szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az orvosok agyhalottnak nyilvánították Cso Joj Szam dél-koreai profi ökölvívót, aki múlt keddi, szöuli győztes mérkőzése után esett össze.

A 33 éves sportoló a Boksz Világszervezet (WBO) interkontinentális bajnoki címmérkőzésének utolsó másodperceiben kapott egy óriási ütést kihívójától, az indonéziai Heri Amoltól. A megrendítő erejű jobbhorog ellenére Csoj a csodával határos módon lábon maradt, így pontozással megnyerte az összecsapást, de az eredményhirdetés után nem sokkal összeesett, és eszméletlen állapotban szállították kórházba. A szöuli klinikán azonnal agyműtéten esett át, a kómából azonban nem ébredt fel többé.

A tapasztalt bokszolót egyelőre még életben tartják, miután a család és az illetékes orvosi hivatal is engedélyt adott szervei transzplantációs célú felhasználására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Plázs

A rejtélyes mesterséges kóma

Az utóbbi időben Magyarországon is rendszeresen bevetett - vagy legalábbis számításba vett - mesterséges kómáról máig nem tudható, melyik agysérült esetében lesz hatásos.

MTI Plázs

A legtöbb filmben torzítva jelenik meg a kóma

A nézők nincsenek tudatában annak, hogy milyen távol áll a valóságtól a filmekben ábrázolt kóma - derült ki egy amerikai vizsgálatból. Az álomgyár iparosai figyelmen kívül hagyják a kómából visszatért betegek testi és lelki állapotát, torz képet sugallnak a betegségről, és hiú reményeket ébresztenek a súlyos idegrendszeri károsodást szenvedett betegek hozzátartozóiban.