Tetszett a cikk?

Az olasz bajnokság finisét árnyékba borította a Juventus körül kirobbant bundabotrány, amibe belebukott az ország labdarúgó-szövetségének elnöke is.

Mindenkit elővesznek
© AP
A Juventus a vasárnapi utolsó fordulóban ugyan - a Regginát idegenben legyőzve - megnyerte 29. olasz bajnoki jelvényét (scudettóját), ám nem biztos, hogy meg is őrizheti azt. Az olasz sportsajtó ugyanis elképzelhetőnek tartja, hogy a pontvadászat hajrájában kitört botrány miatt a Juventust - mint tették ezt negyedszázada az AC Milannal és a Lazióval - visszasorolhatják a másodosztályba, amennyiben bebizonyosodik, hogy a klub vezetői hosszú ideje a bíróküldés befolyásolásával igyekeztek előnyt szerezni a pályán. A múlt hét csütörtökjén felgyorsult események nyomán a részvénytársaságként is működő, a milánói tőzsdén jegyzett egyesület teljes igazgatótanácsa lemondott, és távozott a vádak zömében érintett Luciano Moggi vezérigazgató, valamint Antonio Giraudo ügyvezető is. Az állítólag a tavalyi bajnokság 19 fordulóját is érintő vizsgálat azóta kiterjedt a Lazio és a Fiorentina csapatára is, az ügybe belekeveredett Massimo De Santis játékvezető nevezését pedig visszavonták a labdarúgó-világbajnokságról. Gianluigi Buffont, a Juventus és a válogatott kapusát sportfogadási szokásairól hallgatták ki, míg Silvio Berlusconi volt miniszterelnök, az AC Milan tulajdonosa úgy vélte, a történtek fényében a tavalyi és az idei bajnoki cím is a mindkétszer a Juventus mögött végzett csapatát illeti.

A skandalum május első napjaiban robbant ki, amikor a lapok idézeteket közöltek abból a több mint 270 oldalas jegyzőkönyvből, amely 2004 őszén, az akkori bajnokság első néhány hetében telefonlehallgatások alapján készült. A torinói ügyészség eredetileg futballisták doppinghasználatának nyomai után vizsgálódott, erre nem talált bizonyítékot, ám az elcsípett beszélgetésekből kiderült, hogy Moggi rendszeresen konzultált Pierluigi Pairettóval, az olasz labdarúgó-szövetség (FIGC) játékvezetői bizottságának elnökével, akit arra igyekezett rávenni - a jelek alapján többször is sikeresen -, hogy számukra megfelelő sípos embert delegáljon mérkőzéseikre. Mivel pedig Pairetto az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) játékvezetői bizottságának is tagja, Moggi legalább egy alkalommal jóval a hivatalos nyilvánosságra hozatal előtt arról is értesült, ki vezeti a Juventus mérkőzését a Bajnokok Ligájában (BL). Az UEFA a titoktartási kötelezettség megsértése miatt fegyelmiben részesítette Pairettót, akinek helyét - a FIGC javaslatára - júliustól az ötször is a világ legjobb játékvezetőjének választott honfitársa, a tar fejéről is közismert Pierluigi Collina veheti át.

A torinói ügyészség a lehallgatási jegyzőkönyvet már idén márciusban megküldte a FIGC-nek, ám a szövetség elnöke, Franco Carraro "ráült" a dokumentumra, s csak akkor kezdett el vizsgálatról beszélni és magyarázkodni, amikor a sajtó már nagy terjedelemben tárgyalta az ügyet. Carraro így a múlt hétfőn lemondásra kényszerült, és követte őt a FIGC alelnöke, Innocenzo Mazzini, aki a telefonbeszélgetések szerint szintén szívélyes viszonyban volt Moggival. A botrány a lehető legrosszabbkor jött a június 9-én kezdődő németországi labdarúgó-világbajnokságra készülő olaszoknak, és ha a hullámok tovább csapkodnak, aligha tehet jót a 2012-es Európa-bajnokság megrendezésére benyújtott olasz pályázatnak, amelyet technikailag sokkal jobbnak tartanak a rivális magyar-horvát és lengyel-ukrán kandidálásnál.

Második oldal (Oldaltörés)

A bíróküldés befolyásolásáról árulkodó felvételek a Juventus hazai vetélytársainak szemében igazolni látszanak azt az örök gyanút, hogy a patinás múltja miatt Itáliában Öreg Hölgynek is becézett - változatlanul a Fiat autógyár többségi tulajdonában lévő - klub nemcsak játékosainak, hanem pályán kívüli befolyásának is köszönheti, hogy messze a legtöbb bajnoki címet nyerte a bajnokság, a calcio történetében. A 68 éves Moggi - aki vasúti állomásfőnökből lett a Juventus játékosmegfigyelője, majd 1994-ben a szűk irányítói kör tagja, és akit a rivális klubvezetők az egykori legendás olasz-amerikai maffiózó után Lucky (Szerencsés) Lucianóként emlegetnek - ugyanakkor nemcsak a bíróküldésbe ártotta bele magát. Mint kiderült, a kiszemelt - és később leigazolt -, akkoriban a milánói Internazionaléban és a holland Ajax Amsterdamban játszó Fabio Cannavarónak és a svéd Zlatan Ibrahimovicnak még tanácsokat is adott, miként tudják klubjuknál kikényszeríteni, hogy a torinói gárdához igazoljanak. Az egyik 2004-es telefonbeszélgetésben például Moggi méltatlankodik, hogy Ibrahimovic annak ellenére mesterhármast rúgott, hogy ő azt tanácsolta neki: játsszon rosszul.

A baj nem jár egyedül, hiszen az ügyvezető Giraudo ellen pénzügyi szabálytalanságok miatt is vizsgálatot folytatnak, és Moggi belekeveredett egy másik ügybe is. A római és a nápolyi ügyészség is kutakodik a legnagyobb olasz játékosügynökség, a GEA World után, amelynek egyik tulajdonosa Alessandro Moggi, a Juventus-vezérigazgató fia. A céget azzal gyanúsítják, hogy üzletkötéseinél nemcsak a versenyszabályok megsértésétől, de fenyegetéstől és erőszaktól sem riadt vissza.

A GEA World esetében fölmerül az összeférhetetlenség is, hiszen nemcsak focistákat, hanem edzőket és játékvezetőket is képvisel. Ráadásul alapítói között prominens és szintén botrányba keveredett egykori futballpotentátok gyermekei is vannak: Calisto Tanzi, a Parmalat tejipari vállalat és a Parma volt tulajdonosa, Sergio Cragnotti, a Cirio élelmiszer-birodalom és a Lazio exbirtokosa, valamint a mindkettejükkel pénzügyi kapcsolatban volt Cesare Geronzi, a Capitalia bank februárban két hónapra felfüggesztett elnöke rendelkezik családi kapcsolattal a cégben. De a GEA World alkalmazottja Davide Lippi, a Juventus volt sikeredzőjének és az olasz válogatott jelenlegi szövetségi kapitányának, Marcello Lippinek a fia is.

NAGY GÁBOR

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Monitor

Öregifjak

A Juventust a sportkrónika szerint 1897 novemberében a torinói Umberto király sétány egyik padján alapították a...

Csak idén 5500 milliárd forintot kereshet a Moderna a koronavírus-vakcinával

Csak idén 5500 milliárd forintot kereshet a Moderna a koronavírus-vakcinával

Kiemelten fontos közérdeknek minősítette a kormány a MotoGP rendezési jogának megszerzését

Kiemelten fontos közérdeknek minősítette a kormány a MotoGP rendezési jogának megszerzését

Kásler szerint hazugság, hogy leállíttatta a Dél-pesti Centrumkórház dolgozóinak lefényképezését

Kásler szerint hazugság, hogy leállíttatta a Dél-pesti Centrumkórház dolgozóinak lefényképezését