szerző:
MTI

A magyar K2-Gasherbrum I. expedíció tíz hegymászója ismét felkapaszkodott az egyes táborba - közölte Kollár Lajos, a csapat alaptáborban maradt vezetője.

Azt is hozzátette, hogy egy tibeti-pakisztáni expedíció 10 alpinistája feljutott a Gasherbrum csúcsára, igaz úgy, hogy végig igénybe vették teherhordók és serpák segítségét. A magyarok a hegyen csak saját erejükből mozognak. Jelenleg azon dolgoznak, hogy 7200 méter magasan felállítsák a hármas tábort, ahonnan közvetlenül elérik a hegy tetejét. Egy éjszakát töltenek ebben a magasságban, majd visszamennek az alaptáborba és ha az időjárás-előrejelzés alapján legalább négy napig tartó úgynevezett időjárási "ablakra" számíthatnak, akkor elindulnak felfelé.

Az egy hete torokgyulladással küszködő Csíkos József már jobban van. Erőss Zsolt technikai vezetőnek azonban a foga vagy foggyökere begyulladt, és az alsó állkapcsa feldagadt. Ettől függetlenül ő is elindult a többiekkel felfelé. A gyulladást antibiotikum-kezeléssel próbálják enyhíteni - derül ki az expedíció közleményéből. A 11 hegymászó június elején indult útnak azzal a céllal, hogy meghódítsa a Karakorum-Himalájában lévő K2 8611 méteres, és a Gasherbrum I. 8068 méteres csúcsát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szellem

Nyomok a Himalájában

A magyarok ivadékainak felkutatására Ázsiába indult, de végül a tibetológiát megalapozó Kőrösi Csoma Sándor útja sokakat és sokféleképpen ihletett követésre. Legutóbb egy magyar film alkotóit.

MTI Világ

Jó idő segíti a magyar hegymászókat a Himalájában

Gyökeresen megváltozott az időjárás a Karakorum-Himalája nyolcezres csúcsainak térségében: míg hétfőn a K2-Gasherbrum I. magyar hegymászó-expedíció arról számolt be, hogy a hóesés visszavonulóra kényszerítette őket, addig szerdára kisütött a nap és újra útnak indulhattak.

MTI Világ

Veszélyben a Himalája

Sir Edmund Hillary, a világ legmagasabb hegycsúcsa, a Mount Everest (Csomolungma) első meghódítója állást foglalt amellett, hogy a hegységet vegyék fel a veszélyeztetett világörökség pirosbetűs listájára.