szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A szombaton meggyilkolt Anna Politkovszkaja halála előtt alig másfél órával a Kavkazszkij Uzel orosz internetes hírportál tudósítójának adott telefoninterjújában Ramzan Kadirov pályafutásának jövőjéről és arról a viharos sebességű építkezésről fejtette ki véleményét, amely a csecsen kormányfő születésnapja előtt bontakozott ki Oroszország e nyugtalan vidékén. Kadirov október 5-én töltötte be harmincadik életévét – vagyis elérte azt a kort, amely Csecsenföld alkotmánya értelmében az elnöki tisztség feltétele.

© AP
„Nekem úgy tűnik, Kadirovnak nincsen különösebb perspektívája. Függetlenül a csúfságtól, amit újságírók rendeztek azzal, hogy nagy tömegben mentek el Centoroje településre nyalogatni azokat a bizonyos helyeket, más, eszetlen VIP-menedzsereinkkel együtt, akik 30. születésnapjának megünneplésével megtisztelték egy parányi köztársaság miniszterelnökét” – mondta határozottan Anna Politkovszkaja a Kavkazszkij Uzelnek.

"Nem tudhatom, ki akarja-e nevezni Putyin Csecsenföld elnökévé, de szerintem ezt – most csak ennyit mondok - több ok miatt sem teszi meg” - vélekedett Politkovszkaja. Maga Kadirov – az újságíró szerint – viszont arra áhítozik, arról álmodik, hogy elfoglalhassa a csecsen államfői posztot.

Az utóbbi hónapokban Csecsenföldön élénk építkezések kezdődtek, különböző létesítmények, iskolák, utak, lakóházak, szökőkutak készülnek. Néhányat közülük - így a grozniji Szevernij repülőteret - éppen Ramzan Kadirov születésnapján adtak át ünnepélyes keretek között. A legjelentősebb objektumok építése idején a miniszterelnök bejelentette, hogy „személyes felügyelete” alá vonja a munkákat.

„A személyes felügyelet annyit jelent, hogy fegyverrel, fenyegetésekkel kényszerített embereket az építkezés finanszírozására, a szövetségi büdzséből ugyanis erre nem kapott pénzt” – jelentette ki Anna Politkovszkaja.

„A kadirovi rendszer költségvetésének fő bevételi forrása az a sáp, amelyet mindenkitől beszednek, akit ki lehet fosztani. Nemcsak üzletemberektől, hanem például a hivatalnokoktól is, akik persze Csecsenföldön – csakúgy, mint az egész országban – velejükig korruptak. Sok pénzt adott le minden ilyen csinovnyik. Kiszámolták, hogy mennyit lopott, és ennek arányában kényszerítették fizetésre. Konkrét összegekről azonban iratok híján nem beszélek. Most még csak másolatban vannak a kezemben a katasztrófaelhárítási minisztérium munkatársainak ügyészségi beadványai. Őket az háborította fel, hogy fejenként 13 ezer rubelt, azaz fizetésük jelentős részét le kellett adniuk” – mesélte Politkovszkaja.

”Ebben a megkopasztásban voltak egészen nevetséges dolgok is. A hivatalnokokat arra kötelezték például, hogy menjenek el Gudermeszbe egy idióta koncertre, amelyet a szórakoztatóipar csillagai adtak. Vagy jegyeket kellett venniük egy szépségversenyre, egyszerre kettőt-hármat, mégpedig a reálisnál háromszor-négyszer magasabb áron. És ők meg is teszik. Erről ilyen vásárlók – két miniszterhelyettes – meséltek nekem” – hangoztatta a Novaja Gazeta szemleírója.

Anna Politkovszkaja szavai szerint Kadirov igyekszik minél több pénzt kiverni a szövetségi büdzséből az intenzív építkezés kiadásainak fedezésére, de a pénzügyminisztérium rendre akadályozza ebben, a létesítmények terv- és költségvetési dokumentációját követelve, „ami persze nem létezik ezeknél a hiperberuházásoknál”. „Ezért aztán folytatódik a huzakodás, Ramzan már többször járt Putyinnál Moszkvában, azt akarta elérni, hogy ilyen iratok nélkül is kapjon pénzt, ám nem járt sikerrel.”

A most felhúzott épületek minősége rendkívül gyatra. „Ugyan milyen minőségről lehet ott szó! – kiáltott fel indulatosan – Akik már látták ezeket az építményeket, pontosan tudják, milyenek. Ami engem illet, én nem fogok a grozniji repülőtérre utazni. Köszönöm, nem. Inkább valahova máshova repülök.”

Ha egy építkezést nem sikerül a Kadirov által megszabott határidőre befejezni, „intézkedéseket hoznak”, ami a munkásokat persze aligha érinti, vezetőiket viszont annál inkább. „Egyszerűen elrabolják, kényszer alá helyezik, megkínozzák őket. Ezt bizonyító tények már derültek ki” – mondta Anna Politkovszkaja.

Vjacseszlav Feraposkin (Kavkazszkij Uzel)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Putyin: förtelmes bűncselekmény Anna Politovszkaja halála

Förtelmes bűncselekménynek nevezve, elítélte Anna Politovszkaja újságírónő meggyilkolását Vlagyimir Putyin orosz államfő Drezdában. A rendszerbíráló újságírónő temetésén a Kremlt csak az emberjogi biztos képviselte.

Világ

Újságíró-gyilkosságok Oroszországban

Az oroszországi független, illetve ellenzéki lapok fogyatkozásával párhuzamosan rohamosan csökken a hatalommal szembeszálló oknyomozó újságírók száma is. Akik a fenyegetésekkel is dacolnak, a múlt szombaton meggyilkolt világszerte ismert zsurnaliszta, Anna Politkovszkaja sorsára juthatnak.

Terjed a koronavírus Németország legnépesebb tartományában

Terjed a koronavírus Németország legnépesebb tartományában

Eltűnt egy 17 éves lány Budapesten

Eltűnt egy 17 éves lány Budapesten

Index: Álhíreket adott ki a gyógyszerészeti kamara koronavírus-tájékoztatóként

Index: Álhíreket adott ki a gyógyszerészeti kamara koronavírus-tájékoztatóként