szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Robert Fico szlovák kormányfő elutasítóan reagált Tom Latos levelére, amelyben az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke arra szólította fel őt, hogy határolódjon el a Benes-dekrétumokról, és biztosítsa a szlovákiai magyar kisebbség jogait.

Fico kedden Zsolnán (Zilina) azt nyilatkozta, hogy nincs mitől elhatárolódnia, "ám ha mégis, akkor a Magyar Gárda az, amitől elhatárolódom". Szavai szerint kormánya a Benes-dekrétumokat - a szlovákiai magyarok és németek II. világháború utáni jogfosztását törvényesítő dokumentumot - a Szlovák Köztársaság jogrendje részének tekinti, s ez a jelenlegi koalíció fennmaradásáig így is marad.   

A szlovák kormányfő a mindenkori szlovák álláspontot hangoztatva azt mondta: a Szlovák Köztársaság olyan ország, amely a "sztenderdet" meghaladó szintű jogvédelmet biztosít a "nemzetiségi kisebbségeknek". Mégpedig "olyan magas szintűt, hogy az Európai Unió más országai számára is példaértékű lehet, nem hogy még bíráljanak is bennünket az ilyen kérdések miatt" - idézte Fico Lantoshoz címzett szavait a SITA hírügynökség.

Lantos, aki egyben a washingtoni kongresszus emberi jogi csoportjának társelnöke, levélben emlékeztette Ficot: a szlovák parlament szeptemberben határozatban erősítette meg azokat a Benes-dekrétumokat, amelyek nyomán az akkori Csehszlovákia területén élő magyarokat és németeket a kollektív bűnösség jegyében megfosztották az állampolgárságuktól, és elkobozták a javaikat. Lantos a levélben a Nyitrán - magyar beszéde miatt, bőrfejűek által - megvert csallóközi magyar egyetemista, Malina Hedvig védelmében is megszólította Ficót, egyszersmind azt sürgetve, hogy vessenek véget a lány ellen folyó vizsgálatnak, s helyette kezdjenek a lányt bántalmazóinak kilétét felderítő nyomozásba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Benes-dekrétumok: cseh–bajor viszály

A Benes-dekrétumokkal kapcsolatos vita miatt nem hajlandó találkozni az új bajor miniszterelnökkel, Günther Becksteinnel Mirek Topolánek cseh kormányfő.

MTI Világ

Tom Lantos: Szlovákia felelős a magyarellenes incidensekért

A felelősség teljes egészében Szlovákiát terheli az ott kialakult magyarellenes incidensekért; a XXI. században a demokratikusan megválasztott kormányok felelőssége, hogy ilyen helyzet ne állhasson elő - jelentette ki Tom Lantos, az amerikai kongresszus tagja Budapesten.

MTI Világ

Tom Lantos levele Ficónak kisebbség-ügyben

Az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke, Tom Lantos, "hivatalos levelet" küld a szlovák miniszterelnöknek a szlovákiai magyar kisebbséget érintő politikai fejlemények ügyében - tájékoztatta Maximilian Teleki, az Amerikai Magyar Koalíció (HAC) elnöke vasárnap az MTI-t.

MTI Világ

Tom Lantos Pozsonyban tárgyalt az incidensekről

Bill Clinton volt elnök és alelnöke, Al Gore az Egyesült Államokban személyesen álltak az afro-amerikaiak templomainak gyújtogatói ellen kibontakozó mozgalom élére és Szlovákiában is a kormány feladata, hogy a magyarellenes gyűlöletkeltés elleni küzdelem élére álljon - jelentette ki Pozsonyban Tom Lantos.

MTI Világ

A magyaroknak Benes, a szlovákoknak a Gárda fáj

A Benes-dekrétumok szlovák parlamenti megerősítése miatt egy német európai képviselő azt szorgalmazta hétfőn, hogy az Európai Parlament elnöke hivatalosan tiltakozzon a szlovák kormánynál.

hvg.hu Világ

Nem Benes-ügyben találkozna Fico Gyurcsánnyal

Szlovák lapértesülés szerint Robert Fico pártelnökként találkozót kezdeményezett Gyurcsány Ferenccel, az MSZP vezetőjével. A hvg.hu információi szerint Fico azért közeledne Gyurcsányhoz, hogy pártja minél hamarabb rendezhesse viszonyát az Európai Szocialista Párttal.

MTI Itthon

Gyurcsány Tom Lantossal találkozik este

Tom Lantos, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtök este megbeszélést folytat a magyar-amerikai kapcsolatok aktuális kérdéseiről, Afganisztántól a vízumügyig - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő.

Horn Gábor: Nyerni lehet és nyerni kell, de ehhez mást és máshogy kell tenni

Horn Gábor: Nyerni lehet és nyerni kell, de ehhez mást és máshogy kell tenni

Egy magyar kórházigazgató szerint a koronavírus-fertőzésen átesetteket valószínűleg nem kell beoltani

Egy magyar kórházigazgató szerint a koronavírus-fertőzésen átesetteket valószínűleg nem kell beoltani

A Közel-Kelet Metternichje, aki kézbe vette a térség sorsát: ő Abu-Dhabi trónörököse

A Közel-Kelet Metternichje, aki kézbe vette a térség sorsát: ő Abu-Dhabi trónörököse