szerző:
MTI

Izrael tovább támadja Libanont, miközben azt is elismerte, hogy tegnap négy katonája elesett. A szárazföldi hadművelet kiterkesztéséről cikkeztek ma a zsidó államban. Brüsszeli lapértesülés szerint Libanon nem alkalmas a Hezbollah lefegyverzésére. Újabb ezrek menekültek Libanonból Ciprusra.

Újabb légicsapások
Légicsapások újabb hullámát hajtotta végre Izrael pénteken Libanon déli részén, miután ismételten figyelmeztette a terület lakosságát, hogy meneküljön el a bombázott térségből.

Az izraeli hadsereg közlése szerint a légierő az éjszaka óta 40 libanoni célpontot támadott, köztük a Hezbollah síita szervezet létesítményeit és központjait, valamint olyan járműveket, amelyek a szervezet feltehetően fegyverek szállítására használ.
 
A libanoni-izraeli határ mentén a tüzérség "rakétakilövő-állásokat" támadott. A libanoni rendőrség tájékoztatása szerint izraeli harci gépek nyolc hullámban támadták a fővárostól, Bejrúttól 83 kilométerre délre fekvő Szúr (Türosz) térségét.

Tömegesen hívják be a tartalékosokat
Az izraeli hadsereg hamarosan kiterjesztheti szárazföldi hadműveleteit a Hezbollah síita szervezet ellen Libanonban, amihez nagy számban hívnak be tartalékosokat - idézett egy magas rangú katonatisztet pénteken az egyik izraeli napilap. Alon Friedman tábornok, az észak-izraeli katonai körzet parancsnokságának egyik magas rangú tisztje a Maariv című újságban hangoztatta: "lehetséges, hogy az elkövetkező napokban fokozódnak szárazföldi hadműveleteink". "Sok erőnk van, tömegesen hívjuk be a tartalékosokat, és lehetséges, hogy még több erő ... jut el a (libanoni) határhoz az elkövetkező napokban" - tette hozzá a tábornok.
 
Az izraeli erők péntek reggel felújították támadásukat Libanon ellen, helyi lakosok szerint a fővárosban, Bejrútban hatalmas robbanás hallatszott. Az al-Arabíja arab hírtelevízió értesülése szerint az izraeli támadás Bejrút déli negyede ellen irányult, ahol a Hezbollah síita szervezet erődített állásai is vannak. Az izraeli hadsereg az elmúlt napokban többször támadta ezeket az állásokat.

Az izraeli légierő csapást mért a Bekaa-völgy keleti részében fekvő, Nabil-Sit településre – közölték szemtanúk és a Hezbollahhoz tartozó al-Manar tévé. A beszámolók szerint a harci gépek a települést és a városra néző hegyeket támadták.

Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy csütörtökön elesett négy katonája és számos megsebesült Libanonban a Hezbollah síita szervezettel folytatott heves harcokban. A hadsereg korábban csak két katona halálát ismerte el. A hadsereg szóvivője elmondta, hogy a katonák aknatűzbe kerültek a libanoni határterületen. További részletekkel nem szolgált. Arab sajtóértesülések szerint az összecsapás a libanoni Marún ar-Rasz településnél történt.

Öt palesztin meghalt – köztük a radikális iszlám Hamász szervezet egy aktivistája – péntek hajnalban Gázában, miután egy lövedék becsapódott egy lakóházba. A palesztin kormányzó mozgalomhoz tartozó források megerősítették a Gáza Síja negyedében történteket. Az MTI értesülései szerint azonban négy emberről van szó, a Hamász egyik tagjáról, édesanyjáról és két gyermekről.

Egyre többen menekülnek
Folytatódott péntekre virradóra a tömeges menekülés Libanonból, újabb hajók érkeztek a ciprusi Larnaca kikötőjébe fedélzetükön több ezer emberrel. Egy, az ENSZ által bérelt, ciprusi zászló alatt haladó hajó, a Serenade a világszervezet 200 munkatársát, családtagjaikat és 700 libanoni és különböző nemzetiségű – francia, német, svéd, holland, amerikai, brit – állampolgárt vitt Ciprusra. A Serenade-on kívül az amerikai USS Nashville és két brit hadihajó, valamint görög, olasz és indiai hajók szállítottak menekülőket Ciprusra péntekre virradóra.

Le Monde: Libanon alkalmatlan a Hezbollah lefegyverzésére (Oldaltörés)

A libanoni hadsereg képtelen beavatkozni a most zajló konfliktusba, legyen szó akár az izraeli erőkkel való szembeszállásról, akár a síita harcosok lefegyverzéséről – ez tűnik ki a Brüsszelben is kapható francia napilap, a Le Monde összeállításából.

A beszámoló szerint a libanoni haderő mintegy 60 ezer emberből áll. Ennek nagy része azonban logisztikai feladatokkal foglalkozik, így a ténylegesen harcba vethető alakulatok létszáma még a legoptimistább becslések alapján sem haladja meg a 20 ezer főt. Ez hivatalosan két tüzérezredet, egy tengerészgyalogos ezredet, egy repülőezredet, a különleges erők öt ezredét, egy kommandós ezredet és 11 gépesített lövészdandárt, valamint az elnöki gárdát jelenti - ez utóbbiban a legjobban kiképzett egységekkel.

Ami a katonai felszereléseket illeti, ezek – továbbra is a hivatalos adatok szerint – 85 százalékban amerikai eredetűek. Az eszközök azonban elavultak. A lap idéz egy volt libanoni katonatisztet, aki így jellemzi a helyzetet: "a legkorszerűbb harckocsink egy amerikai M40-es, amely még a koreai háború időszakából származik, s amelyet a jordán király adományozott Libanonnak. A legújabb puskáinkat a különböző milíciáktól koboztuk el a libanoni polgárháború végén. Ami pedig a légvédelmet illeti, Bofors 40-es lövegekről van szó, amelyek már a második világháborút is megjárták... S ezek lövedékei még az 1500 méteres magasságot sem érik el, miközben az izraeli F-16-osok nem repülnek 3000 méter alatt."

Az izraeliek a libanoni haderőtől várják, hogy vegye át Dél-Libanonban a Hezbollah fegyvereseinek helyét. Azonban – noha a bejrúti kormány egy része, s számos libanoni lakos is örülne a síita harcosok lefegyverzésének – a Le Monde szerint ez az akció nehezen elképzelhető. Először is azért, mert a libanoni haderő nem harcoló, hanem inkább rendfenntartó, s a rendszert védő alakulat. Másrészt, mert a hadsereg strukturálisan is gyenge - szögezi le a lap.

Ennek magyarázataként a Le Monde megírja, hogy elvileg a tisztek fele muzulmán, a másik fele keresztény. A legénység túlnyomó része viszont a síiták közül került ki. Így azután ha ezt a haderőt a Hezbollah ellen akarnák bevetni, az a vallási összetétel szerinti szakadás veszélyével járna, ami a kormány fennmaradását is veszélyeztetné. Ráadásul több mint 20 éven át a libanoni hadsereg Szíria befolyása alatt működött, a szírek ellenőrizték a toborzást, az előléptetési rendszert, és sok olyan magas beosztású tiszt van még ma is a haderőben, akit annak idején Damaszkuszban képeztek ki.

Noha a szíriai csapatokat már kivonták Libanonból, az itteni haderőben azóta sem történtek meg a szükséges áthelyezések, leváltások – szögezi le az újság, s hozzáteszi: a bejrúti kormányhoz közel álló források szerint a hadsereg egyes körei jelenleg is fegyverekkel látják el a Hezbollahot.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Megkezdték a segélyek szállítását Libanonnak

Elindult Görögországból az első uniós segélyszállítmány Libanonba csütörtök délután. Az athéni külügyminisztérium közlése szerint egy C-130-as teherszállító repülőgép gyógyszert, egészségügyi felszereléseket és takarókat visz Ciprusra, ahonnan a segély libanoni hajón folytatja az útját. Egy második repülőgép még az este elindul hasonló rakománnyal.

MTI Világ

Többezren tüntettek Libanonban a háború ellen

Bejrútiak ezrei gyűltek össze csütörtökön a libanoni főváros központjában, hogy tüntessenek a közel-keleti arab országot sújtó véres háború ellen. Követelték, hogy Izrael szüntesse be agresszióját, oldja fel a Libanon köré vont tengeri és légi blokádot. Ugyancsak elítélték az "arab vezetők bűnös hallgatását", amely szerintük "az agresszorral való lepaktálást" jelent.

reuters Világ

A Libanon elleni izraeli offenzíva 356 életet követelt

A Libanon elleni izraeli offenzíva július 12-én történt megindítása óta 327 ember halálát okozta az arab országban, míg a síita Hezbollah libanoni szervezet rakétacsapásaiban 29 izraeli vesztette életét, 15 polgári személy és 14 katona hírügynökségi összesítés alapján.

MTI Világ

Libanon segítséget kért a Hezbollah ellen

Az egész világ segítségét kérte a Hezbollah síita szervezet lefegyverzéséhez Fuád Szinjóra libanoni kormányfő a Corriere della Sera című milánói napilap csütörtöki számában megjelent nyilatkozatában.

MTI/hvg.hu Világ

Már Libanonban vannak az izraeli páncélosok

Izraeli harckocsik lépték át szerdán az izraeli-libanoni határt. A libanoni rendőrség szerint a páncélosok az ország területére érve heves ellenállásba ütköztek. A Hezbollah továbbra is támadja rakétáival Izraelt, az egyik rakéta egy lakóházba csapódott, melynek következtében civilek, köztük gyermekek haltak meg.

Orbán talán senkit sem akart befolyásolni erkölcsi aggályaival

Orbán talán senkit sem akart befolyásolni erkölcsi aggályaival

A New York Timesban védi Schmidt Mária a populizmust és Orbán illiberális rendszerét

A New York Timesban védi Schmidt Mária a populizmust és Orbán illiberális rendszerét

Két balatoni üdülőjétől is megszabadulna a MÁV

Két balatoni üdülőjétől is megszabadulna a MÁV

Súlyos bandaháború tört ki egy mexikói nagyvárosban

Súlyos bandaháború tört ki egy mexikói nagyvárosban

Erdogan: Moszkvába elmegyek, Washingtonba talán

Erdogan: Moszkvába elmegyek, Washingtonba talán

Új választást követel az ellenzék Csepelen

Új választást követel az ellenzék Csepelen