szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A katonai rezsim ismételt fenyegetése ellenére újból mintegy százezer ember, köztük több ezer buddhista szerzetes tartott kormányellenes tiltakozó felvonulást Rangunban.

Mianmari buddhista szerzetesek felvonulása. Elegük lett a diktatúrából
© AP
Egy hete mindennap kormányellenes tüntetések zajlanak Mianmar korábbi fővárosában.

Hétfőn becslések szerint szintén mintegy százezren vettek részt a tiltakozó menetben, amivel az elmúlt két évtized legnagyobb kormányellenes megmozdulásává nőtte ki magát a tüntetéssorozat.

Akárcsak az előző egy héten, kedden is a legfontosabb burmai buddhista szentélytől, a Svegadon pagodától indult a menet. A tömeg élén a zárt sorfalat alkotó, mezítlábas szerzetesek haladtak, zászlókkal a kezükben. Néhány zászlóra harcoló páva képét festették, ami az 1988-as, vérbe fojtott demokrácia-párti felkelés jelképe volt.

Kormányzati tisztségviselők teherautókra szerelt hangszórókból hatósági fellépéssel fenyegették meg a tüntetőket, ezzel egy időben katonai járművek álltak meg a Svedagon pagodánál is. Előzőleg a hivatalos sajtóban is figyelmeztetések jelentek meg. Azt nem részletezték a figyelmeztetések, hogy milyen hatósági akcióról lenne szó.

A buddhista szerzeteseket azzal vádolja a rezsim, hogy nyugtalanságot szítanak tiltakozó meneteikkel. Az Új Fény nevű mianmari kormánylap kedden idézte Thura Myint Maung dandártábornokot, vallásügyi minisztert, aki elismerte, hogy a szerzetesek tiltakozásai átterjedtek számos városra, többek között Mandalajra és Hintadára. A lap azt is megírta, hogy az ország hivatalos buddhista szervezetének vezetője hétfőn utasította a szerzeteseket, tevékenységüket a tanulásra, a hit terjesztésére korlátozzák.

A tüntetések sorozata több mint egy hónappal ezelőtt kezdődött, miután a kormány augusztus 19-én jelentősen megemelte az üzemanyag árát az Ázsia egyik legszegényebb országának számító Mianmarban. A megmozdulások hátterében azonban az országot 1962 óta különböző formában vezető elnyomó katonai kormánnyal szembeni elégedetlenség áll.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Rendszerellenes tüntetések Mianmarban

Több mint ötezer buddhista szerzetes és ugyanannyi polgári személy tüntetett hétfőn a katonai junta ellen az egykori mianmari fővárosban, Rangunban.

MTI Világ

Százesresre duzzadt a tömeg Mianmarban

Két évtizede ez a legnagyobb tüntetés a junta ellen: több mint százezren demonstráltak hétfőn a korábbi mianmari fővárosban, Rangunban (Yangon), a menet élén több ezer buddhista szerzetes haladt - számoltak be szemtanúk.