szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Radovan Karadzsics volt boszniai szerb elnök nemcsak új külsőt öltött, hanem mesterien fel is építette belgrádi életét - derült ki a szerb sajtó szerdai jelentéseiből.

Mint arról több újság is beszámolt, a hamis személyazonossághoz hamis feleséget is szerzett: valahányszor meghívásra előadást tartott az egészséges életmódról, a bioenergián alapuló gyógyításról, mindig vele volt egy csinos középkorú, barna hajú nő, akit a feleségeként mutatott be. Számos lapnak sikerült is beszereznie a titokzatos Milát ábrázoló fényképet.

A belgrádi sajtó, amelyet jelenleg a tizenhárom éven át bujkáló Karadzsics belgrádi életének részletei érdekelnek a legjobban, kiderítette, hogy az Újbelgrád egyik sugárútján lakó néhai politikus gyakori vendége volt a Bolondokháza nevű kávéháznak, ahová szilvapálinkát inni járt, s a zenészek guszlicáját elkérve gyakran játszott is a vendégeknek - önmaga és Ratko Mladics tábornok söntéspult fölött függő arcképe alatt.

Az üzletben, ahová rendszeresen betért, úgy emlékeznek rá, hogy sosem vásárolt sokat, de mindig vett ötliteres palackos vizet (Belgrádban ezt nagyon sokan fogyasztják a csapvíz minősége miatt), valamint zöldséget és gyümölcsöt.

Szokatlan külsejét - feje tetején kis kontyba rendezett hófehér üstökét, nagy fehér szakállát és bajszát - azzal magyarázta, hogy a munkájához van rá szüksége: dús szőrzetén keresztül szerzi a gyógyításhoz szükséges energiát. A gyógyítás, mint több újság megírta, kézrátétes, illetve spiráldróton keresztül történő energiaátadásból állt. (A B92 videóján egyik előadásán készített felvételek láthatóak.)

Karadzsics azonban nemcsak alternatív gyógyászattal foglalkozott, hanem eredeti szakmájában is tevékenykedett az ügyvédje szerint. Szvetozar Vujacsics elmondta, hogy egy ideig két nagy belgrádi kórház pszichiátriai osztályán is dolgozott. Kétszobás lakását havi 350 euróért bérelte a Londonban élő tulajdonosoktól, s pszichiátriai, alternatív gyógyászati témájú előadásait általában 300-400 ember látogatta. Előadói minőségben több vidéki városban, köztük Kikindán és Novi Szadban (Újvidék) is megfordult.

Saját internetes oldala volt, amelyen életvezetési s bioenergiával történő gyógyításra vonatkozó tanácsokat adott. A magánrendelőben pedig, ahol az utóbbi időben dolgozott, fiatalító és szépítő energokozmetikai kezelésekben részesítette az arra vágyókat. Ismerősei intelligens, megnyerő, kulturált emberként írták le a Dragan Dabics nevet viselő Karadzsicsot, hozzátéve, hogy meg sem fordult a fejükben, ki is valójában.

Az álcázási módszer ötlete pedig lehet, hogy nem is Radovan Karadzsicsé, csupán kölcsönözte egy 2006-ban megjelent és Szerbiában nagy sikert aratott, róla szóló regényből. Mirjana Gyurgyevicsnek, az Első, második, harmadik ember című thriller szerzőjének a fantáziáját a Karadzsics utáni nemzetközi hajtóvadászat ragadta meg. A történetet arra alapozta, hogy a volt boszniai szerb vezető Belgrádban rejtőzködik, pszichiáterként dolgozik, s orosz és amerikai ügynökök is járnak hozzá kezelésre, lévén a szerb főváros a világ felderítő szolgálatai Balkánnal foglalkozó munkatársainak egyik nagy gyűjtőhelye. A zrenjanini (Nagybecskerek) Agora könyvkiadó a kéziratot megkapva a villámgyors kiadás mellett döntött, nehogy Radovan Karadzsicsot a megjelenés előtt fogják el, s okafogyottá váljon a téma.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Zűrzavar és harag Karadzsics szülőfalujában

Radovan Karadzsics őrizetbe vétele zűrzavart és haragot keltett szülőfalujában, a Montenegró északnyugati részében fekvő Petnicában, ahol a nemzetközi igazságszolgáltatás által keresett szökevény több unokatestvére él.

MTI Világ

Álnéven praktizált Karadzsics Belgrádban – fotó

Radovan Karadzsics annyira bízott álcázásában, hogy az utóbbi időben Belgrádban élt, s egy magánrendelőben alternatív gyógyászattal foglalkozva pénzt is keresett - derült ki kedden egy sajtóértekezleten.

MTI Világ

Brüsszelhez igazították Karadzsics elfogását

Elfogták Radovan Karadzsics volt boszniai szerb elnököt, a több mint egy évtizede szökésben lévő hágai vádlottat, akinek terhére többek között a srebrenicai mészárlás kitervelését és elrendelését róják.

MTI Világ

Őrizetbe vették Radovan Karadzsicsot

A volt boszniai szerb elnököt, az egyik leginkább keresett, több mint egy évtizede szökésben lévő hágai vádlottat ügyvédje szerint július 18-án, pénteken, a Belgrád és a szerb főváros melletti Batajnica település között közlekedő buszon vették őrizetbe. Európai és amerikai vezetők üdvözölték az intézkedést, amely komoly hatással lehet Szerbia európai uniós csatlakozási törekvéseire.