szerző:
MTI

A New York Times szerint Amerika precíziós bombákkal segíti Izrael Libanon elleni hadműveleteit. Közben az izraeli légierő az elmúlt 24 órában 150 célpontot bombázott Libanonban. Bár bizonyos jelek arra utalnak, hogy küszöbön áll a Libanon elleni invázió, egy katonai tisztviselő ezt cáfolta.

Bush nyomást gyakorolna
George Bush amerikai elnök szerint a Hezbollah síita szervezetre gyakorolt nyomás a kulcsa az izraeli-libanoni válságnak, ezért Washington ilyen politika folytatására szólította fel közel-keleti országok vezetőitől. Az amerikai elnök texasi birtokáról közvetített szokásos szombati rádióbeszédében úgy vélekedett: szembe kell szállni azzal a terrorista szervezettel, amely a támadásokat elindította és azokkal az országokkal, amelyek segítik a Hezbollahot. Bush külön hangsúlyozta Irán és Szíria szerepét a Hezbollah támogatásában.

"Akcióik fenyegetik az egész Közel-Keletet, útjában állnak a jelenlegi válság rendezésének és a nyugtalan térség tartós békéjének" - mondta George Bush. Az elnök támogatásáról biztosította Libanon demokratikusan választott  kormányát - amelyet szerinte a
Hezbollah megpróbál megingatni -, ugyanakkor megerősítette: Izraelnek joga van az önvédelemre.
Az Egyesült Államok nagy pontosságú, távirányítású bombákat küldött titokban hajóval a múlt héten Izraelnek a Libanon elleni hadműveletek megkezdése után - írta szombaton a New York Times. Mint a Bush-kormányzat névtelenséget kérő tisztviselőire hivatkozó lap internetes kiadásából kiderül, Izrael kérésére Washington sürgős döntést hozott a fegyverek küldéséről, amelyek részét képezik a tavaly megkötött, több millió dolláros amerikai-izraeli fegyverüzletnek.

Egyes katonai források szerint  a bombák azonnali szállítására vonatkozó izraeli követelés meglehetősen szokatlan, és megerősíti azokat a feltételezéseket, hogy az Olmert-kormány nagyobb szabású katonai akcióra készül Libanonban. Izraeli washingtoni nagykövetségének szóvivője is elismerte a lapnak, hogy a hadsereg "precíziós fegyvereket" használ a Hezbollah katonai potenciáljának semlegesítésére és a civil áldozatok minimalizálására, de nem nyilatkozott magáról a fegyverszállításról. 

A fegyverszállítmány nagyságát az illetékesek nem árulták el, csupán annyit közöltek, hogy "nem hasonlítható ahhoz a rendkívüli utánpótláshoz", amelyet a Egyesült Államok 1973-ban a Jom Kippuri háború idején Izraelnek juttatott. A New York Times szerint félő, hogy ez a hír kiválthatja az arab országok haragját, mert úgy értékelhetik: Washington ugyanúgy segíti Izraelt, ahogyan az amerikai vádak szerint Irán a Hezbollahot támogatja.

Százötven bombázott célpont

Az izraeli légierő 150 célpontot bombázott az elmúlt 24 órában Libanonban - közölte szombaton reggel egy katonai szóvivő. A célzott objektumok között több fegyverraktár, 11 rakétakilövő állás, valamint 12, Libanont Szíriával összekötő út volt. Közben az izraeli tüzérség rendszeresen lövi a libanoni határövezetet, ahonnan a Hezbollah síita szervezet rakétatámadásait indítja Észak-Izrael ellen - áll a kommünikében.

Közben a Libanonban állomásozó ENSZ-erők arról számoltak be, hogy Izrael három nappal ezelőtt állásokat épített ki két libanoni határfaluban, de egyelőre nem vezényeltek ide jelentős erőket. Az izraeli hadsereg szóvivője elismerte, hogy "kisebb csapatmozgásokat végeznek az izraeli szárazföldi erők Dél-Libanon egyes pontjain". Ezek között a szóvivő Marún ar-Rasz körzetét említette, Avivím helységtől északra, ahol csütörtökön négy izraeli katona halt meg a Hezbollahhal vívott összecsapásban.

Ugyanakkor egy másik katonai illetékes cáfolta azokat az értesüléseket, melyek szerint küszöbön állna a Libanon elleni invázió.

A CNBC amerikai televízió péntek éjjel ugyanis azt jelentette hírszerzési forrásokra hivatkozva, hogy órákon belül  megindul Libanon szárazföldi izraeli inváziója. Kofi Annan ENSZ-főtitkár figyelmeztette Izraelt, hogy egy esetleges libanoni invázió fokozná a Hezbollah Izrael-ellenes támadásait, egyúttal arra buzdította Washingtont, hogy vonja be Szíriát és Iránt a konfliktus megoldásának keresésébe. A főtitkár a CNN amerikai hírtelevízióban Larry King műsorában ismét síkraszállt egy nemzetközi biztonsági erőnek a libanoni-izraeli határtérségbe küldése mellett. Ezt a javaslatot Izrael eddig elutasította.  Annan szerint ha az izraeli csapatok huzamosabb ideig Dél-Libanonban maradnának, hogy ott, mint a múltban, egy biztonsági övezetet alakítsanak ki, ez csak növelné az ellenállást velük szemben, mert jelenlétük mások számára megszállást jelentene. A világszervezet első embere megismételte csütörtöki tűzszüneti felhívását, amelyet az interjúban "humanitárius fegyverszünetként" is jellemzett. Közölte, hogy ez lehetővé tenné a diplomácia felülkerekedését, miközben nem zárná ki a konfliktus hosszú távú megoldását.

Kimenekített oroszok
Több mint kétszáz, Libanonból kimenekített orosz állampolgár érkezett repülőgéppel szombatra virradóra Moszkvába. Orosz híradások szerint a hajnali órákban előbb egy Ciprusról indult orosz gép 40, majd egy Szíriából indult repülő 174 orosz állampolgárt, köztük 62 gyermeket hozott Moszkvába. Szíriából újabb repülőgép érkezését várják. Ennek fedélzetén a tervek szerint több mint 50, Libanonból evakuált orosz állampolgár érkezik. Az izraeli támadások kezdete óta 1408 orosz állampolgárt menekítettek ki Libanonból - emlékeztetett az Interfax orosz hírügynökség.
Izraelnek rendkívüli óvatosságról kell tanúságot tennie a Libanon ellen tervezett invázió eldöntésében - jelentette ki Margaret Beckett brit külügyminiszter, aki a Financial Times című napilapban szombaton megjelent interjúban "rendkívül veszélyesnek" nevezte a libanoni helyzetet. Úgy vélekedett: "Egy rossz számításnak, egy hibának drámai hatása lehet." Éppen ezért, emlékeztetett Beckett, London kezdettől fogva nagy óvatosságra és visszafogottságra intette Izraelt és ezt teszi az idő előre haladtával, ha lehet, még nagyobb aggodalommal. A brit külügyminiszter azt is felidézte, hogy Izraelnek "igen hosszú idejébe telt legutóbb a Libanonból való kivonulás és ez mindkét oldalon számos emberéletbe került", utalva ezzel Dél-Libanon 18 évig tartó megszállására. A tíz napja tartó harcok eddig 362 halálos áldozatot követeltek Libanonban és 34-et Izraelben.


Megtalálták egy eltűnt izraeli holttestét

Az izraeli hadsereg megtalálta egy izraeli katona holttestét, aki korábban eltűnt Dél-Libanonban - jelentette az al-Arabíja hírtelevízió. A Dubajból sugárzó arab hírtelevízió nem pontosította, hogy mikor és milyen körülmények között tűnt el a katona. 

Egy izraeli katonai forrás pénteken korábban azt közölte, hogy a síita Hezbollah gerilláival folytatott ádáz harcokban csütörtökön négy izraeli katona életét vesztette, és többen megsebesültek Dél-Libanonban.

Az izraeli katonai rádió szerint a katonák a dél-libanoni Marun Rasz település körzetében lezajlott összecsapásokban veszítették életüket.

Izraelnek eddig nem sikerült megállítania a Hezbollah határon átnyúló rakétatámadásait a tíz napja tartó izraeli légi offenzíva ellenére, amelyben Libanonban 345-en haltak meg, és félmilliónyian kényszerültek elmenekülni otthonukból. A halottak 90 százaléka polgári személy volt.

Legkevesebb 34 izraeli katona és polgári személy halt meg eddig az izraeli offenzíva kezdete óta, részint a harcokban, részint a Hezbollah izraeli területekre mért rakétacsapásaiban.

Dan Haluc izraeli vezérkari főnök péntek este azt közölte, hogy a  hadsereg "birtokában van" 13 Hezbollah-gerilla holtteste, és az eddigi harcokban az izraeli csapatok mintegy száz gerillát, köztük a szervezet több magas rangú tagját ölték meg. 

A Hezbollah szerint az izraeli offenzíva kezdete, július 12. óta 11 fegyveresét ölték meg az izraeli katonák.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI/hvg.hu Világ

Már Libanonban vannak az izraeli páncélosok

Izraeli harckocsik lépték át szerdán az izraeli-libanoni határt. A libanoni rendőrség szerint a páncélosok az ország területére érve heves ellenállásba ütköztek. A Hezbollah továbbra is támadja rakétáival Izraelt, az egyik rakéta egy lakóházba csapódott, melynek következtében civilek, köztük gyermekek haltak meg.

MTI Világ

Izrael: "tömegesen hívjuk be a tartalékosokat"

Izrael tovább támadja Libanont, miközben azt is elismerte, hogy tegnap négy katonája elesett. A szárazföldi hadművelet kiterkesztéséről cikkeztek ma a zsidó államban. Brüsszeli lapértesülés szerint Libanon nem alkalmas a Hezbollah lefegyverzésére. Újabb ezrek menekültek Libanonból Ciprusra.

reuters Világ

A Libanon elleni izraeli offenzíva 356 életet követelt

A Libanon elleni izraeli offenzíva július 12-én történt megindítása óta 327 ember halálát okozta az arab országban, míg a síita Hezbollah libanoni szervezet rakétacsapásaiban 29 izraeli vesztette életét, 15 polgári személy és 14 katona hírügynökségi összesítés alapján.

A nap fotói: a legstílusosabb hazai villanyautó-töltőhely

A nap fotói: a legstílusosabb hazai villanyautó-töltőhely

Radar 360: Orbán kipcsakokról, Karácsony klímavészhelyzetről beszélt

Radar 360: Orbán kipcsakokról, Karácsony klímavészhelyzetről beszélt

Állat módjára viselkedő masszát is lehet most már nézni a párizsi állatkertben

Állat módjára viselkedő masszát is lehet most már nézni a párizsi állatkertben

Térey János posztumusz kötete: mintha érezte volna a közelgő véget

Térey János posztumusz kötete: mintha érezte volna a közelgő véget

Új esti és éjszakai vonatokat indít a MÁV

Új esti és éjszakai vonatokat indít a MÁV

Kim Dzsong Un lóra pattant, és egy hegy tetejéig ügetett, hogy elmélkedjen – fotók

Kim Dzsong Un lóra pattant, és egy hegy tetejéig ügetett, hogy elmélkedjen – fotók