szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy londoni étteremben megmérgeztek az ismert orosz ellenzéki, és jogvédő Alekszandr Litvinyenkót. Moszkvai beszámolók szerint egy egykori titkosszolgálati tisztet úgy csalták lépre, hogy közölték vele: újabb információkat tudhat meg a másfél hónappal ezelőtt Moszkvában meggyilkolt orosz oknyomozó újságíró, Anna Politkovszkaja halálának körülményeiről.

A Chechenpress internetes hírügynökség más forrásokból egyelőre meg nem erősített értesülései szerint a Politikovszkajával baráti viszonyban lévő Litvinyenko az állítólagos mérgezés után több napot töltött egy londoni kórház intenzív osztályán, s ugyan már nincs életveszélyben, ám állapota még mindig súlyos és továbbra is kórházban fekszik. A merénylet ügyében a brit rendőrség nyomozást indított. A Chechenpress úgy tudja, Litvinyenkót az a Mario Skaramella hívta vacsorázni, aki állandó kapcsolatot tart fenn az orosz biztonsági szolgálattal, az FSZB-vel.

Az ezredesi rangig jutott Litvinyenko 1998-ban nyilvánosságra hozta, hogy főnökei állítólag megbízták az azóta Londonba menekült orosz oligarcha, Borisz Berezovszkij meggyilkolásával. Litvinyenkót ezt követően elbocsátották az FSZB-től, s később eljárást indítottak ellene kényszervallatás és robbanóanyaggal való visszaélés miatt. A bíróság felmentette Litvinyenkót, aki 2000-ben Nagy-Britanniába menekült, és politikai menedékjogot kapott.

Németh András / Moszkva

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Megmérgezték Putyin testőrét

A múlt héten gyanús körülmények között elhunyt Roman Cepov vállalkozóról, Putyin egykori testőréről egyértelműen kiderült, hogy megmérgezték.

Közel-Kelet

Mesaal: Arafatot megmérgezték

Jasszer Arafat palesztin elnök megmérgezésével vádolta meg Izraelt csütörtökön a Hamász radikális palesztin szervezet egyik vezetője. Egyelőre sem a palesztin, sem a francia orvosok nem tudták bizonyosan megállapítani Arafat halálának okát.

Radar360: Kedvezőtlen járványügyi előrejelzés itthon, a britek már kocsmázhatnak

Radar360: Kedvezőtlen járványügyi előrejelzés itthon, a britek már kocsmázhatnak

Ez történt: Kiderült, hogy a modernásoknál több a mellékhatás, mint a pfizereseknél

Ez történt: Kiderült, hogy a modernásoknál több a mellékhatás, mint a pfizereseknél

A magyarok akkor se nagyon maradtak otthon, amikor már napi szinten több mint 200 halottja volt a járványnak

A magyarok akkor se nagyon maradtak otthon, amikor már napi szinten több mint 200 halottja volt a járványnak