szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Riolitot akar külszíni fejtéssel kitermelni egy bányavállalat a tokaji borvidéktől karnyújtásnyira. A Kassa-megyei közgyűlés kézzel-lábbal hadakozik a beruházás ellen.

Újabb, a tokaji történelmi borvidéket fenyegető környezetszennyező beruházást próbál megvalósítani egy társaság Szlovákiában: Tokajtól karnyújtásnyira ezúttal perlit gyártáshoz szükséges riolitot akarnak felszíni bányászással kitermelni, miközben még messze nem hárult annak veszélye, hogy a szlovák környezetvédelmi tárca esetleg rábólint az ennél is nagyobb környezeti károkkal fenyegető tőketerebesi (Trebisov) hőerőmű megépítését célzó projektre.

Kassa-megye önkormányzata kézzel lábbal hadakozik a Kisbáriban (Bara) létesítendő felszíni bánya megnyitása ellen. Noha a megyei önkormányzat kizárólagos jogkörei bőségesen elegendők egy ilyen beruházás megakadályozásához, a selmecbányai (Banská Stiavnica) székhelyű Országos Bányahivatal (HBÚ) kassai körzeti kirendeltsége a kisbári terepen már ki is tűzte a felszíni bányaparcella helyét, ahol robbantásos technológiával termelnék ki a riolitot, azt az üveges szerkezetű vulkáni kőzetet, amelyből egyszerű, hevítéses technológiával, nagyon olcsón tudnák előállítani az építőipar igen széles spektrumában alkalmazható, jó áron, nagy haszonnal értékesíthető végterméket.

Zdenko Trebula, a Kassa-megyei Közgyűlés elnöke a tiltakozáson túlmenően Jaroslav Izák környezetvédelmi miniszterhez fordulva azonnali közbelépésért folyamodott, és azt kérte: a tárca a lelőhely nevesítését is tiltsa meg, tekintettel arra a körülményre, hogy a közvetlen térséget a világörökséghez tartozó tokaji történelmi borvidék szennyezné, s ezért elsődleges védelemre szorul. Annál is inkább, hogy Magyarországhoz hasonlóan a borvidék szlovákiai térfélre eső részéért, és az ott megtermő borok márkavédelméért Pozsony igen csak sokat kardoskodott.

Trebula Marek Madaric kulturális miniszterhez is levelet írt, melyben azt szorgalmazta, hogy - mivel a tokaji történelmi borvidék Magyarországi térsége évek óta a Világörökség részét képezi - Szlovákia is tegye meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a térfelére eső terület is felkerüljön az UNESCO jegyzékére, annál is inkább, mert ez a rang a durva környezetszennyező ambíciók ellen is egyfajta védelmet nyújtana.

Az ügyben egyelőre sem a környezetvédelmi, sem a kulturális miniszter nem jelzett vissza. A szlovák környezetvédelmi minisztérium azonban máig nem nyilatkozott a korábbi, a tokaji borvidéket ennél is vészesebben fenyegető tiltakozásokra. Tavasszal derült ki, hogy a nevében (a már nem létező) Csehszlovákiát feltüntető cseh-szlovák energetikai társaság (CEZ) a Tokajhoz hasonlóképpen közeli szlovákiai városban, Tőketerebesen három, - két szén és egy gáztüzelésű - hőerőművet akar felépíteni, amelynek levegőbe kerülő hulladékanyaga végzetesen megpecsételné a tokaji szőlők, így a világhírű hungaricum, a tokaji borok sorsát.

A tőketerebesi önkormányzat előbb beleegyezett a tervbe, majd az erőteljes lakossági ellenszegülés terhe alatt végül nemet mondott, de a beruházó azóta is - aggodalmakat indokoló magabiztossággal - olyan "környezettanulmányokat" népszerűsít, amelyek szerint a közel ezer megawatt teljesítményű tőketerebesi hőerőmű nem veszélyezteti a tokaji borvidéket. A szlovák környezetvédelmi tárca már hónapok óta elemzi ezeket a tanulmányokat, de egyelőre nem nyilatkozik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Gazdaság

Végleges védettséget nyert a magyar „Tokaji” márka

Az olasz borászok végleg le kell, hogy mondjanak a „Tocai” márkanév használatáról, a magyar borászok viszont 2007 áprilisától teljes védelmet élvezhetnek „Tokaji” márkanevükre – így döntött az Európai Legfelsőbb Bíróság. A mostani döntés ellen már nem lehet fellebbezni.

Hét nap

Tokaji ellenállás

Polgári engedetlenségként lezárjuk a hidat, amivel megbénítjuk Északkelet-Magyarország forgalmát, így az újonnan...

MTI Kult

Bajnai Gordon új színház alapkövét rakta le Tokajban

Paulay Edéről, a XIX. században, Tokajban született neves színházi rendezőről, a Nemzeti Színház egykori direktoráról nevezik el a Tokajban megépítendő új színházat, amelynek alapkövét pénteken helyezte el Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos és Szabó György, az észak-magyarországi régió fejlesztési tanácsának elnöke.

MTI Itthon

Polgári engedetlenséget fontolgatnak a tokajiak

Akár a tokaji Tisza-híd ideiglenes lezárása sem elképzelhetetlen, amennyiben nem valósul meg a világörökséghez tartozó Tokaj-hegyaljai borvidék központjának számító Tokaj közúti tehermentesítése - tudta meg az MTI Májer Jánostól, a település polgármesterétől hétfőn.

Félmilliárddal támogatja a kormány a falusi kutyák és macskák ivartalanítását

Félmilliárddal támogatja a kormány a falusi kutyák és macskák ivartalanítását

Már ki lehet próbálni a MÁV új jegyautomatáit

Már ki lehet próbálni a MÁV új jegyautomatáit

Szeretettel Erdélyből: Egyre súlyosabb probléma a boomerek gyógyszerfüggősége

Szeretettel Erdélyből: Egyre súlyosabb probléma a boomerek gyógyszerfüggősége