szerző:
hvg.hu

Két hete Moszkvában egy ismeretlen elkövető megölte Anna Sztyepanovna Politkovszkaját, aki független, bátor cikkeiben a csecsenföldi helyzetről tudósította a világot. Sok mindenkinek állhatott útjában, a Kreml illetékeseinek éppúgy, mint az Észak-Kaukázus különféle urainak. Magyarországon keveset tudunk az orosz sajtó egyes munkatársainak fenyegetett helyzetéről. A hvg.hu Friederike Behr-t kérdezte, aki az Amnesty International (AI) munkatársaként az oroszországi emberjogi helyzet referense, és többször dolgozott együtt Anna Politkovszkajával.

hvg.hu: Mint személyes ismerőse, olykor munkatársa, milyennek látja Anna Politkovszkaját és sorsát?

A sajtót szabad?
Újságíró-gyilkosságok

Az oroszországi független, illetve ellenzéki lapok fogyatkozásával párhuzamosan rohamosan csökken a hatalommal szembeszálló oknyomozó újságírók száma is. (...)

Szomorú elsőbbséget szerzett a Moszkvában megjelenő Novaja Gazeta című lap: miután egy ismeretlen fiatalember meggyilkolta a lap legismertebb újságíróját, Anna Politkovszkaját, háromra nőtt az utóbbi hat évben merénylet áldozatává vált újságíróinak száma. A hetente kétszer megjelenő lap első halálos áldozata a 42 éves Igor Domnyikov volt, akit 2000 tavaszán lakása bejárata előtt ütöttek fejbe egy nehéz tárggyal. Nem kizárt, hogy Domnyikov helyett kollégáját, az ugyanabban a házban lakó Oleg Szultanovot akarták megölni, aki éppen egy olajipari vesztegetési ügyben nyomozott, és több halálos fenyegetést is kapott. (...)

Olvassa el cikkünket!

Friederike Behr: Először 2001-ben találkozam Politkovszkajával, amikor megkapta a brit Amnesty díját (Global Award for Human Rights Journalism). Később Moszkvában találkoztunk újra, majd jártunk együtt Ingusföldön is, az Észak-Kaukázusban. Párhuzamosan dolgoztunk gyakran ugyanazokon az ügyeken. Sokszor figyelmezetett minket, legyünk elővigyázatosak: olyanok rokonai, akikért mi, az Amnesty-nél kampányolunk, egyszerűen „eltűnnek“ arrafelé. Moszkvában épp akkor találkoztam vele, amikor 2002 októberében megpróbált közvetíteni abban az emlékezetes túszdrámában, amely során terroristák egy színházban tartottak fogva embereket. Miközben kimerült volt, aggasztotta a túszok sorsa, és persze személyesen is veszélynek volt kitéve, mégis megpróbált mindenről hűen beszámolni. Nagyon bátran viselkedett ezekben a helyzetekben. Ekkor állítólag személyesen az oroszbarát csecsen miniszterelnöktől, Ramzan Kadirovtól kapott fenyegetést.

A magyar újságolvasó viszonylag keveset tud Anna Politkovszkaja munkájáról és helyéről az oroszországi sajtóban. Milyen ügyeken és milyen módszerekkel dolgozott a Novaja Gazeta meggyilkolt újságírója?

Sokszor járt Csecsenföldön, megpróbált a lehető legtöbb forrásból informálódni, és, ha lehet, személyesen is meggyőződni arról, mi történik. Például gyakran beszámolt azokról a jogsértésekről, amelyeket a hivatalos rendvédelmi erők követtek el akcióik során. Folyamatosan tartotta a kapcsolatot a meggyilkoltak, vagy eltűntek rokonaival és megpróbált közvetve segítséget, támogatást is szerezni az ügyüknek. A munkájában nem az érdekelte, hogy valamilyen „exkluzív sztorit“ produkáljon, hanem, hogy minél több emeber tudomást szerezzen arról, mi zajlik Csecsenföldön.

Az író Viktor Jerofejev úgy fogalmazott a gyilkosságot követően az International Herald Tribune-ben, hogy ez a merénylet úgy vonul be majd az orosz történelembe, mint egy “szörnyű, de logikusan bekövetkezett” esemény. Mi jut eszébe erről?

Nem pontosan tudom, Jerofejev mire gondol, amikor azt írja, „logikus“ volt a halála. De az biztos, hogy ameddig egy állam nem áll ki a jogvédőkért, hanem ellenkezőleg, kiszolgáltatja őket, tulajdonképpen célponttá téve őket az úgynevezett „szélsőségesek“ számára, addig nagyon valószínű, hogy ilyenfajta esetek bármikor megtörténhetnek. Nagyon komolyan aggódunk a szólás- és véleményszabadság általános oroszországi helyzete miatt, valamint azokért, akiket bántalmaznak, üldöznek, mert a jogsértések ellen küzdenek.

Sok újságíró-gyilkosság történik Oroszországban. Tud olyan esetkről, amikor a szólás- és véleményszbadság közvetlen veszélybe került, illetve olyan újságírókról, akik veszélynek vannak kitéve?

Sok olyan újságíróról tudok, aki veszélyben volt, vagy most is folyamatosan támadások célpontja a cikkei, publikációi miatt Oroszországban. Olga Kitova, Grigorij Pasko, Okszana Cseljiseva és Szaniszlav Dmitrijevszkij neve ide kívánkozik. Amit meg tudunk tenni, az az, hogy megkérdezzük őket és a nyilvánosság elé visszük a történetüket, összekötjük őket másokkal a nemzetközi színtéren. Ezek a történetek elsődlegesen az AI honlapján érhetők el. Megpróbáljuk szorosan követni azt is, ami a Politkovszkaja-gyilkosság ügyében történik és követelni a mindenre kiterjedő, részrehajlás néküli vizsgálatot. Annak ellenére, hogy többször tapasztaltuk, hogy ezekben az ügyekben az orosz apparátus nem korrektül jár el, mi is, ahogy sokan mások, reméljük, hogy ez esetben teljesítik a kötelességüket.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Újságíró-gyilkosságok Oroszországban

Az oroszországi független, illetve ellenzéki lapok fogyatkozásával párhuzamosan rohamosan csökken a hatalommal szembeszálló oknyomozó újságírók száma is. Akik a fenyegetésekkel is dacolnak, a múlt szombaton meggyilkolt világszerte ismert zsurnaliszta, Anna Politkovszkaja sorsára juthatnak.

HVG Világ

Az utolsó interjú a meggyilkolt orosz újságírónővel - exkluzív

A szombaton meggyilkolt Anna Politkovszkaja halála előtt alig másfél órával a Kavkazszkij Uzel orosz internetes hírportál tudósítójának adott telefoninterjújában Ramzan Kadirov pályafutásának jövőjéről és arról a viharos sebességű építkezésről fejtette ki véleményét, amely a csecsen kormányfő születésnapja előtt bontakozott ki Oroszország e nyugtalan vidékén. Kadirov október 5-én töltötte be harmincadik életévét – vagyis elérte azt a kort, amely Csecsenföld alkotmánya értelmében az elnöki tisztség feltétele.

Monitor

Hidegbérrel

Moszkvában megint megöltek egy ellenzéki újságírót. Anna Politkovszkaját valószínűleg bérgyilkos lőtte le. Hivatalos adatok szerint évente mintegy hetven, más becslések szerint nyolcszáz emberrel végeznek így Oroszországban.

Könnyed győzelemmel zárták a vízilabda Eb-n a csoportkört a horvátok

Könnyed győzelemmel zárták a vízilabda Eb-n a csoportkört a horvátok

Pénzbüntetést kérnek az Ungváry Krisztiánt megtámadó férfira

Pénzbüntetést kérnek az Ungváry Krisztiánt megtámadó férfira

Ünnepek után is milliókért kívánt boldog karácsonyt hirdetésekben a kormány

Ünnepek után is milliókért kívánt boldog karácsonyt hirdetésekben a kormány

Semjén: Vatikáni körök is azt kérik, a KDNP maradjon a Néppártban

Semjén: Vatikáni körök is azt kérik, a KDNP maradjon a Néppártban

Előkerült egy érdekes rajz a Microsoft izgalmas új telefonjáról

Előkerült egy érdekes rajz a Microsoft izgalmas új telefonjáról

Összehozta Bochkor Gábort Jáksó Lászlóval a Bors

Összehozta Bochkor Gábort Jáksó Lászlóval a Bors