szerző:
MTI

Elfogadta az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése szerdán a török európai uniós csatlakozással kapcsolatos jelentést, és ebben úgy vélte, lelassultak a reformok Törökországban, és nem biztosított a szólás- és a vallásszabadság. A képviselők Ciprus elismerését, Ankara vállalt kötelezettségeinek betartását is elvárják - derül ki az EP sajtószolgálatának Brüsszelbe eljuttatott összefoglalójából.

A külügyi szakbizottság által korábban elfogadott szövegben még a csatlakozás előfeltételeként esett szó arról, hogy Ankara ismerje el az örmény népirtás tényét. Ezt a parlament a plenáris szavazáson szoros arányban törölte. Ehelyett az EP az örmény-török kapcsolatok rendezésére, a történelmi múlt közös feldolgozásra ösztökéli a két országot, Ankarát pedig továbbra is arra kéri, ismerje el, hogy népirtás történt.

A képviselők a polgári és a katonai, politikai és intézményi szerepek egyértelmű alkotmányos szétválasztását olyan feltételként említik, "amelynek eleget kell tenni, ha komolyan felmerül Törökország EU-hoz történő csatlakozásának kérdése".

Az EP csalódott amiatt, hogy Törökország továbbra sem engedi be területére a ciprusi hajókat és repülőket, ami pedig nem más, mint a társulási megállapodás, az ahhoz kapcsolódó vámunió és a kiegészítő jegyzőkönyv megsértése. A képviselők emlékeztetnek: Ankarának minden EU-országot, így a Ciprusi Köztársaságot is el kell ismernie.

A képviselők a reformokat illetően főleg a következő területeken észleltek hiányosságokat, illetve nem megfelelő előrelépést: véleménynyilvánítás szabadsága, vallási és kisebbségi jogok, polgári-katonai intézmények szétválasztása, helyi bűnüldözés, nők jogai, szakszervezeti jogok, kulturális jogok, valamint a bírósági határozatok állami szervek által történő gyors és megfelelő végrehajtása. A szöveg ezenkívül is bírálja Ankarát a környezetvédelem és a határőrizet hiányosságai, a korrupció és amiatt, hogy a civil szervezetek szabad működése nem biztosított.

Miközben az EP elítéli a Kurd Munkáspárt (PKK) által végrehajtott erőszakos terrorcselekményeket, felszólítja a török hatóságokat, hogy alkalmazzanak európai normákat a gyanúsítottak letartóztatására és fogva tartására. A parlament a PKK-tól azonnali tűzszünet bejelentését várja.

Az EP többek között arra szólítja fel Ankarát, írja alá és ratifikálja az Európa Tanács nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezményét és a regionális és kisebbségi nyelvek európai chartáját. 

A képviselők minden török állampolgár számára a törvény előtt egyenlő bánásmód biztosítását követelik, "amely alól a kormányzati tisztviselők, a katonai személyzet vagy a biztonsági erők tagjai se élvezzenek mentességet". "A nők jogainak figyelmen kívül hagyása Törökországban továbbra is súlyos aggodalomra okot adó probléma" - áll a szövegben, amely ugyanakkor megemlíti: az egyetemet végzett személyek fele, a jogászok és orvosok 40 százaléka nő. A parlament elismeri a korrupció felszámolása érdekében történt erőfeszítéseket, azonban további lépéseket vár ezen a területen. 

Az EP örömmel fogadta a Munkaügyi Világszervezet értékelését, amely Törökországot a gyermekmunka elleni küzdelem egyik sikeres példájaként említi, ezért üdvözli a török kormány célkitűzését, hogy 2012-re "szeretnék teljes mértékben megszüntetni a gyermekmunka legrosszabb formáit".

A parlament reményét fejezte ki, "hogy XVI. Benedek pápa közelgő törökországi látogatása hozzájárul majd a keresztény és muzulmán világ közötti kultúra- és vallásközi párbeszéd megerősítéséhez". 

A plenáris vitában Olli Rehn bővítési biztos is úgy vélte, hogy lelassult a reformfolyamat. Szerinte előrelépés történt ugyan, de a tárgyalások egy nyílt végű folyamat” részei, automatikus garanciák nélkül. Rehn szerint ugyanakkor az integráció kölcsönös előnyökkel járna az EU és Törökország számára is. 

A soros EU-elnökség nevében felszólaló Paula Lehtomäki finn EU-ügyi miniszter azt mondta: osztja a parlament aggályait a török reformok kapcsán. Bár Törökország jelentős előrelépést mutat az öt évvel ezelőtti helyzethez képest, még mindig számos területen, mindenekelőtt a szólás- és vallásszabadság, a nők jogai, a kínzás elleni küzdelem  terén szükségesek reformok - vélte a miniszter.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Ali Agca szerint jobb, ha nem megy a pápa Törökországba

Óva inti a pápát törökországi látogatásától Ali Agca, aki 1981-ben megpróbálta meggyilkolni II. János Pált, mert véleménye szerint XVI. Benedek élete nem volna ott biztonságban - közölte szerdán az egykori merénylő ügyvédje.

MTI Világ

Lemondott a ciprusi török kormány

Benyújtotta lemondását Ferdi Sabit Söyer, az Észak-ciprusi Török Köztársaság miniszterelnöke, politikai válságot robbantva ki a nemzetközi közösség által el nem ismert államalakulaton belül.

MTI/hvg.hu Világ

Veszélyes hely lett Törökország, gyakoriak a merényletek

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) betiltott kurd gerillaszervezethez közelálló szélsőségesek művének tudja be a török sajtó a három halálos áldozatot követelő hétfői antalyai robbantásos merényletet, amelyben a CNN Türk török hírtelevízió szerint összesen 87 személy, köztük 14 külföldi turista sebesült meg.

Indokolt a sárga versenycsík a 700 lóerőre tuningolt Mercedes-AMG SUV-n

Indokolt a sárga versenycsík a 700 lóerőre tuningolt Mercedes-AMG SUV-n

Politika helyett az ingatlanszakmában folytatja Heinz-Christian Strache

Politika helyett az ingatlanszakmában folytatja Heinz-Christian Strache

Új eljárással segítenének az éhező koalákon

Új eljárással segítenének az éhező koalákon

Maszkot húzott a fejére, így zaklatott egy fiatal lányt a budafoki utcán

Maszkot húzott a fejére, így zaklatott egy fiatal lányt a budafoki utcán

A WHO szerint a vízben lévő mikroműanyagok nem veszélyesek, de azért még kutatnak

A WHO szerint a vízben lévő mikroműanyagok nem veszélyesek, de azért még kutatnak

Direkt36: Az ügyészségnek és a titkosszolgálatoknak is beszállított a T-Systems

Direkt36: Az ügyészségnek és a titkosszolgálatoknak is beszállított a T-Systems