szerző:
MTI

Gyökeresen megváltozott az időjárás a Karakorum-Himalája nyolcezres csúcsainak térségében: míg hétfőn a K2-Gasherbrum I. magyar hegymászó-expedíció arról számolt be, hogy a hóesés visszavonulóra kényszerítette őket, addig szerdára kisütött a nap és újra útnak indulhattak.

Vörös László és Csíkos József elindult a Gasherbrum-gleccseren felfelé. 5900 méteres magasságban kiépítette az egyes tábort, hogy akklimatizálódjon. Az ő helyzetértékelésüktől függ, hogy az expedíció többi tagja is elindul-e felfelé - mondta Kollár Lajossal, a csapat vezetője, akivel a magyarországi kapcsolattartók beszéltek műholdas telefonon.
 
Amennyiben az időjárás továbbra is kedvező marad, a napokban felállíthatják a hármas tábort, ahonnan közvetlenül előkészíthetik a csúcstámadást.
 
A csapat hétfőn megünnepelte az egyik hegymászó, Mécs László 34. születésnapját. "Buliztunk, viszkiztünk, nagyon jó volt a hangulat. Mécs Lászlót lassan hagyományosan a Karakorumban köszöntjük fel, két éve a Broad Peak alaptáborában ünnepeltünk" - számolt be Kollár Lajos.
 
Az expedíció élelmezési problémákkal küzd, de ez nemsokára megoldódik, mert Skarduból már útnak indították az élelmiszerállományt, amelyet néhány napja rendeltek meg e-mailen az egyik alpinlogisztikai cégtől - derül ki az expedíció közleményéből.
 
A 11 hegymászó június elején indult útnak azzal a céllal, hogy meghódítsa a Karakorum-Himalájában lévő K2 8611 méteres, és a Gasherbrum I. 8068 méteres csúcsát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Három métert zsugorodott a Mount Everest

A Föld legmagasabb hegycsúcsa kisebb, mint az eddig mért 8848 méter. Kínai tudósok egy csapata a korábbiaknál pontosabb mérésekkel igazolták felvetésüket.

MTI Világ

Peking 2008: fáklyateszt a Mount Everesten

A jövő évi pekingi olimpia szervezői igyekeznek mindenre maximálisan felkészülni, ennek az alapelvnek a jegyében idén főpróbát tartanak a fáklyaváltónak a Mount Everesten.

MTI Világ

Lábak nélkül is feljutott a Mount Everestre

A 47 éves, új-zélandi Mark Inglis 40 napi út végén jutott fel a 8 848 méter magas himalájai csúcsra. Ő az első alpinista, akinek műlábakkal sikerült ez a ritka vállalkozás.

Itthon

Helikopterbaleset a Mount Everesten, az évforduló előtt

Hegymászókat szállító helikopter zuhant le a világ tetején, a Mount Everest körzetében szerdán az alaptábornál: egy nepáli légi kísérő életét vesztette és hat ember megsérült. Jelenleg száznál is több hegymászó tartózkodik a Mount Everest térségében, hogy részt vegyen a világ legmagasabb hegycsúcsa meghódításának 50. évfordulóján.