szerző:
MTI

Minden gazdasági és kulturális feltétel adott Székelyföld területi autonómiájához, amelyet a romániai magyarság nem az ott élő románok ellen, hanem velük együtt akar megvalósítani - hangsúlyozta vasárnap Agyagfalván Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

Ezen a napon látványos ünnepséget szervezett az agyagfalvi 1506-os Székely Nemzeti Constitutio 500 éves és az agyagfalvi 1848-as Székely Nemzeti Gyűlés 158 éves évfordulója alkalmából az RMDSZ, valamint Bögöz község önkormányzata, s erre meghívták a szövetségen kívüli magyar szervezeteket is, így az Erdélyi Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) vezetőit.

A megemlékezés délelőtt ökumenikus istentisztelettel kezdődött a helyi református templomban, ezután került sor az ünnepségre és koszorúzásra az agyagfalvi emlékműnél. A szervezők szándékai szerint ez az esemény nem pusztán a múltra való megemlékezést szolgálta. Markó Béla augusztus elején folyamatos és széles körű társadalmi párbeszédet hirdetett a szervezet jövő évi kongresszusa előkészítése érdekében a romániai magyar civil szféra és az egyházak képviselőivel. Jelezte, hogy az EMNT és az SZNT vezetőit is meghívják a jelentősebb rendezvényekre.

Az agyagfalvi ünnepre azonban nem jött el sem Tőkés László református püspök, az EMNT elnöke, arra hivatkozva, hogy későn kapta kézhez a meghívót, sem Csapó I. József, az SZNT elnöke, aki azért maradt távol, mert a kötött program szervezői nem adtak módot beszédének elmondására. Ettől függetlenül a gyergyói és más településekről elküldték képviselőiket a helyi székely tanácsok. Egy férfi Csapó el nem hangzott beszédének írott változatát osztogatta a résztvevők között. Markó Béla nagy tömeg előtt mondta el beszédét, amelyet néhányan nem túl hangos, a beszédet és a tapsokat elnyomni nem képes bekiabálásokkal próbáltak időnként megszakítani.

Markó Béla beszédében egyaránt szólt a romániai magyarsághoz és a román többségi lakossághoz. A Székelyföld számára a szónok szerint megtartó programot kell kidolgozni, hiszen - mint fogalmazott - sem Erdély, sem ezen belül Székelyföld nem fejlődik úgy, ahogy kellene, még mindig szegény ez a nép. "...Az Európai Unió küszöbén állva is azt kell látnunk, hogy sokan talán dűlőúton, szekéren döcögnek be a fényes Európába, és ha nem sikerül változtatnunk a helyzetükön, akkor mások kiszolgálói leszünk ott is" - mondta az RMDSZ elnöke.

Csakis a romániai magyarok, a székelyek képesek szavatolni jövő boldogulásukat, sem Bukarest, sem Budapest, sem Brüsszel nem kínál tálcán jólétet, biztonságot, önállóságot - fejtette ki a szónok. A megmaradás receptje Markó szerint csakis az egység, az összefogás lehet. Emlékeztetett: a székelység története tulajdonképpen sikertörténet, folyamatos győzelem a mostoha körülményeken. "Hiszen itt Erdély legkeletibb részén mi meg tudtuk őrizni nyelvünket és kultúránkat, és akár csodának is lehetne tekinteni, hogy valamiféle hatalmas nyelvi-kulturális szigetként, távol Budapesttől mi itt megmaradtunk. Fáj is ez eléggé sok nacionalista román politikusnak, pedig most már ideje lenne beletörődniük, hogy vége az asszimilációs álmodozásnak" - hangoztatta Markó Béla.

A politikus egyértelműen hitet tett Székelyföld területi autonómiája mellett, amelyre szerinte azért van szükség, mert a székelyföldiek jobban tudják Bukarestnél, hogy saját problémáikat miként lehet a legjobban megoldani. Székelyföld esetében minden gazdasági és kulturális feltétel adott a régió területi autonómiájához - fűzte hozzá. "Nem az itt élő románok ellen, hanem velük együtt akarjuk megvalósítani a területi autonómiát. Meggyőződésünk, hogy ez nekik is hasznukra válik, nem csak nekünk" - mondta Markó.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Világ

Újabb véres március Székelyföldön?

Székelyudvarhelyen akár megismétlődhet az 1990-es, marosvásárhelyi véres március, ugyanis Corneliu Vadim Tudor, a szélsőséges Nagyrománia Párt (PRM) elnöke bejelentette, százezer román hazafi részvételével békés tüntetést szervez március 15-én Székelyudvarhelyen „a gyilkos merénylet ellen, amit sovén magyarok eszközölnek az egységes román nemzetállam ellen”.

Világ

Székelyföldi újjáépítés

Románia többi árvíz sújtotta területéhez képest Székelyföld még aránylag jól áll. Részben a magyarországi segítségnek köszönhetően karácsonyra felépültek a házak, újraindult az élet. A reménykeltő összképet azonban demonstrációk, erőszakos "segélyszerzések" és kisebb botrányok árnyalják.

Világ

Nem mond le a Székelyföld autonómiájáról Csapó József

Nem mond le a Székelyföld autonómiájáról Csapó József, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, aki Traian Basescu román államelnökkel szemben úgy látja, hogy az autonómia esetében európai elvekről van szó - olvasható a hétfői romániai sajtóban.

MTI Világ

Az uniós csatlakozás nyertese lehet Székelyföld

Székelyföld az elmúlt évtizedekben önhibáján kívül vált vesztessé, most itt az alkalom, hogy korszerű európai tudással, felkészüléssel az európai uniós csatlakozás nyertese legyen - hangsúlyozta Markó Béla, az RMDSZ elnöke pénteken a Kovászna megyei Árkoson.

Orbán Olaszországban ad majd elő, amikor a Néppárt a Fideszről dönthet

Orbán Olaszországban ad majd elő, amikor a Néppárt a Fideszről dönthet

Ünnepek után is milliókért kívánt boldog karácsonyt hirdetésekben a kormány

Ünnepek után is milliókért kívánt boldog karácsonyt hirdetésekben a kormány

Árnyék-alaptanterv készült a miniszter tudta nélkül

Árnyék-alaptanterv készült a miniszter tudta nélkül

Rágyújtotta egy férfi az ismerőseire a lakókocsit, mert csúnyán beszéltek vele

Rágyújtotta egy férfi az ismerőseire a lakókocsit, mert csúnyán beszéltek vele

27 éves korában meghalt a világ legalacsonyabb embere

27 éves korában meghalt a világ legalacsonyabb embere

60 millió forinttal tartoznak a Baranya megyei pedagógusoknak

60 millió forinttal tartoznak a Baranya megyei pedagógusoknak