szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A grúz kormány korábban úgy nyilatkozott, hogy ellenőrzése alá vontak a szakadár déloszét terület központi városát. Azóta viszont az orosz erők vették át az uralmat Chinvaliban - közölte Vlagyimir Boldirev orosz tábornok.

Az orosz szárazföldi erők főparancsnokságának szóvivője szerint heves harcok dúlnak Chinvali területén. Mint mondta, a grúz erők közvetlen irányzással, harckocsik toronylövegeiből és gránátvetőkkel lövik az orosz békefenntartó katonák elhelyezési körleteit.

A legfrissebb jelentések szerint tizenkét orosz katona meghalt és mintegy 150 megsebesült a Dél-Oszétiában állomásozó orosz békefenntartók közül - közölte szombaton Anatolij Nagovicin, az orosz vezérkari főnök helyettese. Az orosz külügyminiszter szerint a halálos áldozatok száma 1500-ra rúg.

"A támadó grúz fegyveres alakulatok lőtték az orosz békefenntartók elhelyezési körleteit, ennek következtében tíz katonánk meghalt, mintegy harminc pedig megsebesült" - mondta a főparancsnokság szóvivője.

Grúz rakétavetők
© AP
Chinvaliból (Dél-Oszétia központi városából) érkező jelentések szerint a grúz erők nem engedik meg a sebesültek kórházba szállítását - tette hozzá.

A grúz és a dél-oszét erők között csütörtökről péntekre virradóra törtek ki ismét heves harcok. Mindkét fél a másikat vádolja az ellenségeskedések kiújulása miatt.

A grúz erők azt követően indítottak támadást Chinvali, a dél-oszét főváros ellen, hogy Mamuka Kurasvili, a grúz békefenntartó műveletek vezetője közölte: a tbiliszi kormány amellett döntött, hogy helyreállítja az alkotmányos rendet Dél-Oszétiában.

Később arról érkeztek hírek, hogy orosz harckocsik, hadianyaggal megrakott katonai tehergépkocsik és "önkéntesek" indultak útnak pénteken az észak-oszét fővárosból, Vlagyikavkazból. Előzőleg Vlagyimir Putyin orosz kormányfő kijelentette, hogy Grúziának a Dél-Oszétia elleni agresszió miatt orosz válaszlépésekkel kell számolnia.

Reggel még arról érkeztek hírek, hogy Chinvaliban több mint 15 polgári személy vesztette életét. Leégett a parlament épülete, megrongálódott a kormányzati épületegyüttes, kigyulladt több emeletes lakóház és más építmény a belvárosban.

A Szovjetunió felbomlásának idején az éledő grúz nacionalizmustól tartva Dél-Oszétia vezetői bejelentették, hogy külön akarnak válni Grúziától, és egyesülve Észak-Oszétiával, Oroszországhoz akarnak tartozni. Rövid, de heves harcok után Dél-Oszétia gyakorlatilag elszakadt Grúziától, noha nemzetközi jogi szempontból senki nem ismeri el önállóságát, még legfőbb támogatója, Moszkva sem.

Az 1992-ben megkötött tűzszüneti megállapodás értelmében orosz-grúz-oszét békefenntartó erők őrzik a felek között meghúzott tűzszüneti vonalat.

Mihail Szaakasvili grúz elnök, aki szeretné, ha országa csatlakozhatna a NATO-hoz, legfőbb céljai között tartja számon a szakadár területek visszaterelését Tbiliszi fennhatósága alá, s ennek nyomán kiújult a felek között a korábbi években szunnyadó ellenségeskedés.A dél-oszétiai ellenségeskedések azonnali beszüntetését sürgette az Európai Unió soros elnökségét adó Franciaország, és ilyen értelmű nyilatkozatok jelentek meg pénteken Brüsszelben, Berlinben, Londonban, Kijevben és Ankarában is.

A világ felkapta fejét (Oldaltörés)

Nemzetközi reakciók

Franciaország felszólítja az összes érdekelt felet, hogy azonnal fejezze be az ellenségeskedéseket, és haladéktalanul kezdje újra a tárgyalásokat, mert csak ezek révén oldható meg a válság - hangoztatta a párizsi külügyminisztérium. A közleményben Franciaország az elkötelezettségét hangsúlyozza Grúzia szuverenitása és területi egysége mellett "a nemzetközileg elismert határok között".

Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár több ízben is tárgyalt a nap folyamán orosz és grúz illetékesekkel, és nyugalomra intette őket. Azt tervezi, hogy a színfalak mögött folytatja a konzultációkat. Nem hivatalos NATO-források szerint a szövetség óvatos, nem akarja elkötelezni magát egyik oldalon sem. Nem hívták egyelőre össze a nagykövetek tanácsát sem, ami megszokott lépés válsághelyzetben. Grúzia eltökélten törekszik a belépésre a NATO-ba, de még távol áll tőle.

Angela Merkel német kancellár a legnagyobb fokú mérsékletre intette a feleket, követelte minden erőszakos cselekedet leállítását, és hangsúlyozta, hogy ebben szilárd egyetértés van uniós, EBESZ-es és NATO-s partnereivel.

Ankara közvetlen tárgyalásra szólította fel a feleket, s közben arra is figyelmeztetett, hogy a harci cselekmények veszélybe sodorják a térség békéjét és biztonságát. Kijev is a nyugtalanságának adott hangot, s kiállt Grúzia területi egysége és szuverenitása mellett, és felajánlotta szolgálatait a békés rendezés érdekében. London tűzszünetre és békés párbeszédre szólította fel a feleket, saját állampolgárait pedig eltanácsolta a Grúziába utazástól.

Lech Kaczynski lengyel elnök elfogadhatatlannak minősítette a Grúzia belügyeibe való beavatkozást. "Grúzia szuverenitását nemzetközileg elismert határai között minden feltétel nélkül tiszteletben kell tartani" - hangoztatta az elnök egy közleményben, de Oroszországot nem említette név szerint.

A litván külügyminiszter bejelentette, hogy a helyszínre utazik, és Grúziában első kézből tájékozódik a helyzetről, hogy azután tájékoztathassa európai uniós partnereit. A külügyminisztérium egy másik közleményében bírálta Oroszországot, mondván, hogy képtelen ellátni a békefenntartó feladatot Dél-Oszétiában.

Washington már csütörtök éjszaka arra kérte Moszkvát, hogy igyekezzék rábeszélni Dél-Oszétia vezetőit a harcok leállítására. Gonzalo Gallegos, az amerikai külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy Washington szoros kapcsolatban van az orosz és a grúz vezetéssel. Hangsúlyozta: az Egyesült Államok Grúziát is visszafogottságra kérte. Az amerikai külügyi szóvivő aggasztónak nevezte a kialakult helyzetet.

A harcok beszüntetését szorgalmazta a NATO-n és az EU-n kívül az Európa Tanács és az EBESZ is.

Magyarország aggódik a dél-oszétiai konfliktus miatt

A magyar külügyminisztérium aggodalommal figyeli a Dél-Oszétiában kirobbant konfliktust, Magyarország szerint minden eszközzel meg kell akadályozni a harcok folytatódását - mondta Kohári Lajos, a tárca helyettes szóvivője.

"Az emberéleteket követelő összecsapások veszélyeztetik a térség egyébként is törékeny békéjét és stabilitását. Miden eszközzel törekedni kell arra, hogy a katonai konfrontáció további eszkalálódását megakadályozzuk" - mondta Kohári Lajos. A Külügyminisztérium arra kéri a Grúziába készülő magyarokat, hogy fontolják meg utazásukat - tette hozzá.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Világ

A grúz erők lelőttek két orosz harci gépet

A grúz erők pénteken lelőttek két, Grúzia területe felett légitámadást végrehajtó orosz harci gépet - közölte Sota Utiasvili, a grúz belügyminisztérium szóvivője.

7 milliót adott Gyurcsány a DK-nak

7 milliót adott Gyurcsány a DK-nak

Mire jutottak a magyarországi laborok a koronavírussal? Interjú Duda Ernővel

Mire jutottak a magyarországi laborok a koronavírussal? Interjú Duda Ernővel

Kifosztott egy boltot, majd vonattal menekült két tolvaj Zalaegerszegről

Kifosztott egy boltot, majd vonattal menekült két tolvaj Zalaegerszegről