Váljanak könyörületes rabszolgatartókká – ezt javasolta a "világkereskedelmi szervezet" ("World Trade Organization, WTO") november 11-én a philadelphiai Wharton Business Forum Afrika-konferenciáján a földrészen érdekelt befektetőknek.

Schmidt és "szolgája" az
Afrika konferencia szünetében
 A WTO kezdeményezése értelmében, amelyet a hallgatóság előtt Hanniford Schmidt, a szervezet képviselője terjesztett elő, az afrikai kontinens bizonyos területein könyörületes rabszolgaságot (compassionate slavery) kellene bevezetni.

A rabszolgaság régi-új intézménye Schmidt szerint sokak számára a szociális biztonságnak magasabb fokát jelentené Afrika azon részein, amelyeket a legtragikusabban sújtott a Nyugattal folytatott szabadkereskedelem. A jelenlegi gyakorlattal szemben, amelyben ha valaki például terhes lesz, vagy AIDS-ben megbetegszik, azonnal elveszíti a munkáját, a WTO-javaslata úgy szól, hogy a befektető – miközben, mint rabszolgatartó, saját gondnoksága alá veszi az általa alkalmazott afrikaiakat – gondoskodik is rabszolgáinak
elszállásolásáról, élelmezéséről, egészségügyi ellátásáról és más szükségleteiről. Magántulajdonának tekintheti őket – de szője meg alájuk a szociális hálót!

Miután e rabszolgaság-javaslatot a WTO képviselője terjesztette elő, s az erről szóló közlemény megjelent, nyilván a WTO előd-szervezete, az Általános Vámtarifa és Kereskedelmi Egyezmény ( General Agreement on Tariffs and Trade, GATT) weboldalán, számos hírportál vette át és kommentálta felháborodottan a frappáns hírt. Köztük volt az Indymedia néhány – például a portlandi vagy az új-zélandi – mutációja, baloldali weblapok, mint a Le Revue Gauche, s persze számtalan blog. Vagyis voltak, akik minden méltatlansága és abszurditása ellenére komolyan vették a javaslatot: elvégre mégiscsak a WTO képviselője adta elő, a tekintélyes Wharton-konferencián! Ahol egyébként a jelen lévő – főként Afrikában érdekelt kereskedőkből, üzletemberekből, bankárokból álló – közönség is névértéken vette Schmidt szavait, s nem csodálkozott azon sem, hogy Schmidt magával vitte Thomas Bongani-Nkemdilim nevű, „gondnoksága alá tartozó” szolgáját is, aki végigülte a konferenciát.

Persze azoknak lett igazuk, akik kezdettől gyanakodtak. A hír ugyanis valójában kacsa, amely mögött az igent mondó média-imposztorok állnak, akik The Yes Men címen 2003-ban 80 perces szatirikus dokumentumfilmet is bemutattak saját történetükről. Jacques Servin és Igor Vamos média-aktivistákról van szó. Ők voltak azok, akik annyira felbőszítették  George W. Bush-t a 2000. évi elnökválasztási kampányban, hogy „a szabadságnak is van határa!” szavakra ragadtatta magát. Ma e szájton feliratos Bush-trikókat lehet rendelni, többek között éppen a fenti idézettel. Ugyancsak ők voltak, akik a bhopali környezeti katasztrófa okozásáért a Dow Chemical óriásvállalat nevében élő adásban kértek bocsánatot a BBC híradójában.

Eredetileg nem voltak Igentmondó Emberek, csupán csak megszerezték a http://www.gatt.org/ domaint. Ezen azóta is egy a wto honlapjához megtévesztésig hasonló, a szervezettel szemben azonban kritikus szájtot üzemeltetnek. Amikor pedig a [email protected], az [email protected] és más email-címekre egy idő után elkezdtek áradni a meghívások, felkérések – foglalnának állást vitás kérdésekben, fejtenék ki a GATT, vagyishogy a WTO álláspontját konferenciákon –, a két imposztor elkezdett igent mondani, vagyis eleget tenni némelyik meghívásnak.

Az Igentmondó Emberek nem most először bólintanak a rabszolgaságra. Öt évvel ezelőtt egy a finnországi Tamperében rendezett konferencián, melyet a jövő textiliparának szenteltek, egy bizonyos Hank Hardy Unruh fejtette ki „a WTO nevében”: Lincoln a rabszolgaság törvényen kívül helyezésével büntetőjogi vétséget követett el, mivel jogtalanul avatkozott be a Déllel folytatott kereskedelem ügyeibe, s akadályozta a rabszolgaságot a maga fejlődésében.

Ha a rabszolgaságot nem törölték volna el, „a WTO szerint” mára a kizsákmányolásnak jóval olcsóbb formái fejlődhettek volna ki belőle. Így aztán a polgárháború is csak pénzpocsékolás volt – mondta 150 fős hallgatósága előtt Unruh, majd az előadása után – egyszer csak „letépik” az öltönyét, alatta aranyszínű tornadressz jelenik meg, amelyből hirtelen egy egyméteres     aranyszínű pénisz nő ki. A „Menedzsment Szabadidő Készlet” eme darabja „a WTO szerint” alkalmas arra, hogy, sokkolva a dolgozókat, növelje termelékenységüket.

A méteres pénisszel az igent mondók egyúttal a világkereskedelemről és a WTO-ról is kifejezni vélték véleményüket.

Gerlóczy Ferenc

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nemzetközi gazdaság

WTO-tárgyalások

Még egy utolsó erőfeszítést tesznek a WTO kudarcba fulladt dohai tárgyalási fordulójának újraélesztésére - jelezte az...

MTI Világ

Oroszország karnyújtásnyira a WTO-tagságtól

Hanoiban aláírták az Oroszország kereskedelmi világszervezeti (WTO) tagságának feltételeiről kötött amerikai-orosz megállapodást, s a két elnök, Vlagyimir Putyin és George Bush emellett áttekintette az Észak-Korea és Irán nukleáris törekvéseivel kapcsolatos kérdéseket.

MTI Gazdaság

Megrekedtek a WTO világkereskedelmi tárgyalásai

A világ befolyásos kereskedelmi hatalmai képtelenek voltak megállapodni a mezőgazdasági termények és iparcikkek kereskedelmi liberalizációjának menetéről, vagyis a genfi tárgyalássorozat kudarcba fulladt - jelentették hírügynökségek.

Határozatban követelné az MSZP a rokkantnyugdíjasok kárpótlását

Határozatban követelné az MSZP a rokkantnyugdíjasok kárpótlását

Marad a csigatempó a MÁV csigavonalán

Marad a csigatempó a MÁV csigavonalán

"Szeszcsempészek és kincsvadászok" is lehetnek az állami bank alkalmazottai

"Szeszcsempészek és kincsvadászok" is lehetnek az állami bank alkalmazottai

Elő a téli gumival: hó még nincs, mégis ajánlott a hétvégéig gumit cserélni

Elő a téli gumival: hó még nincs, mégis ajánlott a hétvégéig gumit cserélni

Eljárást indítottak az Óbudán a Dunába szivárgó mérgek ügyében

Eljárást indítottak az Óbudán a Dunába szivárgó mérgek ügyében

Ezerötszáz céget vertek át a csalók, most ítélték el őket

Ezerötszáz céget vertek át a csalók, most ítélték el őket