szerző:
euractiv.hu

Négy tagállam - köztük Magyarország - ellen lép fel az Európai Bizottság a cigarettareklámokra vonatkozó uniós szabályok megszegése miatt. Magyarország újabb írásbeli figyelmeztetést kapott, amiért nem alkalmazta megfelelően a szponzorálási tilalmat.

Spanyolország és Csehország először kap figyelmeztetést a jogharmonizáció nem megfelelő végrehajtása miatt, míg Olaszország ellen már peres eljárás indul amiatt, hogy nem tartotta tiszteletben a nemzetközi rendezvények esetére előírt szponzorálási tilalmat. Az érintetteknek két hónap áll rendelkezésükre az alkalmazkodáshoz.

Markosz Kyprianu egészségügyi biztos közölte: Brüsszel nulla toleranciával kezeli a dohányipari szponzoráció ügyét, függetlenül attól, hogy éppen Forma-1-es versenyről vagy más rendezvényről van szó: „A cigarettareklám és a dohányipar szponzorációja népszerűsíti a dohányzást a fiatalok körében. A Dohányreklám Direktíva kulcsfontosságú ennek megelőzésében, és mint a múltban, ezután sem tétovázom felelősségre vonni azokat a tagállamokat, amelyek nem megfelelően vagy egyáltalán nem alkalmazzák a tilalmat” - fejtette ki a biztos.

A Dohányreklám Direktíva tiltja a cigarettareklámot a nyomtatott sajtóban, rádióban és az interneten. Ugyancsak tilos a nemzetközi rendezvények dohányipari szponzorálása. Kivétel nincs, a tiltás minden olyan programra érvényes, amely nemzetközi visszhangra számíthat. A direktívát a Bizottság 2003-ban hagyta jóvá, a tagállamoknak 2005. július 31-ig kellett volna alkalmazniuk, és erről tájékoztatniuk a Bizottságot.

Olaszország a tilalmat a mai napig nem alkalmazza a kizárólag belföldi rendezvények esetében. Brüsszel azonban úgy véli, hogy egy ilyen rendezvény nemzetközi szintűvé válik azáltal, hogy külföldön is közvetítik. Róma nem válaszolt a 2006. július 25-én kézhez kapott brüsszeli felelősségrevonó levélre, ezért az Európai Bizottság az Európai Bírósághoz fordult.

Csehország hároméves átmeneti időszakot engedélyezett a direktíva elfogadása előtt megkötött szponzorálási és reklámszerződések esetében, ezzel viszont túllépi a direktíva alkalmazására előírt dátumot.

Magyarország kivételt tesz a nemzetgazdaság számára különlegesen fontos rendezvények esetében, amelyeket először 1990. január 1. után szerveztek, és amelyek esetében érvényes szerződést írtak alá 2004. május 1-je, Magyarország uniós csatlakozása előtt. Brüsszel viszont kihágásnak minősíti ezt az intézkedést, és 2006 júliusában először figyelmeztette írásban Budapestet, a mostani újabb figyelmeztetés válasz az első brüsszeli levélre érkezett magyar visszajelzésre. (A magyar szabályszegés fő „területe” a mogyóródi Forma-1-es futam, amelyet indulása óta az egyik ismert cigarettagyártó szponzorált, maga a futam is az ő nevét viselte. Idén a magyar F-1-verseny megrendezéséről szóló szerződést meghosszabbították, és elterjedt hírek szerint a jövőben cigarettanév helyett egy ismert alkoholmárkával azonosíthatják majd a magyar versenyt.)

Spanyolország a szabályok érvényesítésében hároméves mentességi időszakot rendelt el a sportesemények szponzorálása terén. A kihágásra Brüsszel 2006. április 10-én figyelmeztette Madridot, s mert a spanyol magyarázatot elfogadhatatlannak tartja, újabb figyelmeztetésben megfogalmazta indoklását.

Eddig 24 tagállam tájékoztatta a direktíva alkalmazásáról Brüsszelt. Az Európai Bizottság nemrég az Európai Bírósághoz fordult Németország ügyében, amely egyáltalán nem adott jelentést a jogharmonizáció végrehajtásáról. Luxemburg jogharmonizációs szándékáról tájékoztatta a Bizottságot, ezért  esetében Brüsszel egyelőre eltekintett a bírósági eljárástól. Az Egyesült Királyság is nemrég tájékoztatta az EU-t a jogharmonizáció teljesítéséről, bár Gibraltár esetében még várat magára a direktíva életbe lépési időpontjának meghatározása.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
euractiv.hu Gazdaság

A Európai Bizottság mégis ellenzi a dohányosok megkülönböztetését

"Félreértés azt állítani, mint ahogy a médiában néhol szerepelt, hogy az EU zöld utat enged annak, hogy állásra való jelentkezésnél dohányosokat e szokásuk miatt utasítsanak el, vagy úgy véli, a dohányosok hátrányos megkülönböztetése rendben van, illetve megengedi a dohányosok hátrányos megkülönböztetését" - közölte Európai Bizottság Magyarországi Képviselete.

MTI Plázs

A dohánytermékek adójának emelése elriasztja a dohányosokat?

Abban, hogy Magyarországon az elmúlt években jelentősen csökkent a cigarettafogyasztás, a dohánytermékek adótartalmának emelése játszotta a legnagyobb szerepet - hangzott el a Magyar Dohányzásellenes Koalíció és a GKI Gazdaságkutató Zrt. sajtótájékoztatóján.

MTI Világ

Diszkriminálhatók a dohányzók álláskeresésnél

Nem ellentétes az Európai Uniónak az emberi jogok tiszteletben tartására vonatkozó szabályozásával az, hogy a vállalatok az álláshirdetésnél kiköthetik: dohányost nem vesznek fel - jelentette ki az Európai Bizottság szóvivője.

MTI Plázs

Dohányzó kismamák lerombolják az újszülött immunrendszerét

A terhesség alatti dohányzás károsan befolyásolhatja a születendő gyermek immunrendszerét, és ezzel magyarázható, hogy a dohányzó kismamák gyermekeinél gyakoribb az asztma és más légúti megbetegedések kialakulása – állapították meg ausztrál kutatók.

MTI Világ

Franciaországban betiltják a dohányzást nyilvános helyeken

Franciaországban 2007. február 1-től betiltják a dohányzást a nyilvános helyek többségében, bizonyos üzletek, és a szórakozóhelyek azonban csaknem egy év haladékot kapnak erre - jelentette ki Dominique de Villepin francia miniszterelnök.

Meglepetés: a teljes Half-Life szériát ingyenessé tette a fejlesztője

Meglepetés: a teljes Half-Life szériát ingyenessé tette a fejlesztője

Megállapodott az Auchan a szakszervezettel a béremelésről

Megállapodott az Auchan a szakszervezettel a béremelésről

Jön az In Flames

Jön az In Flames

A rendőrség most a fürge ujjú álmasszőr, Erika történetével jelentkezett be a Twitteren

A rendőrség most a fürge ujjú álmasszőr, Erika történetével jelentkezett be a Twitteren

Háznyi magas hullámok és derékig érő tengerhab a mallorcai utcákon (videó)

Háznyi magas hullámok és derékig érő tengerhab a mallorcai utcákon (videó)

Nagyon pörögnek az építőipari cégek, de sok a behajthatatlan tartozás

Nagyon pörögnek az építőipari cégek, de sok a behajthatatlan tartozás