szerző:
MTI

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc félévszázados évfordulójának jegyében rendezi meg az idén a hagyományos őszi magyar kulturális napokat a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége.

A nagy érdeklődéssel kísért társadalmi és kulturális esemény-sorozatot az idén Prágában, Brünnben, Ostravában és Teplicében tartják meg a magyar szövetség helyi szervezetei.

"Az 1956-os forradalmat a csehországi magyarok nemzeti történelmünk egyik legfényesebb fejezetének tartják, s ezért rendszeresen meg szokták ünnepelni. Tudatosítjuk, hogy múltunk ismerete elengedhetetlen része önismeretünknek, s alapja a jövőnknek. A magyar nép 1956-os felkelése a diktatúra és az idegen elnyomók ellen ma is erkölcsi erőt ad nekünk ahhoz, hogy idegen környezetben is értéknek tekintsük magyarságunkat, amelyet meg akarunk, s amelyet meg fogunk őrizni. Ezt kívánjuk elősegíteni a magyar kulturális napok megrendezésével is" - nyilatkozta Fiala Jaroslav, a prágai helyi szervezet elnöke.

Prágában szombaton "Moshatja a vér" címmel jubileumi emlékműsort láthattak az érdeklődők, amelyet három fiatal szegedi művész - Halász Melinda, Simó Zsófi és Réti Barnabás - adott elő. Egy hét múlva pedig Germuska Pál, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem oktatója tart előadást a prágaiaknak 1956-ról.

Az észak-morvaországi Ostravában a magyar kulturális napokat vasárnap magyar nyelvű katolikus szentmisével nyitották meg. Az 1956-os magyar forradalom csehszlovákiai visszhangjáról november 3-án Simon Attila szlovákiai magyar történész tart előadást.

Észak-Csehország központjában Teplicében korabeli fényképekből és újságcikkekből készítettek egy kiállítást, levetítik az "Apámnak és anyámnak" című filmet és egy beszélgetést is megszerveztek az 1956-os forradalom résztvevőivel.

A dél-morvaországi Brünnben a helyi Masaryk Egyetemen tartanak konferenciát az 1956-os magyarországi eseményekről.

Az 1956-os jubileumhoz fűződő programok mellett színes és változatos kulturális műsor várja az érdeklődőket. Prágában szombaton nagyon sikeres sanzonest volt, míg a jövő hét végére egy Liszt Ferenc koncert van betervezve. Ostravában jövő szombaton magyar operett estet tartanak, míg Teplicében Liszt Ferencre emlékeznek a városban tett látogatásának évfordulója alkalmával. Ostravában november közepén megtartják a magyar konyha napjait, Ostravában és Teplicében a nagyszabású rendezvény-sorozatot Katalin-bállal zárják.

Csehországban a legutóbbi (2001) népszámlálás szerint mintegy 15 ezer magyar él, akik döntően szlovákiai származásúak. Legnagyobb és legbefolyásosabb szervezetük az 1990 februárjában alakult Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szellem

Az 1956-os Rajk-temetés kulisszatitkai

Máig kérdéses, milyen karhatalmi erőkkel készült ötven éve a tömegdemonstrációvá lett Rajk-temetésre a pártvezetés. A kulisszák mögötti alkudozássorozatról azonban egyre több minden tudható.

hvg.hu Itthon

1956-ra emlékeznek a szeretetszolgálatok

Európai protestáns szeretetszolgálatok az 1956-os forradalom leverését követően aktívan részt vállaltak a magyar menekültek megsegítésében. Erről most a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Protestáns Fórum szervezte konferencián emlékeztek meg.

MTI Itthon

Vitatott 56-os kiállításcím Moszkvában

"Nem a kilátástalanság, hanem az emberi méltóság forradalma volt 1956" - mondta Bak János történész, egykori résztvevő Moszkvában egy olyan orosz-magyar levéltári kiállítással kapcsolatban, amely a jövő hét közepén nyílik meg, egy időben mindkét fővárosban.

MTI Itthon

MSZP: Gyurcsánynak nincs külön 56-os programja

Az állami ünnepségekre szóló meghívókat Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mellett Sólyom László köztársasági elnök, Szili Katalin az Országgyűlés elnöke, valamint Kosáry Domokos, az 1956-os Emlékévet Előkészítő Emlékbizottság elnöke írta alá - közölte a Kormányszóvivői Iroda, miután a Fidesz és a KDNP jeelzte: nem mennek egy ünnepélyre a kormányfővel.

MTI Világ

Az 1956-os szabadságharcot méltatta a pápa

Az 1956-os hősi népfelkelést és szabadságharcot méltatta a pápa a budapesti ünnepségekre küldött legátusához írt kinevező levelében XVI. Benedek pápa, emlékeztetve arra, hogy fél évszázada XII. Pius pápa együttérző lelkülettel kísérte imáival és vigasztalta szavaival a szabadságát védő magyar népet.

MTI Itthon

Gyurcsány Londonban: az egyesült Európa egésze is 56 örököse

Nemcsak a mai Magyarország, de az egyesült új Európa is 1956 örököse - mondta szerdán Londonban Gyurcsány Ferenc. A magyar miniszterelnök, aki az 1956-os forradalom évfordulós rendezvényére érkezett rövid látogatásra Londonba, Tony Blair brit kormányfővel közösen tekintette meg a brit parlament képviselői irodaházában berendezett kisebb emlékkiállítást.

Rengeteg pénzt hajtott be a MÁV a bliccelőktől tavaly

Rengeteg pénzt hajtott be a MÁV a bliccelőktől tavaly

Így hat a Zolgensma: Zente már áll

Így hat a Zolgensma: Zente már áll

Egy ellenpróba bizonyította, hogy eddig alaposan félreértettük a ganajtúró bogarakat

Egy ellenpróba bizonyította, hogy eddig alaposan félreértettük a ganajtúró bogarakat

Még senkit nem hallgatott ki a Microsoft-botrányban az ügyészség

Még senkit nem hallgatott ki a Microsoft-botrányban az ügyészség

Podcast: kerekesszékkel is lehetséges raliautót vezetni

Podcast: kerekesszékkel is lehetséges raliautót vezetni

Zöldül az Oscar-gála, lemondanak a húsról

Zöldül az Oscar-gála, lemondanak a húsról