szerző:
MTI/hvg.hu

Lemondásra szólította fel az ellenzék a lengyel kormányt, miután nyilvánosságra került egy titkos filmfelvétel, amelyen Jaroslaw Kaczynski kormányfő pártbeli helyettese tárcát kínált a kormányból egy héttel ezelőtt eltávolított, azóta ellenzéki Önvédelem párt egyik képviselőjének, hogy a kabinet többségét erősítse a törvényhozásban.

A TVN lengyel magántelevízió kedden késő este vetítette le a felvételt, amely a kommentár szerint Adam Lipinskinek, a Jog és Igazságosság pártja helyettes vezetőjének és Renata Begernek, a baloldali populista Önvédelem párt képviselőjének az elmúlt napokban lezajlott két találkozóján készült.

Lipinski először felajánlotta Begernek a mezőgazdasági államtitkári tisztséget, majd a második találkozón az a bírság került terítékre, amelyet az Önvédelem fizettet parlamenti képviselőivel, amennyiben átülnek egy másik frakcióba. Lipinski kilátásba helyezte, hogy „fontolóra veszik valamilyen pénzalap létrehozását”, hogy rendezzék ezt a kérdést.

Renata Beger elismerte, hogy megállapodott a tv-csatornával a találkozók titkos filmre vételében.

A legnagyobb lengyel ellenzéki párt, a balközép irányzatú Polgári Platform Kaczynski kormányfő azonnali lemondását, a parlament feloszlatását és új választások kiírását követelte. Az ugyancsak ellenzéki szociáldemokraták felszólították az összes pártot, hogy vegyenek részt az október 7-re tervezett kormányellenes tüntetéseken, amennyiben a Jog és Igazságosság nem egyezik bele az előrehozott választásokba.

A kormányszóvivő a Rzeczpospolita szerdai számában „nevetségesnek” nevezte a kormányfő lemondásának követelését.

A Jog és Igazságosság, amely tavalyi hatalomra jutása után „erkölcsi forradalmat”, a korrupció letörését ígérte, csak úgy tud stabil többséget kialakítani a szejmben, ha megnyeri a Parasztpárt, illetve az Önvédelemből kilépők és néhány független képviselő támogatását. „A helyzet gyökeresen megváltozott” - mondta a titkos tárgyalás nyilvánosságra kerülése után Waldemar Pawlak, a Parasztpárt vezetője. Kijelentette: pártja ezek után felfüggeszti koalíciós tárgyalásait a Jog és Igazságosság vezetőivel, és magyarázatot vár Jaroslaw Kaczynski  miniszterelnöktől.

A lengyel belpolitikai helyzetet a választások óta kiméletlen politikai harc jellemzi. Az ellenzék célja a Jog és Igazságosság (PiS) pártja, Jarosław Kaczyński pártelnök-miniszterelnök, valamint Lech Kaczyński köztársasági elnök pozícióinak a meggyengítése, a PiS „rendszerváltást befejező” programja megvalósításának megakadályozása – írja elemzésében a Budapest Analyses.

Az elemzés szerint a Lengyelországban 2005 őszén a választásokat megnyerő PiS célja egy olyan modern, gyors gazdasági fejlődést produkáló, erős lengyel állam megteremtése volt, amely a társadalom minden rétege számára biztosít perspektívát, tiszteli a magántulajdont és a személyes szabadságjogokat, és nagy hangsúlyt fektet a történelmi hagyományok, a keresztény értékrend és az egyházak támogatására.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Blair elköszönt pártjától

Több mint egyórás, érzelmektől fűtött, kormányzása eredményeit összefoglaló beszédben köszönt el kedden pártjától a brit miniszterelnök, aki azonban sem távozásának időpontját, sem utódjának kilétét nem fedte fel.

MTI Világ

A tálibok szerint Oszama bin Laden él

Az afganisztáni tálibok szóvivője szerint Oszama bin Laden minden híresztelés ellenére él. A szóvivő a francia hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy nem léptek közvetlen kapcsolatba az al-Kaidával, de találkoztak a terroristavezér barátaival, akik biztosították őket arról, hogy Oszama bin Laden életben van.

Az udvaráról hajtott ki, amikor elgázolták

Az udvaráról hajtott ki, amikor elgázolták

Négy autóval ütközött egy medve Romániában

Négy autóval ütközött egy medve Romániában

Ökológiai szégyendíjat kaphat a dobozos „alpesi levegő”

Ökológiai szégyendíjat kaphat a dobozos „alpesi levegő”

Kiirtotta családját egy orosz tizenéves

Kiirtotta családját egy orosz tizenéves

A Bakáts téren rabolt és verekedett, keresi a rendőrség

A Bakáts téren rabolt és verekedett, keresi a rendőrség

Elhunyt a Jysk alapítója

Elhunyt a Jysk alapítója