szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Heiligendammban folyó G8-csúcskonferenciával párhuzamosan nagyszabású segélykoncert kezdődött csütörtök délután Rostockban.

A szegénység felszámolását, Afrika megsegítését és a klímaváltozás elleni harcot zászlajára tűző, "Hanggal a szegénység ellen" címet viselő megakoncert három fő szervezője Bob Geldof és Bono ír rockzenész - utóbbi a U2 világhírű rockzenekar frontembere -, valamint Németország legkedveltebb könnyűzenei énekese és dalszerzője, Herbert Grönemeyer, aki a 2006-os német labdarúgó-világbajnokság rendkívül népszerű himnuszát is komponálta.

A fellépők között Bono és Bob Geldof mellett számos neves külföldi és német együttes szerepel, köztük a Magyarországon is ismert Die Toten Hosen elnevezésű, alternatív zenét játszó együttes.

Már a koncert kezdetekor több tízezren gyűltek össze az északnémet kikötőváros egyik leghatalmasabb terén, ahol az ugyancsak hatalmas színpadot felállították. A szervezők arra számítanak, hogy a többórás koncertet legkevesebb hetvenezren tekintik majd meg, ennyi jegy ugyanis már előzetesen elkelt. A két ír rocksztárt, Bob Geldofot, az 1985-ös londoni Live Aid koncert főszervezőjét és Bonót egyébként előző nap fogadta Angela Merkel kancellár. A beszámolók szerint mindketten kételyeiknek adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy egyezség születik Afrika megsegítéséről a világ hét legfejlettebb ipari állama és Oroszország állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján.

A két rocksztár ismételten arra figyelmeztetett, hogy a nyolcak lemaradásban vannak a két évvel ezelőtti G8-csúcstalálkozón az afrikai fejlesztési segélyek növelésére tett ígéreteik teljesítése terén. A G8-csoport tagjai 2005-ben a skóciai Gleneaglesben megállapodtak, hogy 2010-ig 50 milliárd dollárra emelik az afrikai fejlesztési segélyeket. Bono, Bob Geldof és Herbert Grönemeyer szerint azonban csak Japán és Nagy-Britannia tett eleget vállalt kötelezettségeinek.

A koncertre annak a kezdeményezésnek a jegyében került sor, amelyet Al Gore korábbi amerikai alelnök tett az év elején a klímaváltozás elleni harc érdekében. Gore akkor hívta életre a "Live Earth" koncertsorozatot azzal a céllal, hogy az abból befolyt bevételeket a klímaváltozás káros következményeinek felszámolását célzó erőfeszítések támogatására fordítsák.

"A zene nem ismer határokat" jelszó jegyében kezdődött rock-, illetve popkoncert valamennyi résztvevője fehér karszalagot visel, ami a szegénység elleni harc jelképe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A Gates-házaspár és Bono az év emberei a Time szerint

A világ leggazdagabb emberét, Bill Gateset, feleségét Melindát, valamint az ír rockénekes és békeharcos Bonót választotta az idén az év emberének a Time című amerikai hírmagazin a szegénység csökkentése, az ínséget szenvedők megsegítése érdekében kifejtett nemzetközi közéleti szereplésük elismeréseként.

MTI Világ

Geldof és Bono megdícsérte a G8-at

Dicsérte a G8-csúcs részvevőit Bob Geldof, a gleneaglesi G8-csúcs elé időzített, szegénységellenes Live 8 koncertek főszervezője és zenésztársa, Bono, a U2 frontembere, amiért a világ hét leggazdagabb állama és Oroszország vezetői az Afrikának szánt segélyek megduplázásáról döntöttek értekezletükön.

MTI Világ

Bob Geldof újabb Afrika-koncertet tervez

Újabb segélykoncert tervez Afrika lakosságának megsegítésére – erősítette meg Bob Geldof és Midge Ure, a húsz évvel ezelőtti Live Aid két szervezője.