szerző:
Vincze Szabolcs
Tetszett a cikk?

Míg mi március tizenötödikén az ünnepek helyett utcai harcokat nézhettünk, Japánban a bunyó arénán belül maradt: aznap tartották a világ legnépszerűbb küzdősport-sorozatának szezonnyitó rendezvényét, a könnyűsúlyú kategória, azaz a K-1 DREAM sztárvendégekkel megtűzdelt első fordulóját.

Tíz összecsapást terveztek, kilencet meg is rendeztek március 15-én Japánban, a szaitamai Super Arénában, mintegy húszezer ember előtt. Ezek közül legnagyobb vonzereje kétség kívül Mirko "CroCop" Filipovic fellépésének volt, aki Tacuja Mizunóval nézett farkasszemet. Igaz, a harc mindössze 56 másodpercig tartott.

A mindig higgadt horvát – aki „szabadidejében” egy terrorista-elhárító egység tagja – visszafogottan kezdett, de egy támadásnál megfogta ellenfelét, egy-két térdrúgással és ütéssel megpuhította, majd padlóra küldte. Miután edzőtársai összeszedték a vérző fejű japán harcost, az egy törülközőt a fejére terítve egy szempillantás alatt kivonult a csarnokból.

A gyors győzelem ellenére többen megkérdőjelezték Filipovic indulását, hiszen úgy tűnt, mintha 34 évesen kiégett volna. Bizonyítja ezt az is, hogy utóbbi két mérkőzésén vereséget szenvedett, így nem csoda, ha sokan megfutamodásnak tartották a K-1 DREAM-ben való indulást (a horvátnak ugyanis 2007-től szerződése van az UFC-vel (Ultimate Fighting Championship)).

„Gyenge időszakon vagyok túl, amit bizonyít két legutóbbi vesztes mérkőzésem is az UFC-ben – kommentálta ezt az érintett. – "Sokat gondolkodtam azon, hogyan tovább, és arra a meggyőződésre jutottam, hogy egyelőre a DREAM a legjobb hely számomra a karrierem szempontjából. Nem igazán szeretem a ketrecharcot, mindig is sokkal jobban feküdt nekem, ha ringben kellett megküzdenem valakivel. Ezenkívül vissza akartam térni Japánba, mert ezt tekintem második otthonomnak, és itt szeretek igazán harcolni. Persze egy nap majd vissza fogok térni az UFC-be, hogy bebizonyítsam, csak egy rossz periódus volt az a két vereség."

A kilenc összecsapásból egyébként öt esetben nem volt szükség a bírók ítéletére. Hajato Szakurai az ötödik percben találta el jól Hidetaka Monmát, aki a földre kerülve már csak a fejét igyekezett védeni, míg a bíró az ellenfelek közé nem vetődött. Az egyik legizgalmasabb küzdelmet a harmadik összecsapás hozta, ahol a norvég Joachim Hansen bizonyult jobbnak a hazai Koutecu Bokunál. Bár az utolsó képeken éppen azt lehetett látni, hogy az európai fekszik a földön, valójában ez csak a kimerültségtől volt, hiszen Hansen a bírák szerint egyöntetűen jobb volt ellenfelénél, akit egyébként padlóra is küldött a meccs folyamán.

A versenysorozat második fordulóját május 11-én rendezik ugyanitt, míg a következő K-1 rendezvény a középsúly (MAX) tizenhatos döntője lesz Japánban. Az április 9-ei hirosimai küzdelmeken többek között indul a holland Andy Souwer és Albert Kraus, a thaiföldi Buakaw Por. Pramuk, valamint a japán Maszato.


K-1 HEIWA DREAM, KÖNNYŰSÚLYÚ NAGYDÍJ, 1. FORDULÓ, SZAITAMA
1. Minovaman (japán) - Kvan Bun Li (dél-koreai) 1.25 p.
2. Hajato "MACH" Szakurai (japán) - Hidetaka Monma (japán) 4.12 p.
3. Joachim Hansen (norvég) - Koutecu Boku (japán) 3-0
4. Kazujuki Mijata (japán) - Luis Buscape (brazil) 7.37 p.
5. Kacuhiko Nagata (japán) - Artur Umakanov (orosz) 3-0
6. Micuhiro Isida (japán) - Bukjung Jung (dél-koreai) 3-0
7. Mirco "CROCOP" Filipovic (horvát) - Tacuja Mizuno (japán) 0.56 p., KO
8. Andre Dida (brazil) - Eddie Alvarez (amerikai) 6.47 p.
9. Tacuja Kavajiri (japán) - Black Mamba (indiai) 3-0

A győztesek vastagon kiemelve.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!