szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Oroszország soha nem engedi meg, hogy bárki gyilkolja állampolgárait, békefenntartóit, s aki erre kísérletet tesz, azt pusztító válaszban részesíti - jelentette ki hétfőn Dmitrij Medvegyev. Az orosz elnök Kurszkban, egy második világháborús veteránokkal tartott találkozón beszélt erről.

A legbékeszeretőbb államnak is szüksége van harcképes fegyveres erőkre, de Oroszország senkit nem támad meg, ellenkezőleg, megvédi az emberek - s köztük békefenntartói - életét és méltóságát - mondta Medvegyev. Az orosz államfő szerint a történelemben példátlan a Dél-Oszétia elleni grúz agresszió. Érthetetlennek mondta, hogy egy civilizált állam, amelynek fegyveres erőit más civilizált államok szerelték fel, katonai gépezetét békés állampolgárok ellen fordítja, köztük olyanok ellen, akiket saját állampolgárainak tekint.

Medvegyev arról is beszélt, hogy továbbra is személyes ellenőrzése alatt tartja a veteránok lakásproblémáinak megoldását. Mint mondta, jelenleg a listák szerint a második világháború 90 ezer résztvevője vár lakásra, de az illetékes hatóságoknak alaposan ellenőrizni kell ezeket a jegyzékeket, hogy megbízható adatokkal rendelkezzenek.

A kurszki csata 65. évfordulójának alkalmából tett látogatásán az államfő felkereste a csata emlékműegyüttesét. A kurszki csatát a hadtörténészek a második világháború egyik legjelentősebb fordulópontjának tekintik, s úgy tartják, itt ragadta magához a Vörös Hadsereg a hadászati kezdeményezést, amelyet a német erők többet nem tudtak visszaszerezni.

A déloszét elnök orosz támaszpontot szeretne

Dél-Oszétia fontolgatja, hogy területén orosz katonai támaszpont létrehozását kéri Moszkvától - mondta Eduard Kokojti, a Grúziától elszakadt Dél-Oszétia elnöke. Az orosz vezérkari főnök helyettese ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy ez nem katonai, hanem politikai döntés kérdése.

"Tekintettel a grúz fél legutóbbi kijelentéseire arról, hogy Grúzia területi épségének helyreállítása még csak most kezdődik, s hogy az orosz csapatok kivonulása után Tbiliszi visszaszerzi Dél-Oszétiát és Abháziát, azt fontolgatjuk, hogy felkérjük Oroszországot: hozzon létre állandó katonai támaszpontot Dél-Oszétia területén" - mondta Kokojti hétfőn az Interfax orosz hírügynökségnek. Kijelentette: csakis Oroszország tudja garantálni, hogy az oszétok ne essenek újabb népirtás áldozatául.

Anatolij Nogovicin, a vezérkari főnök helyettese a konfliktus kezdete óta szokásossá vált napi sajtótájékoztatóján hétfőn kijelentette, hogy az orosz hadsereg kész támaszpontot létrehozni Dél-Oszétiában, ha Oroszország politikai vezetése erre utasítja. Ez nem katonai, hanem politikai döntés kérdése - mutatott rá. Sajtójelentések szerint vasárnap Temur Iakobasvili grúz újraegyesítési miniszter kijelentette, hogy az orosz csapatok távozása után Grúzia ismét felveti az ország területi épségének kérdését.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

A Déli Áramlatról is tárgyalt Medvegyev és Sólyom

Energetikai terveket is megvitatott a szombati finnugor csúcs keretében Hanti-Manszijszkban megtartott kétoldalú találkozóján az orosz és a magyar elnök - mondta újságíróknak Szergej Prihogyko, az orosz államfő tanácsadója a szibériai városban. kiemelve a kulturális kapcsolatok fejlesztésének kérdéseit is.

MTI Világ

A dél-oszétiai válságról tárgyal Merkel és Medvegyev

A dél-oszétiai válságról, az orosz és a francia elnök által kidolgozott rendezési elvekről, az ezek alapján történő békés rendezés kilátásairól és a humanitárius katasztrófa felszámolásáról kezdett tárgyalásokat Szocsiban Angela Merkel német kancellár és Dmitrij Medvegyev orosz elnök.

Ilyen is van a Teslánál, idő előtt indulnak a Model Y kiszállításai

Ilyen is van a Teslánál, idő előtt indulnak a Model Y kiszállításai

Nem lesznek nézők az olasz bajnokikon a koronavírus miatt?

Nem lesznek nézők az olasz bajnokikon a koronavírus miatt?

Minden villanyautót, a Teslát is legyorsulja az első elektromos Porsche

Minden villanyautót, a Teslát is legyorsulja az első elektromos Porsche