szerző:
MTI

Minden kisebbség közül a magyarokat tekinti legellenszenvesebbnek a szlovák iskolák kilencedikes diákjainak 37,7 százaléka - derül ki egy felmérésből, amelynek a jelenség hátterét is feltáró részletei arra hagynak következtetni, hogy a "hungarofóbiás és gyűlölködő" szemlélet a jelenkori szlovák kormánypolitikusok magyarellenes megnyilatkozásaiban gyökerezik.

A pozsonyi Nyitott Társadalom Alapítvány (CVEK) szociológusai a korcsoporthoz tartozó 955 személy válaszai alapján megállapították: a tizenöt éves szlovákok 57,7 százaléka úgy gondolja, hogy "Szlovákia a szlovákok országa, és ennek így is kell maradnia". A megkérdezettek 63,3 százaléka ráadásul elvárja, hogy a magyarok a nyilvánosság előtt kizárólag szlovákul szólaljanak meg, és csak otthon legyen szabad magyarul beszélniük.

A "magyar és a magyarok" szavakról sokuknak elsőre (a magyar beszéde miatt Nyitrán megtámadott) Malina Hedvig vagy a gyakori "Madari za Dunaj!" (Magyarok takarodjatok a Duna túloldalára!) és az a Ján Slotától származó "tanítás" jut az eszébe, hogy "a magyarok pónilovak hátán jöttek" a térségbe, és "megszállják Szlovákiát".

A felmérés készítőit nyugtalanítja, hogy a vizsgált korosztály egyre gyakrabban él a politikusok idevágó szóhasználatával, mégpedig azóta, hogy Robert Fico a magyarellenes Ján Slota pártjával (SNS) koalícióban kormányoz. A megkérdezettek ellenségképében, - mint azt a felmérést ismertető SME című liberális szlovák polgári napilap írta - második helyen vannak a romák, mögöttük pedig a muzulmánok.

A felmérés alapján íródott tanulmány egyik szerzőjét, Elena Gallová Kriglerovát - szavai szerint - igen csak meglepte "ez a hihetetlenül nyíltan felvállalt, érzelmi indíttatású rasszizmus". A lap szerint szeptembertől a szlovák iskolákban "a más kultúrák iránti tűrőképességet fejlesztő tantárgyat" is oktatni fognak. A szlovák oktatási tárca oktatási reformért felelős miniszteri tanácsadója, Miron Zelina azonban a lapnak nyilatkozva elismerte, hogy a tantárgy oktatására maguk a pedagógusok sem eléggé felkészültek, őket is iskolázni kell, és "a legtöbbjének előbb a saját előítéleteitől is meg kell szabadulnia".

A felmérés alapján készült tanulmány egyik szerzője emlékeztette a lapot arra, hogy az oktatási tárca éppen a Slota vezette SNS kezében van, s hogy a multikulturális nevelést segítő tananyagba a minisztérium igen durván beavatkozhat, hiszen minden "tananyag 70 százalékát az állam szabja meg".

Lukás Fila, a SME munkatársa csütörtökön kommentárt is szentelt a témának. Rámutatott, a felmérést készítők szerencsére tételesen nem vizsgálták, hogy a megkérdezettek miként viszonyulnak a zsidókhoz vagy a homoszexuálisokhoz- Fila szerint félő, hogy ha megteszik, azzal "tovább szaporítják az elszomorító leleplezések sorát. „A felmérés megállapításai nyilván sokkolóak, de mégsem annyira meglepőek és újszerűek abban az országban, ahol Ján Slota a harmadik legnépszerűbb politikus, ahol Ján Sokol érsek emlékmisét pontifikál Jozef Tisónak (az 1939-1945 között fennállt szlovák fasiszta bábállam vezetőjének), s ott, ahol Malina Hedvig ügye már hosszú ideje ily mértékben megosztja a társadalmat" - írta Fila. Az SME munkatársa szerint abban az országban, amelynek kormánykoalíciójában Ján Slotát megtűrik, "még maga a nagy tanító, Comenius sem tudná toleranciára nevelni a gyerekeket".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Orbán puccstól tart, Slota pedig Orbántól

Magyarországon éppen puccs van, a magyar kormány puccsot hajt végre a parlament és saját népe ellen - mondta Orbán Viktor csütörtökön a szlovákiai Losoncon egy konferencián.

MTI Itthon

Slotáék magyarországi szlovákoknak kalapoztak

A pozsonyi kormánykoalícióhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 746 ezer koronát, körülbelül hatmillió forintnak megfelelő összeget gyűjtött össze a pilisszentkereszti szlovák közösség javára.

MTI Világ

Slota helyett Kubis kért bocsánatot Göncz Kingától

Ján Kubis szlovák külügyminiszter szombaton bocsánatot kért magyar kolléganőjétől, Göncz Kingától, amiért a pozsonyi kormánykoalíció egyik pártját vezető Ján Slota pénteken sértő kijelentésekkel illette a magyar diplomácia vezetőjét.

MTI Világ

Vádindítvány Szlovákiában magyar szélsőségesek ellen

A Magyar Önvédelmi Mozgalom hívének vallotta magát az a hét fiatal, akik ellen önkényuralmi jelszavak és eszmék népszerűsítésének kísérlete miatt vasárnap vádindítványt nyújtott be az ügyészséghez a szlovák rendőrség.

MTI Világ

Slota harmadik világháborút vizionál

A harmadik világháború kirobbanásába torkollhatnak Koszovó elismerésének következményei - jelentette ki csütörtökön Pozsonyban Ján Slota, a kormánykoalícióhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke.

MTI Világ

Slota újabb magyarellenes kijelentéseket tett

A pozsonyi magyar nagykövetség ideiglenes ügyvivője csütörtökön nyílt levélben köszönte meg a Matica Slovenská elnökének, Jozef Markusnak, hogy meghívást kapott a hazafias szlovák kulturális intézmény 145. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségre, egyszersmind tiltakozott az ellen, hogy a rendezvényen Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke ismét magyarellenes kijelentésekre ragadtatta magát.

Az ELTE kutatói beszálltak a rákos áttétekkel vívott harcba

Az ELTE kutatói beszálltak a rákos áttétekkel vívott harcba

Munkaerőhiány van a papoknál, imádkoznak, hogy változzon a helyzet

Munkaerőhiány van a papoknál, imádkoznak, hogy változzon a helyzet

Budaörsi önkormányzat: nem felelősek a szemészeten történt fertőzések miatt

Budaörsi önkormányzat: nem felelősek a szemészeten történt fertőzések miatt

Hableány-baleset: kiengedték a letartóztatásból az ukrán hajóskapitányt

Hableány-baleset: kiengedték a letartóztatásból az ukrán hajóskapitányt

Magyarországra is visszakerülhet a Malajziába küldött műanyagszemét

Magyarországra is visszakerülhet a Malajziába küldött műanyagszemét

Azt mondják, ilyen Magyarország valódi arca

Azt mondják, ilyen Magyarország valódi arca