szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nicolas Sarkozy francia elnök két feltételhez kötötte vasárnap Franciaország esetleges visszatérését a NATO integrált katonai szervezeteibe.

Sarkozy, aki New Yorkba érkezett az ENSZ egy újabb, klímaváltozásról tartott csúcsértekezletére, a The New York Timesnak adott interjújában ugyanakkor a fontosabb feltételnek azt nevezte, hogy a NATO-n belül növeljék Európa önálló védelmi képességeit.

"Azt kérem amerikai barátainktól, hogy értsék ezt meg. Egy önmaga önálló védelmére képessé váló Európa nem jelent kockázatot az amerikaiak számára" - hangoztatta a francia államfő a tekintélyes amerikai lap internetes honlapján közzétett interjúban.

Azután, "egy ilyen lépés csak abban az esetben történhet meg, ha Franciaország képviselői helyet kapnak az irányító testületek legmagasabb szintjén". "Ha e két feltétel kérdésében nincs előrelépés, nem lesz visszatérés" - fűzte hozzá.

Franciaország 1949-től alapító tagja volt a NATO-nak, 1966-ban azonban, Charles de Gaulle elnöksége alatt kivonult a szövetség egységes katonai irányítási szervezetéből, visszautasítva, hogy NATO-parancsnoklat alá helyezzen csapatokat vagy hogy területén NATO-támaszpontokat létesítsenek. Az 1990-es években, a délszláv háborúkat követően fokozta részvételét a NATO katonai műveleteiben, de az egységes irányítási rendszerbe nem tért vissza. Hervé Morin védelmi miniszter tíz napja említette meg egy párizsi konferencián, hogy Franciaország fontolgatja az észak-atlanti szövetségben játszott szerepének erősítését.

Franciaország NATO-beli szerepének napirendre emelése megfigyelők szerint újabb jele annak, hogy a májusban államfővé választott Nicolas Sarkozy erősíteni szeretné a francia-amerikai kapcsolatokat. Felkérésére 2008 márciusára elkészül a francia védelmi stratégia és NATO-szerepvállalás új - az 1994-ben szerkesztett helyébe lépő - "fehér könyve".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Sarkozy: pénzügyileg tarthatatlan a francia szociális modell

Nicolas Sarkozy államfő szerint a francia szociális modell nem tartható tovább pénzügyileg, ezért az igazságosság és a hatékonyság elvét összehangolva a munka, az érdem és az esélyegyenlőség elvére építve átfogó új szociális modell kidolgozását javasolja.

MTI Itthon

Sarkozy a Parlamentben beszél

Szeptember 14-én, magyarországi látogatása keretében a Parlamentben mond beszédet Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök - jelentette be Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke.

MTI Világ

Csökkent Sarkozy népszerűsége

A francia elnök népszerűségi indexe öt százalékot zuhant, a párizsi polgármester és saját külügyminisztere is sokkal kedveltebb politikus Franciaországban - közli az IFOP közvéleménykutató.

MTI Világ

Bush családi birtokán fogadja Sarkozyt

George Bush amerikai elnök szombaton fogadja kötetlen találkozón Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnököt a Maine államban lévő kennebunkporti családi birtokán - közölte a Fehér Ház.