szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Véget ért a szerbiai parlamenti választás, a szavazás rendben, a vártnál magasabb részvétel mellett zajlott. A B92 portál nem hivatalos információi szerint a radikális SRS 28,5, Borisz Tadics elnök pártja, a DS 22,9; Vojiszlav Kostunica kormányfő pártja, a DSS-NS 17 százalékos eredményt ért el.

A mandátumok eloszlása a CESID előrejelzései szerint
© B92
A szavazóhelyiségek este nyolc órakor zártak be Szerbiában. A köztársasági választási bizottság (RIK) adatai szerint egy órával a zárás előtt, 19 órakor a részvétel 56,7 százalékos volt. A testület vezetője, Mihajlo Rulic szerint a választáson komolyabb szabálytalanságok nem történtek. A választást megfigyelő a Központ a Szabad Választásokért és a Demokráciáért (CESID) nevű civil szervezet vezetője, Zoran Lucic is azt mondta, hogy a végeredményt érdemben nem befolyásoló kisebb incidensektől eltekintve a választás szabályos volt.

Zoran Lucic, a CESID igazgatója azzal magyarázta a vártnál magasabb részvételt - a szervezet hatvan százalék körülire várja az arányt -, hogy a szavazásra jogosul polgárokat "rendkívül érdekli az ország jövője".

Politikai elemzők egyetértettek abban, hogy Szerbia jelenlegi legerősebb pártja, a Vojislav Seselj feltételezett háborús bűnös vezette, ultranacionalista Szerb Radikális Párt (SRS) ezentúl is a legnagyobb frakcióval fog rendelkezni a parlamentben, de a győzelem nem lesz elegendő a kormányalakításhoz. Kormányt vélhetően a demokrata tömbbe sorolt pártok fognak alakítani, amelyek között lesznek várhatóan kisebbségi alapon szerveződő szervezetek is - közöttük magyar pártok -, amelyek számára három éve eltörölték az ötszázalékos parlamenti küszöböt. 

Boris Tadic szerb elnök, az ellenzéki Demokrata Párt (DS) vezetője ugyanakkor biztos pártja győzelmében. Azt hangoztatta vasárnap, hogy a választás után mihamarabb meg kell alakítani a kormányt, fontos ugyanis, hogy az országnak legyen olyan hatalmi intézményrendszere, amely képes tárgyalni Koszovó jövőbeni státusáról és kihasználni a német EU-elnökség adta lehetőségeket. A DS listavezetője, Ruzica Djindjic - a meggyilkolt, első szerbiai demokrata miniszterelnök, Zoran Djindjic özvegye - azt mondta, hogy Szerbiában az európai irányultságú pártok fognak győzni, és a DS megszerzi a mandátumok 25-30 százalékát.

Vojislav Kostunica miniszterelnök, a Szerbiai Demokrata Párt elnöke a választások fontosságát hangoztatta, mondván, az új alkotmány elfogadás után befejeződik az ország állami-jogi rendszerének kiépülése.

Az SRS elnökhelyettese, Tomislav Nikolic arról beszélt, hogy amennyiben pártja megragadja a kormányrudat, változásokat hoz Szerbiának, az ország fejlődésnek indul, megkezdődik a leszámolás a bűnözéssel, a kormány teljesen Koszovó megőrzésének szenteli tevékenységét, stratégiai partnernek Oroszországot fogja tekinteni, de kérni fogja a Nyugat segítségét és együttműködését is.

Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt hangoztatta, hogy a választás új lehetőséget jelent Szerbia számára, a polgároknak pedig azokra kell adniuk voksukat, akik tudnak felelősen viselkedni, nehogy a parlament "balkáni kocsmához" hasonlítson úgy, mint a leköszönő. 

A RIK-nek január 25-én kell közzétennie a választás végleges eredményeit, de a tapasztalat azt mutatja, hogy az urnák zárása után néhány órával közzétett nem hivatalos CESID-es eredmények általában kevéssé térnek el a hivatalos végeredményektől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!