szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Londonban megmérgezett dezertőr, Alekszandr Litvinyenko túl kis hal ahhoz, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) az életére törjön - nyilatkozta egy tartalékos FSZB-ezredes dumaképviselő egy moszkvai lap keddi számában.

„Az államhatalom nem ereszkedhet le az egyszerű alkalmazottakkal való kisstílű leszámolások szintjére, Litvinyenko személyes formátuma nem tette ezt lehetővé” - írta Gennagyij Gudkov a független Kommerszantban.

„Ha pusztán elméletileg feltételezzük, hogy az orosz államhatalom elszánta volna magát ilyen akcióra, akkor az első emberekre orientálta volna ügynökhálózatát, nem pedig harmadrangú halacskákra” - érvelt a Kreml-barát, de az Egységes Oroszország monopolpártból kifelé kacsingató törvényhozó.

Londonban Borisz Berezovszkijjal, az ugyancsak brit menedékjogot élvező, s a Kreml nemezisévé vált egykori oligarchával is könnyű találkozni, akinek környezetéhez a volt FSZB-alezredes Litvinyenko tartozik - mutatott rá Gudkov, aki a a mágnás pénzéért zajló harcot sejt Litvinyenko megmérgezése mögött.

„Anna Politkovszkaja, a Moszkvában megölt rendszerbíráló újságírónő, a különleges szolgálatok és a többi nem egyéb, mint körítés ehhez a banális belharchoz” - tette hozzá. A nyugati lapokban felvert port Gudkov részben az orosz energiapolitikával való elégedetlenséggel magyarázta.

A zajkeltésben érdekelt lehet az amerikai Demokrata Párt is, amely a kongresszusi többség megszerzése után rá akar világítani az orosz problémára. „Az amerikaiak számára minden eszköz elfogadható, hogy megoldhassák az iráni problémát, s biztosíthassák (ehhez) Oroszország maximális lojalitását” - vélte Gudkov.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Megmérgezték Litvinyenkót

Egy londoni étteremben megmérgeztek az ismert orosz ellenzéki, és jogvédő Alekszandr Litvinyenkót. Moszkvai beszámolók szerint egy egykori titkosszolgálati tisztet úgy csalták lépre, hogy közölték vele: újabb információkat tudhat meg a másfél hónappal ezelőtt Moszkvában meggyilkolt orosz oknyomozó újságíró, Anna Politkovszkaja halálának körülményeiről.

6201 új fertőzött, elhunyt 108 beteg

6201 új fertőzött, elhunyt 108 beteg

Dobrev Klára koronavírusos

Dobrev Klára koronavírusos

1000 képkocka/másodperc sebességgel rögzítették, hogyan működik egy régi, filmes videokamera

1000 képkocka/másodperc sebességgel rögzítették, hogyan működik egy régi, filmes videokamera