szerző:
MTI

Huszonhét év börtönbüntetést szabott ki a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék Momcilo Krajisnik volt boszniai szerb parlamenti elnökre szerdán Hágában kimondott ítéletében. A srebrenicai mészárlás áldozatainak hozzátartozói túl enyhének találták az ítéletet.

A 61 éves Krajisnikot, - akinek neve a legfőbb jugoszláviai háborús bűnösöké, Radovan Karadzicé, Ratko Mladicé és Slobodan Milosevicé mellett található - a 200 ezer halálos áldozatot követelő 1992-1995-ös boszniai háború idején egyebek között elkövetett népirtásban való részvétellel és az emberiesség elleni bűnökkel vádolták.

A népirtás vádját azonban - az interneten is közvetített ítélethirdetés tanúsága szerint - a bírák nem látták bizonyítottnak, ugyanakkor Krajisnik szerepét kulcsfontosságúnak találták a boszniai nem szerb népcsoportok elleni tömeges méretű bűncselekmények szervezésében. Ő adta meg a kezdő jelet a bűnsorozathoz, amikor a parlamentben felszólított az "etnikai felosztás" végrehajtására - jelezték a bírák.

A politikus a boszniai szerb parlament elnöke volt az 1992-1995-ös boszniai háború idején, s tagja volt a boszniai szerb államalakulat, a Szerb Köztársaság elnökségének. A daytoni béketárgyalásokon ő volt a boszniai szerbek legmagasabb szintű képviselője. 

A volt boszniai szerb elnök, Karadzic jobbkezének tartott politikus ellen nyolc összetett vádpontot emelt az ügyészség, elsősorban azzal érvelve, hogy Krajisnik tagja volt a boszniai szerb vezetés ama szűkebb körének, amely kitervelte a boszniai horvátok és muzulmánok mint népcsoport ellen elkövetett atrocitásokat. Az ügyészek érvelése szerint "az általa képviselt politika a második világháború óta példa nélkül álló tömeges méretű bűncselekményekben valósult meg". A vádpontok közül azonban a bíróság csak ötben tartotta bűnösnek Krajisnikot.
 
A vádlott mindvégig ártatlannak vallotta magát, és ügyvédje révén felmentésért folyamodott. Krajisnikot a boszniai muzulmán és horvát lakosság részleges kiirtásának megtervezésével, az arra való felbujtással és az elkövetésben való részvétellel vádolták, emellett kínzásokat, fosztogatásokat, jogtalan fogva tartásokat, deportálásokat, kényszermunkát is a számlájára írtak elöljáróként, csakúgy, mint az elkövetők felelősségre vonásának elmulasztását. A vádiratban kiemelték, hogy jogilag is felelős volt a boszniai szerb erők tevékenységéért. 

Az ítélet szerint a szóban forgó bűnöket hosszú időtávon át, gyakran kegyetlen módszerekkel követték el, óriási szenvedést okozva a muszlimoknak és horvátoknak. Krajisnik a bírák szerint elfogadta, hogy a szerb dominanciához gyilkosságokon, szenvedésen, romboláson át vezet az út.

Krajisnikot 2000-ben vették őrizetbe. Közös vádirattal rendelkezik a törvényszéken Biljana Plavsic asszonnyal, a boszniai Szerb Köztársaság volt elnökével, aki néhány hónappal később adta fel magát. Eddig őrizetben töltött idejét beszámítják az elítélt büntetésébe - jelezte a bíróság.

Az 1995-ben meggyilkolt mintegy 8000 boszniai muzulmán hozzátartozói felháborodásukat fejezték ki amiatt, hogy a törvényszék felmentette Krajisnikot a népirtás vádja alól, és csak emberiesség elleni bűncselekmény vádjában találták bűnösnek.

"Srebrenicában népirtást követtek el, és ezt a hágai törvényszék is elismerte. Mindenkit, aki érintett volt benne, népirtásért kellene elítélni" - közölte Sabaheta Fejzic, aki férjét és egyetlen fiát vesztette el a srebrenicai mészárlásban. A boszniai szerbek szerint a népirtás vádja alól történt felmentés "nagy győzelem", de túl keménynek találták a 27 évi elzárásra vonatkozó ítéletet. "Nem ítéltették el népirtásért, mert nem volt népirtás Boszniában" - szögezte le Pero Marinkovic palei politikus. A hágai Nemzetközi Törvényszék eddig két volt boszniai szerb parancsnokot talált bűnösnek népirtás bűnében.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Brüsszel: Ratko Mladics kiadatása feltétele Szerbia integrációjának

Szerbiának az uniós integráció folytatásához le kell tartóztatnia Ratko Mladicsot, a srebrenicai népirtás és Szarajevó lövetése miatt vád alá helyezett volt boszniai szerb katonai vezetőt. Brüsszel nem enged semmilyen belgrádi nyomásgyakorlásnak - közölte Olli Rehn, az Európai Unió bővítési biztosa.

14 ezer forint helyett most ingyen az öné lehet ez a két nagyszerű játék

14 ezer forint helyett most ingyen az öné lehet ez a két nagyszerű játék

Eladó a Porsche legendás első autója

Eladó a Porsche legendás első autója

Felpörgött oroszlánok okoztak riadalmat Szegeden

Felpörgött oroszlánok okoztak riadalmat Szegeden

Így alakítanak át minket a képernyők

Így alakítanak át minket a képernyők

Lovagkeresztet kapott „Magdi anyus”

Lovagkeresztet kapott „Magdi anyus”

Éremesővel zárták a magyar úszók a világkupát

Éremesővel zárták a magyar úszók a világkupát