szerző:
Vincze Szabolcs

Talmácsi Gábor motorja ezúttal még kevesebb ideig bírta, mint Katarban, az új aprilia a harmadik körben hagyta cserben pilótáját. A Martinez-csapat számára katasztrofálisan alakult a futam, hiszen másik pilótájuk, a spanyol Sergio Gadea is feladta a versenyt technikai hiba miatt. A győztes az olasz Simone Corsi lett.

Talmácsi gondban
© MTI/EPA
Felemás eredmények - röviden így jellemezhető Talmácsi Gábor teljesítménye a Spanyol Nagydíj szabad- és időmérő edzésein. Miután az első szabadedzésen Nicolas Terol mögött a második helyet szerezte meg, majd az aznapi időmérőn - saját bevallása szerint az elhibázott beállítások miatt - a tizenegyedik helyre esett vissza.

Nem esett kétségbe a rossz eredmény miatt, és igyekezett mindenkit megnyugtatni, és szombatra javulást ígért. Ez be is jött, hiszen a második időmérő edzésen a negyedik helyre hozta be az Apriliát, így az első sorból várhatta a vasárnapi rajtot. Bár a verseny előtti bemelegítő edzésen csak a hetedik lett, ez nem sokat számít, hiszen a versenyzők és a csapat ilyenkor az utolsó simításokat végzik a motoron.

Az első helyről a fiatal brit Bradley Smith indulhatott, aki az első futamon okozott csalódás után bizonyította, hogy továbbra is nagyon gyors, és ha versenyhelyzetben is hasonlóan tud teljesíteni, nehéz lesz megállítani. Szintén ragyogóan motorozott a spanyol Terol, akinek a végig őt buzdító hazai közönség miatt nagyon feküdt a jerezi pálya.

Akárcsak Talmának, aki nemcsak megnyerte a tavalyi futamot (a cseh Lukas Pesek előtt 14 ezredmásodperccel), de a leggyorsabb kör is az ő nevéhez fűződött. A rajtsorrend tehát Smith-Terol-Bradl-Talmácsi volt, de az első kanyarban a magyar pilóta a külső íven meg is előzte a német Stefan Bradl-t. A vártaknak megfelelően a mezőny nagyon együtt mozgott, a versenyzők nem tudtak elszakadni egymástól.

A harmadik körben bekövetkezett az, amire a katari kudarc után nem számítottunk. Először csak annyit lehetett látni, hogy Bradl könnyedén leelőzi Talmát, de néhány másodperc múlva egyértelművé vált, hogy nagyobb a baj. Talmácsi motorja ugyanis tovább lassult, a pilóta pedig a fejét fogva a fűre gurult.

Egy megbízható motor kell végre (Oldaltörés)

Szavazás box
Ön szerint ki lesz a 125 kcm világbajnoka 2008-ban?

A Bancaja Aspar Apriliái tehát nem muzsikálnak jól, bizonyítja ezt, hogy az első futam győztese, Sergio Gadea is csak a középmezőnyben versenyzett, majd a hatodik körben technikai hiba miatt ő is kénytelen volt befejezni a versenyt.

Közben az élen tovább folyt a küzdelem, Terol már az első körökben átvette a vezetést, és egy ideig tartotta is a vezető pozíciót, míg a Talmácsi mögül rajtoló Simone Corsi meg nem előzte. Időközben a hazai pályán versenyző - és Katarban második helyen végzett - Joan Olive csúszott ki egy balkanyarban, mivel túl nagy sebességgel akarta bevenni.

Corsi és Terol - akik már a bemelegítő edzésen is a leggyorsabbaknak bizonyultak - a verseny második felében elhúzott a mezőnytől, a harmadik helyért pedig Bradl, Smith és Pablo Nieto harcolt. Az utolsó körökben Corsi pályafutásának második futamgyőzelméhez már kétség sem férhetett, a legnagyobb küzdelmet Stefan Bradl és Bradley Smith vívta a harmadik helyért. Kölcsönös előzgetések után hajszál híján a brit jött ki győztesen a harcból.

A világbajnoki pontverseny élére Corsi ugrott, Talma két futamon szerzett négy pontjával harminc ponttal van lemaradva az éllovastól, további szereplése leginkább azon múlik, hogy a szerelők össze tudnak-e rakni végre egy jó motort az új Apriliából, mert eddig semmilyen szempontból nem váltja be a hozzá fűzött reményeket.

GYORSASÁGI MOTOROS VB, SPANYOL NAGYDÍJ, JEREZ DE LA FRONTERA (AZ ÉLMEZŐNY)

1. Simone Corsi (olasz, Aprilia) 41:46.100 p.
2. Nicolas Terol (spanyol, Aprilia) 3.206 mp.h.
3. Bradley Smith (brit, Aprilia) 4.986 mp.h.
4. Stefan Bradl (német, Aprilia) 5.022 mp.h.
5. Pablo Nieto (spanyol, KTM) 6.254 mp.h.
6. Stevie Bonsey (amerikai, Aprilia) 20.563 mp.h.
7. Scott Redding (brit, Aprilia) 22.517 mp.h.
8. Dominique Aegerter (svájci, Derbi) 23.002 mp.h.
9. Mike Di Meglio (francia, Derbi) 23.928 mp.h.
10. Sandro Corteze (német, Aprilia) 33.541 mp.h.

A VILÁGBAJNOKSÁG ÁLLÁSA

1. Simone Corsi 34 pont
2. Stefan Bradl 29 pont
3. Nicolas Terol 26 pont
4. Sergio Gadea 25 pont
5. Joan Olive 20 pont
6. Mike De Meglio 20 pont
7. Scott Redding 20 pont
8. Bradley Smith 16 pont
9. Pablo Nieto 11 pont
10. Sandro Cortese 11 pont
...18. Talmácsi Gábor 4 pont
Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ritka, albínó őzet láthattak Sopron környékén – vagy valami mást

Ritka, albínó őzet láthattak Sopron környékén – vagy valami mást

Több postán is megszűnik az újságárusítás

Több postán is megszűnik az újságárusítás

McDonald’s-maradékból csinál autóalkatrészt a Ford

McDonald’s-maradékból csinál autóalkatrészt a Ford

Csökkentik a jegyárakat a rekorddrága budai uszodában

Csökkentik a jegyárakat a rekorddrága budai uszodában

Kis lépés Magyarországnak, nagy ugrás – nem tudni, kinek

Kis lépés Magyarországnak, nagy ugrás – nem tudni, kinek

Louis C. K. nem szabadul a maszturbálástól, de már inkább Auschwitzon poénkodik

Louis C. K. nem szabadul a maszturbálástól, de már inkább Auschwitzon poénkodik