szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az isztambuli Hagia Sophiába látogat és a híres Kék-mecsetet is felkeresi XVI. Benedek pápa.

Joseph Ratzinger
Ismeri az utat
© AP
Joseph Ratzinger csütörtök délelőtt - Szent András apostol ünnepén - a Szent György-székesegyházban közös liturgián vesz részt I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával, az ortodox keresztények szellemi vezetőjével, aki tiszteletbeli elsőbbséget élvez a vele azonos méltóságban lévő ortodox pátriárkák között, majd közös nyilatkozatot is aláírnak az ökumenikus patriarkátusban.

A Szent Szófia (Hagia Sophia) múzeumban, az egykori bizánci keresztény székesegyházban tett látogatása után megy el a pápa Isztambul legismertebb iszlám szentélyébe: a Kék-mecset felkeresésével XVI. Benedek a muszlimok iránti tiszteletét kívánja jelezni.

A pápa isztambuli programjában szerepel még közös imádság az örmény apostoli székesegyházban és találkozó II. Mezrob örmény pátriárkával. Később a katolikus egyházfő találkozik a szír-ortodox metropolitával, illetve a törökországi főrabbival is, este pedig együtt vacsorázik a Török Katolikus Püspöki Konferencia tagjaival.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A pápa muzulmán gondolkodót fogadott

Négyszemközt fogadta szombaton saját irodájában XVI. Benedek pápa Musztafa Serif muzulmán gondolkodót, és teológiai beszélgetést folytatott vele az iszlámról, illetve a vallási gyűlölet csillapításának eszközeiről – közölte maga a katolikus egyházfő által fogadott algériai egyetemi tanár.

MTI Világ

Erdogan reméli, a pápa látogatása előmozdítja a világbékét

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő kedden reményét fejezte ki, hogy XVI. Benedek pápa törökországi látogatása előmozdítja a civilizációk szövetségét és világbékét, továbbá arra szólította fel az ország lakosságát, hogy részesítsék hagyományos vendégszeretetükben a katolikus egyházfőt.

MTI Világ

Tömegtüntetés Isztambulban a pápalátogatás ellen

A római katolikus egyházfő, akinek kedden kezdődő négynapos törökországi útja lesz az első hivatalos látogatása egy muszlim országban, óriási felháborodást váltott ki a muzulmánok körében egy szeptemberi beszédével, amelyben - sokan úgy találták - bántotta az iszlám vallást, s amely miatt XVI. Benedek sajnálatát fejezte ki, de bocsánatot nem kért.

MTI Világ

A pápa a papi nőtlenségről tanácskozott

A római katolikus papok fogadalommal megerősített nőtlenségével és a nős papok lelkipásztori szolgálatba való visszatérésével kapcsolatos kérdéseket vitattak meg csütörtökön vatikáni vezetők XVI. Benedek pápa vezetésével.