szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Arra, hogy a romák számára van járható út, Járóka Lívia és Mohácsi Viktória magyar európai parlamenti képviselők jelenlétükkel mutatnak példát Strasbourgban – fogalmazott szerkesztőségi cikkében a Le Monde.

A baloldali-liberális újság szerint „a romákkal kapcsolatos európai gondok csak akkor fognak enyhülni, ha nem maguknak a romáknak, hanem a romák problémájának esünk neki”. A Le Monde szerint az elmúlt napokban az olasz sajtóban – annak ellenére, hogy érthető módon nem kívánnak egy etnikumot külön megnevezni –, a román a bádogvárosokban élő, kolduló romák szinonimája lett. Akik között vannak bűnözők is.

Ez a nagyon látványos beilleszkedési probléma ugyanakkor össze sem hasonlítható mértékű azokkal a gondokkal, amelyekkel a fejlődésből kifelejtett európaiak nagy többségének egész életük során szembesülniük kell, mint például a nagy szegénységgel, a marginalizálódással, valamint a lakhatás, az egészségügy, az oktatás és a munka terén tapasztalható diszkriminációval – emlékeztet a Le Monde.

Azoknak a feldühödött olaszoknak – akik lehetnének akár franciák is –, és akik azt gondolják, hogy „ezeknek haza kell menniük”, tudniuk kell, hogy azok, akiket cigányoknak neveznek, még kevésbé érzik magukat otthon Romániában, Bulgáriában vagy Szlovákiában, ahol születtek, mint Nyugat-Európában. Hazájukban gyakran még rosszabban bánnak velük és még inkább megvetik őket - hívja fel a figyelmet a párizsi újság.

Az Európa Parlament 2005-ben határozatot fogadott el a romák helyzetéről, akiknek száma becslések szerint 12 és 15 millió közé esik a kontinensen, s 7 és 9 millió közé az Európai Unióban. A szöveg emlékezet azokra az üldöztetésekre, amelyeknek áldozatai voltak a romániai rabszolgatartástól a náci népirtáson át a mai „romafóbiáig”, amelynek állandóan ki vannak téve, és amellyel szembe az EP-képviselők szociális, kulturális, oktatási és szimbolikus intézkedéssorozatot ajánlottak. Nevezetesen azt kérték, hogy a romákat ismerjék el európai kisebbségként.

„Az Európai Parlament magyar képviselői, Járóka Lívia és Mohácsi Viktória jelenlétükkel bizonyítják Strasbourgban, hogy vannak romák, akik boldogulnak. Egyre többen vannak, és ehhez a kilenc közép-európai ország kezdeményezésére elindított Roma Befogadás Évtizede 2005–2015 program is hozzájárul. Ez a járható út” – írta a Le Monde.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Olaszország kiutasítja a veszélyes uniós bevándorlókat

Rendeletet hozott az eddig gyengekezűséggel vádolt olasz kormány a társadalomra veszélyesnek ítélt uniós állampolgárok kitoloncolásának megkönnyítéséről, miután - jelentős részben romániai bevándorlóknak tulajdonított - erőszakos bűncselekmények sora okozott felháborodást a közelmúltban.

Roma Sajtóközpont Itthon

Cigányozás egy rendőrségi hírben és az ORFK honlapján

Annak ellenére, hogy ez törvénytelen, az egyik fővárosi lap legutóbbi számában egy bűnügyi hírben közzétették egy ismeretlen elkövető vélt roma származását. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) honlapján is olvasható olyan hír, amely jelöli a keresett tettesek vélt cigány származását. Az újság főszerkesztője elnézést kért, a kerületi rendőrségnél helyesbítést ígérnek, az ORFK szóvivője pedig azt, hogy leveteti a honlapról a jogellenes tartalmat.

MTI Világ

Kitoloncolnak egy magyar állampolgárt Olaszországból

A kitoloncolás előtt álló olaszországi bevándorlók egyike magyarnak vallotta magát; a magyar konzulátus ellenőrizte az okmányokkal nem rendelkező férfi állítását, aki minden bizonnyal valóban magyar - mondta Szelestey Lajos, a Külügyminisztérium szóvivője vasárnap.

MTI Világ

Romániai kisebbségi érdekek az EU-ban

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) valamennyi romániai kisebbség érdekeit képviselni szeretné az Európai Unióban - jelentette ki az erdélyi Resicabányán Markó Béla, az RMDSZ elnöke.

Karrier

"Nem baj, hogy cigány vagyok?"

Orsós Géza és Kovács Attila néven jelentkezett álláshirdetésre a Zalai Hírlap megbízásából egy roma származású főiskolai hallgató. A kísérlet célja az volt, hogy megállapítsák: hány álláshirdető tesz különbséget a jelentkezők között a romák körében gyakori vezetéknév hallatán.

hvg.hu/MTI Itthon

Cigány emberekkel találkozott Sólyom László

A Cserehát térség kitörési pontja az ökoturizmus, a falusi turizmus - mondta Sólyom László hétfőn a csereháti Tomoron, miután részt vett a Térségi cigány programok és perspektívák című fórumon. A köztársasági elnök ahhoz a romákat segítő alapítványhoz is ellátogatott, amit az elmúlt héten próbált befeketítetni a jobboldali sajtó.

Hét nap

Olaszliszkai feszültség

Mind a nyolc előzetes letartóztatásban lévő személy ellen vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást a rendőrség az...

Hófúvás és ónos eső miatt adtak ki figyelmeztetést

Hófúvás és ónos eső miatt adtak ki figyelmeztetést

Enyhítették a Szigeten drogot áruló hollandok büntetését

Enyhítették a Szigeten drogot áruló hollandok büntetését

Szállítmányozási céget alapított Rogán Cecília

Szállítmányozási céget alapított Rogán Cecília