnek a guantanamói foglyok

Hamarosan visszatér Afganisztánba az a 96 afgán állampolgár, akiket a Kuba szigetén lévő guantánamói amerikai börtöntáborban tartanak fogva - jelentette be szerdán kabuli sajtókonferenciáján az afgán belügyminisztérium tanácsosa.

MTI Itthon

Egykori guantánamói foglyok érkeztek Budapestre

Három, az amerikai fogolytáborban egykor fogva tartott férfi is részt vett a Guantánamo című film magyarországi bemutatója előtt szervezett sajtóértekezleten szerdán Budapesten; az eseményt az Amnesty International Magyarország a forgalmazó Budapest Filmmel közösen rendezte.

Fülke: Az Orbán-rezsimet már nem nevezhetjük demokratikusnak

Fülke: Az Orbán-rezsimet már nem nevezhetjük demokratikusnak

A "Gyere haza fiatal" program befuccsolt, Kisteleken a "Ne menj el fiatallal" próbálkoznak

A "Gyere haza fiatal" program befuccsolt, Kisteleken a "Ne menj el fiatallal" próbálkoznak

Rengeteg jeget talált a Marson a 2,4 km-rel a felszín alá belátó műszer

Rengeteg jeget talált a Marson a 2,4 km-rel a felszín alá belátó műszer

A kaszinózás nem jött be, de paradicsomban egyre erősebb az északnyugati határszél

A kaszinózás nem jött be, de paradicsomban egyre erősebb az északnyugati határszél

Európa legjobbjai között a budapesti állatkert

Európa legjobbjai között a budapesti állatkert

Videó: örömünneppé kezd válni a Momentum eredményvárója

Videó: örömünneppé kezd válni a Momentum eredményvárója