szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Akár 7 év börtönre is ítélhetnek Indiában két cseh rovarszakértőt tiltott rovargyűjtés miatt.

Emil Kucerát és Petr Svachát, a Cseh Tudományos Akadémia Rovartani Intézetének munkatársait június 22-én tartóztatták le Nyugat-Bengál indiai államban rovarlárvák begyűjtése közben.

A tudósok azt állítják, hogy tudományos célra, illetve saját gyűjteményük gyarapítására gyűjtötték a védett rovarokat, az indiai hatóságok azonban tiltott üzleteléssel gyanúsítják őket. A The Times of India című lap szerint Petr Svacha olyan internetes portált működtet, amelyen ritka bogarakat kínálnak megvételre.

A nyugat-bengáli erdőfelügyelet gyanúja szerint a csehek Kínába, illetve Csehországon keresztül Nyugat-Európába akarták kicsempészni az erdőben gyűjtött lepkéket és más rovarokat. Utpal Nag erdőfelügyelő szerint a két tudósnak tudnia kellett, hogy tilos az erdőben állatokat begyűjteni, annál is inkább, mivel nagyszabású tanulmányokat írtak India gazdag élővilágáról.

A The Times of India szerint elképzelhető, hogy a két cseh lebukása „csak a jéghegy csúcsa”, és a két kutató egy nagyobb nemzetközi csempészhálózat tagja.

A két cseh tagad minden vádat, és támogatja őket a nemzetközi tudósközösség is. Több mint 600 személy, zömében tudós írta alá azt a petíciót, amely a cseh tudósok elengedését követeli az indiai kormányfőtől.

A csehek helyzetének rendeződését késlelteti, hogy éppen sztrájkolnak az indiai igazságügyi dolgozók. Emiatt a július 7-ére kitűzött bírósági meghallgatás már el is maradt, és legkorábban július 21-én kerülhet sor a tárgyalásra.

Indiai rovarkutatók aggodalmukat fejezték ki a cseh entomológusok sorsa miatt, mert hazájukban hasonló ügyekben gyakran két évig is eltart, míg a bíróság döntést hoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Megoldás az élelmiszerhiányra: rovarokkal fogunk táplálkozni?

Az élelmiszerhiány miatt az emberiség a jövőben várhatóan rovarokkal fog táplálkozni, így jó, ha az emberek elkezdenek barátkozni a gondolattal - véli Marie Borkovcová, a brnói Mendel Mező- és Erdőgazdasági Egyetem Zoológiai Intézetének munkatársa.

MTI Itthon

Több mint száz rovart akart becsempészni egy férfi

Több mint száz, összesen negyedmillió forint eszmei értékű fokozottan védett rovart akart Magyarországra csempészni egy cseh állampolgár Röszkénél; az utas ellen természetkárosítás bűntette miatt indítottak eljárást.

Több krónikus betegségnél kockázatos lehet az orosz vakcina beadása

Több krónikus betegségnél kockázatos lehet az orosz vakcina beadása

Kivágták a Hétköznapi Csalódások raktárkoncertjéből a kormánykritikus dalokat

Kivágták a Hétköznapi Csalódások raktárkoncertjéből a kormánykritikus dalokat

Egy hétvége alatt 94 ezer új fertőzöttet regisztráltak Spanyolországban

Egy hétvége alatt 94 ezer új fertőzöttet regisztráltak Spanyolországban