szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Százéves korában elhunyt Oliver Hill afroamerikai ügyvéd, az Egyesült Államokban korábban létezett faji elkülönítés elleni küzdelem élharcosa.

Oliver Hillt vasárnap Virginia állam fővárosában, Richmondban érte otthonában a halál - számolt be róla a Times Dispatch helyi újság.

A legendás polgárjogi harcos jelentős mértékben hozzájárult az amerikai társadalom mélyreható változásához azzal, hogy a faji szegregáció ellen bíróságok előtt folytatott küzdelmét kiterjesztette a mindennapi élet olyan területeire, mint a szavazati jog, az esküdtek kiválasztása, a fehér és fekete gyerekeket nem elkülönítve szállító iskolabuszok biztosítása és a fekete dolgozókat is megillető, egyenlő jogok védelme.

Pályafutása csúcsát a fehér és fekete tanulókat különválasztva oktató iskolák elleni perek sorozatában betöltött szerepe jelentette. Ezek az eljárások késztették az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságát arra, hogy 1954-ben alkotmányellenesnek nyilvánítsa a szegregáció gyakorlatát.

1999-ben Bill Clinton akkori amerikai elnök a Szabadság-érdeméremmel, a legmagasabb amerikai polgári kitüntetéssel ismerte el munkásságát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!