szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy hét a világűrben a Szojuzzal 25 millió dollárért? Divatjamúlt szórakozás. Az új státusszimbólum azoknak, akiket számon tart a Forbes magazin, ma már a privát tengeralattjáró.

Dúsgazdagoknak nem is olyan drága: egy vadonatúj Phoenix 1000-ért csak 80 millió dollárt kérnek. A modellt már pár éve gyártják, nem a 65 méter hosszú hajó az újdonság, hanem az, hogy az Oregon állambeli Portlandban működő US Submarine Inc. ezekben a hónapokban száz megrendelést kapott.

Az adásvételi szerződés első számú záradéka, hogy a vevő neve nem fedhető fel. Ezért az Államokban a nyár legizgalmasabb kérdése, hogy kik lehetnek ezek a multimilliárdosok és hol rejtették el új "játékszerüket?"

"Ha megtalálják az enyémet, Önöknek ajándékozom" - jelentette ki Roman Abramovics orosz mágnás, a Chelsea futball-klub tulajdonosa, önként kilépve a névtelenségből. A többiek, élve a lehetőséggel, gondosan titkolóznak. Hisz a tengeralattjáró legnagyobb előnye, hogy oda nem mehetnek utánuk a minden lében kanál újságírók, nem zavarhatják meg vakációjukat - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Mechanikáját tekintve a Phoenix 1000 pontosan olyan, mint egy amerikai katonai tengeralattjáró, kivéve a rakétákat. Legalábbis erre esküsznek a gyártók, mert hírlik, hogy a CIA azért rendszeresen ellenőrzi, minden szabályok szerint megy-e.

A berendezést illetően azonban szabad kezet kap a tulajdonos. Paul Allen, a Microsoft társalapítója, a világ 4. leggazdagabb embere például kedvenc együttese, a Beatles tiszteletére mindenből sárgát választott.

Egy gyors felmérés szerint nem mindenki venne magának tengeralattjárót, ha lenne is pénze rá, mondván, elzárva a külvilágtól, a szabad levegőtől, a napfénytől nem lehet valami vidám dolog. Van, aki úgy értékeli, hogy ezek a hobbik, az űrrepülés, a tengeralattjáró csak azt mutatják, hogy a gazdagok mennyire unatkoznak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Orosz mini-tengeralattjárók az Északi-sark jege alatt

Kísérleti merülést végzett vasárnap az északi-sarki vizeken a Mir-1 és a Mir-2 orosz mini-tengeralattjáró, amelyekkel elsőként terveznek lemerülni a tenger fenekére az Északi-sark alatt - közölte Vlagyimir Sztrugackij, a sarkkutatók szövetségének alelnöke.

MTI Világ

Ketten meghaltak egy brit atomtengeralattjárón

Baleset következtében meghalt az egyik brit atomtengeralattjáró legénységének két tagja, egy további haditengerész megsérült - közölte szerdán a brit védelmi minisztérium.

Három év börtönt kapott a nigériai fiatalokat üveggel dobáló férfi

Három év börtönt kapott a nigériai fiatalokat üveggel dobáló férfi

Koronavírus: rosszabbodott az Edda zenészének állapota

Koronavírus: rosszabbodott az Edda zenészének állapota

A leggazdagabb 1 százalék több légszennyezettségért felelős, mint az EU

A leggazdagabb 1 százalék több légszennyezettségért felelős, mint az EU