szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az erdélyi magyarságnak nincsenek függetlenedési szándékai, csupán olyan önrendelkezést akar, amely nem áll szemben a többségi román érdekekkel – hangsúlyozta Tőkés László európai parlamenti képviselő.

Tőkés – aki egyben az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke is – az Európai Szabad Szövetség (EFA) és a Zöldek közös európai parlamenti frakciójának Marosvásárhelyen zajló konferencia céljának elsősorban a már működő európai autonómiák, illetve a nemzeti kisebbségek függetlenedési szándékainak ismertetését nevezte. A skót, baszk, flamand, orosz, walesi, macedón, rétoromán, német, cseh, magyar és csángó nemzeti kisebbségek helyzetéről, autonómiatörekvéseiről tárgyalnak.

A bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) beszámolója szerint Tőkés elmondta: „Az Erdély-kérdés, akárcsak az észt kérdés vagy lengyel kérdés, európai uniós kérdés is egyben, és az önálló külpolitikai érdekérvényesítésnek helye van.”

Az Erdélyi Krónika szerint az EFA vezetői olyan európai modelleket mutattak be, amelyekben a kisebbségi közösségek az elszakadást, az önálló államalapítást tekintik céljuknak. Emiatt Tőkés Lászlónak, a frakció tagjának el is kellett magyaráznia, az erdélyi magyarság Románián belül szeretné kivívni a maga számára az autonómia bizonyos formáit.

Ugyanez a lap vezércikkében felidézi a skót képviselő felszólalását is, amely Skócia teljes függetlenedését is előrevetítette. Az előadások a román közgondolkodás sodrába kerülve azt üzenhetik, hogy a népek, népcsoportok telhetetlenek, sem a kulturális autonómiával, sem a társnemzeti státussal, sem az önálló parlamenttel nem érik be, mindig többet akarnak, végső céljuk pedig a teljes elszakadás, az önálló államiság megteremtése.

„Ha ezzel a következtetéssel marad a román társadalom, akkor kár volt elhozni Marosvásárhelyre a nyugat-európai szövetségeseket. Jelenlétük nemhogy előremozdítaná az erdélyi magyar belső önrendelkezés ügyét, hanem inkább beoltja a román társadalmat a magyar közösség törekvései ellen” – olvasható a cikkben. A kommentátor szerint a félelmek helyett pozitív fogalmakkal kellene társítani a kisebbségi jogköveteléseket, például azzal a gondolattal, hogy a pozitív megelőzés a szecesszió legjobb ellenszere.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Miért „dajkálja” Basescu Tőkést?

Traian Basescu államfő azért dajkálja Tőkés Lászlót, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) sírjon - írta tudósításának címében a Cotidianul.

MTI Világ

Tőkés frakciójára lelt

Tőkés László püspök, erdélyi magyar európai parlamenti (EP-) képviselő minden bizonnyal a kisebbségi jogok erősítéséért fellépő Európai Szabad Szövetség (EFA), vagyis az úgynevezett regionalisták képviselőcsoportjának lesz a tagja.

MTI Világ

Tőkés László nem mondott le püspöki tisztségéről

Tőkés László továbbra is a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspöke marad - erről döntött pénteken a KREK közgyűlése, amely azt követően foglalkozott a kérdéssel, hogy november 25-én az egyházfő európai parlamenti képviselői mandátumot nyert.

Hét nap

Helykereső Tőkés

Továbbra sem veszi fel tagjai közé Tőkés László református püspököt (képünkön Hans-Gert Pötteringgel, az Európai...

MTI Világ

Tőkés tárgyalóasztalhoz akarja ültetni az RMDSZ-t és az MPP-t

Haladéktalanul üljenek tárgyalóasztalhoz a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) vezetői, és állapodjanak meg a közelgő helyhatósági választásokra vonatkozó demokratikus verseny és együttműködés szabályaiban - mondta csütörtökön Sepsiszentgyörgyön Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke.

 Szalai András: "A neociki mutálódik, mint a koronavírus"

Szalai András: "A neociki mutálódik, mint a koronavírus"

Az ellenzéki együttműködés kulisszatitkai: A "legnagyobb arcú" pártot próbálják megrendszabályozni

Az ellenzéki együttműködés kulisszatitkai: A "legnagyobb arcú" pártot próbálják megrendszabályozni

Titkos üzenetet írtak a Perseverance ejtőernyőjére, és most már azt is tudni, mi volt az

Titkos üzenetet írtak a Perseverance ejtőernyőjére, és most már azt is tudni, mi volt az