szerző:
Vincze Szabolcs
Tetszett a cikk?

A Makalu 2008 expedíció körül kisebb kellemetlenségeket leszámítva minden rendben, a hírek szerint péntek reggel indulhatnak tovább Katmanduból. A ruhák eltűntek az éterben, majd meglettek, a szállítás és a csúcsengedélyek problémája megoldódott.


Az expedíció tagjai katmandui szállodájuk udvarán. Pénteken továbbálnak
A 2008-as Makalu-expedíció tagjai sikeresen megérkeztek Katmanduba, és az utóbbi napokat az alaptáborba való indulás előtti utolsó készülődésekkel töltötték. El kellett intézni az engedélyeket, a csomagok elszállítását, csak ezek után lehetett szó az elindulásról.

Az Erőss Zsoltból, Mécs Lászlóból, Kollár Lajosból és Sterczer Hildából álló négytagú expedíció péntek reggel hagyja el a nepáli fővárost egy kisrepülővel, majd a kiszállást követően nagyjából tizenkét napos gyaloglás vár rájuk a dzsungelen keresztül, míg fölérnek az 5000 méter felett fekvő alaptáborba.

A csúcsengedélyek kérdése is megoldódott, ráadásul igen kedvezően, hiszen sikerült csatlakozni egy lengyel csoporthoz az engedélyek ügyében. Ez azt jelenti, hogy nem kellett sem a magyar expedíciónak, sem a lengyelnek fölöslegesen többet fizetni, de innentől kezdve a két vállalkozás együttműködése természetesen megszűnik.

A felszerelés és a már kipótolt élelmiszer nagy része helikopterrel jut föl ilyen magasra, az expedíciót azonban így is segíti 35 serpa teherhordó, akik szintén az alaptáborig tartanak a magyar csapattal. Szokásukhoz híven az alpinisták onnantól kezdve nem vesznek igénybe semmilyen külső segítséget.

A szállítás persze ezúttal se volt zökkenőmentes. A ruházatból három pehelynadrág eddig még nem érkezett meg, valahol elakadtak Katmanduig, a csapat így egy csomagküldő szolgálat segítségét volt kénytelen igénybe venni. Az eredmény megnyugtató, az öltözékek jelenleg Bangkokban vannak, érkezésük csütörtökre várható.

Az utóbbi évekhez képest a politikai és társadalmi helyzet is sokat változott az ázsiai országban, amire a legújabb választások szolgálnak példaként. Sajnos ez megnehezítheti az expedíció helyzetét, melynek tagjai egyenesen attól tartanak, hogy visszafelé már nem tudnak azon az úton lejönni, ahol felmentek, hanem tanácsosabb lesz majd Tibet felé kerülniük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vincze Szabolcs Világ

2008-ban újabb nyolcezres csúcs meghódítása a cél

2007-ben az Erőss Zsolt, Mécs László és Kollár Lajos nevével fémjelzett „Magyarok a világ nyolcezresein” elnevezésű expedíciós sorozat a Gasherbrum I. (8068 m) és Broad Peak (8047 m) csúcsait hódította meg a Karakorum-Himalájában. Idén újabb, magyarok által eddig még megmászatlan csúcs, a 8463 méter magas Makalu a cél.

Vincze Szabolcs Világ

Nem a rekord a lényeg - villáminterjú Erőss Zsolttal

Április tizedikén indul útjára Ferihegyről a négytagú "Magyarok a világ nyolcezresein" expedíció, mely idén a 8463 méter magas Makalu megmászását tűzte zászlajára. A hvg.hu a felkészülésről, a kilátásokról és a rekordokról kérdezte Erőss Zsoltot, a legerdményesebb magyar expedíciós hegymászót és a mostani vállalkozás egyik legesélyesebb csúcstámadóját.

Vincze Szabolcs Világ

Itt nem babra megy a játék - villáminterjú Mécs Lászlóval

Április 10-én reggel indult útnak az a négytagú magyar expedíció, melynek célja a világ ötödik legmagasabb hegycsúcsának, a Makalu 8463 méter magas hegyormának megmászása. A nehézségekről és az oxigén használatának elutasításáról a hvg.hu Mécs Lászlót, a vállalkozás egyik csúcsmászóját kérdezte.

Vincze Szabolcs Világ

Csak az indulásra vár a Magyar Himalája-expedíció

Szerda délelőtt tartott sajtótájékoztatóját a 8463 méter magas Makalu hegycsúcsra induló, „Magyarok a világ nyolcezresein” nevű expedíció a Budai Jégpályán. Kollár Lajos, a vállalkozás vezetője elmondta, a tervek szerint április tizedikén indulnak útnak - reményeik szerint öten.

Vincze Szabolcs Világ

Magyarok indultak a világ ötödik legmagasabb csúcsára

A Makalu 2008 expedíció ma reggel elindult Ferihegyről repülőgéppel Frankfurtba. A négytagú csapat a német városból Bahreinbe, majd Katmanduba repül, ahonnan már az 5000 méter felett fekvő alaptábort veszi célba.

Downsizing, mint aktivizmus - hogyan alkalmazkodhatunk a bolygónk igényeihez?

Downsizing, mint aktivizmus - hogyan alkalmazkodhatunk a bolygónk igényeihez?

3300 millió eurós veszteséget okoz évente Budapestnek a rossz levegő

3300 millió eurós veszteséget okoz évente Budapestnek a rossz levegő

Néhány új InterCityt, járatsűrítéseket és több járat megszüntetését jelentette be a MÁV

Néhány új InterCityt, járatsűrítéseket és több járat megszüntetését jelentette be a MÁV