szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jelentős és tartós haladást ért el a világ a szélsőséges nyomor csökkentésében, ám az eredményt most a magas élelmiszer- és fűtőanyagárak éppúgy veszélybe sodorhatják, mint a globális gazdaság lanyhulása – hívja fel a figyelmet az ENSZ átfogó jelentése, amelyet a Millenniumi Fejlesztési Célok megvalósulásának helyzetéről állítottak össze a világszervezet részlegei.

Segélyére várók Darfurban. Lassan halad a nyomor felszámolása
© AP
Az ENSZ bécsi központjában pénteken közzétett beszámoló előszavában Ban Ki Mun, a világszervezet főtitkára aláhúzta, hogy a legfontosabb célkitűzés, a nyomor felszámolása hosszú távon kétségkívül elérhetőnek tűnik, de teljesüléséhez további lankadatlan és közös erőfeszítések szükségesek.

Az ENSZ millenniumi közgyűlésén, 2000-ben 189 tagállam írta alá a nyolc átfogó fejlesztési irányt megfogalmazó programot. A 2015-re kitűzött célok között szerepel a szélsőséges szegénység és éhínség csökkentése, a mindenkire kiterjedő alapfokú oktatás megteremtése, a nemek közti egyenlőség előmozdítása, a gyermekhalandóság csökkentése, az AIDS és más betegségek elleni küzdelem, a fenntartható környezet biztosítása és a globális partnerség kialakítása.

A pénteken nyilvánosságra hozott beszámoló rámutat, hogy 2005-re a szélsőséges nyomorban élők száma az 1990-es 1,8 milliárdról 1,4 milliárdra apadt, és valószínűsíthető, hogy a nyomor globális aránya a felére zsugorodik 2015-re, ám az átfogó adatok elfedik az egyes régiók között továbbra is meglévő óriási különbségeket.

Míg a csökkenés elsősorban Kelet-Ázsiában következett be, addig más vidékeken a fejlődés elenyésző volt, sőt Afrikának a Szaharától délre elterülő részében és a Független Államok Közösségéhez (FÁK) tartozó országokban egyenesen nőtt a szegények száma. Ráadásul az egekbe szökő élelmiszer- és olajárak azzal fenyegetnek, hogy a kedvező általános irányzat ellenére sokan ismét nyomorba süllyednek.

A jelentés utal arra, hogy a főtitkár kezdeményezésére a Közgyűlés őszi ülésszakán kiemelt hangsúllyal vitatják meg a nyomor, az élelmiszerválság, a klímaváltozás és a gazdasági fejlődés egymással összefüggő kérdéseit.

A beszámoló egyebek között kiemeli, hogy az elemi iskolai látogatottság szintje 90 százalékosra emelkedett a világ nagy részén; a kanyaró okozta halálesetek száma 2000 és 2006 között a harmadára esett vissza, és a fejlődő országokban a gyermekeknek már a 80 százaléka részesül védőoltásban; 1990 óta több mint másfél milliárd ember jutott először tiszta ivóvízhez, jóllehet még mindig csaknem hárommilliárdan élnek olyan körzetekben, ahol a szűkös készletek miatt nincs elegendő víz; a magánszektor közreműködésével a legszegényebb államokban is terjedőben van a mobiltelefon használata, mint ahogy ugyancsak javult az alapvető gyógyszerek beszerezhetősége; az adósságok leírásának köszönhetően a fejlődő országok 2006-ban az exportból származó bevételüknek már csak 6,6 százalékot költötték a hitelek törlesztésére a 2000-es 12,5 százalék helyett.

A millenniumi jelentés rámutatott arra is, hogy noha a megelőzési programok eredményeként az évente újonnan megfertőződött HIV-esek száma a 2001-es 3 millióról 2,7 millióra apadt 2007-re, és az elhalálozási ráta is egytizeddel csökkent, az AIDS vírusát magukban hordozók száma 29,5 millióról 33 millióra emelkedett 2007-re. A fertőzöttek java része a Szaharától délre fekvő afrikai országokban él, 60 százalékuk nő.

A világszervezet megítélése szerint, ha az államok nem kettőzik meg eddigi erőfeszítéseiket, a fő célok közül néhányat – például a nők helyzetének javítását, az éhező gyermekek számának csökkenését, a környezeti problémák megoldását – nem sikerül elérni 2015-re.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Egymilliárd gyermek él szélsőséges nyomorban

Több mint 1 milliárd gyermek - a világ gyermekkorú lakosságának több mint a fele – él szélsőséges nyomorban, illetve szenvedi háborúk vagy az AIDS-járvány következményeit - áll az ENSZ gyermekjóléttel foglalkozó szakosított intézményének (UNICEF) éves világjelentésében, amely szerint az utóbbi másfél évtized háborúiban meghaltak fele gyermek volt.

MTI Karrier

Nyomorgó keleti munkavállalók Nagy-Britanniában

A BBC kelet-európai új EU-tagországokból érkező munkavállalók sorsáról szóló műsora szerint a bővítés utáni kevesebb mint egy évben tízszer annyian jelentkeztek nagy-britanniai munkahelyekre a térségből, mint amennyit a kormány éves átlagban várt.

Vélemény

A gyereknyomor a felnőttek sara

A gyerekszegénység járványszerű terjedésére az lehetne gyógyír, ha bevezetésre kerülne olyan differenciált, egyéni teljesítményt jutalmazó vagy annak hiányát büntető családtámogatási-gyámhatósági program, amely nem a mennyiségi szemléletű utódnemzést, hanem a megfontolt, felelősségteljes, jövedelmi státusszal szinkronban lévő gyermekvállalást honorálná.

Harry herceg mégsem várta meg a királynő születésnapját

Harry herceg mégsem várta meg a királynő születésnapját

Egy friss teszt szerint könnyű zsákmány a tolvajoknak a kulcs nélküli indítású autó

Egy friss teszt szerint könnyű zsákmány a tolvajoknak a kulcs nélküli indítású autó

Négy fontos kérdés a jogtiszta szoftverhasználatról

Négy fontos kérdés a jogtiszta szoftverhasználatról