szerző:
MTI

Szlovákia győztesként került ki a nyelvtörvénnyel kapcsolatos vitából – jelentette ki Marek Madaric kulturális miniszter vasárnap este az egyik szlovák kereskedelmi televízió adásában.

Szlovákia szempontjából történelminek nevezte a nagyobbik kormánypárt, a Smer minisztere azt, ahogy a nyelvtörvény körüli szlovák–magyar vita végződött. Szlovákia megvédte álláspontját, a magyarok pedig hazugnak bizonyultak; a végeredményt a szlovák diplomácia óriási sikerének tartja, siker a kisebbségi jogok terén, a jogérvényesíthetőségben és belpolitikai vonalon is - ismertette Marek Mad'aric szavait az Új Szó című pozsonyi napilap hétfői számában.

"Az előző kormány nyolc éve alatt a Magyar Koalíció Pártja (MKP) akkora befolyásra tett szert, hogy harcolnunk kellett azért, hogy bizonyos helyeken szlovákul beszélhessünk" - állította a kulturális miniszter az egyik szlovák nyelvű kereskedelmi televízió politikai vitaműsorában.

Vitapartnere, Daniel Lipsic, az ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) alelnöke azt mondta, nem a nyelvtörvény Szlovákia elsődleges problémája, és a jogszabály olyan területekbe is beavatkozik, amelyekhez az államnak semmi köze. Ugyanakkor hozzátette, hogy őt például zavarja, hogy a szlovák futballstadionokban szlovák állampolgárok "nem szlovák, hanem magyar zászlót lengetnek".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Az EBESZ-főbiztos elítélte a szlovák nyelvtörvényt

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa, Knut Vollebaek úgy látja, hogy a szlovákiai államnyelvtörvény elfogadásával egyfajta egyensúly felborult, és a legfontosabb feladat ennek a helyreállítása.

MTI Világ

Fico és Bajnai az EBESZ-ajánlást követné - de mi is az?

Bajnai Gordon miniszterelnök csütörtökön, Robert Fico szlovák kormányfővel Szécsényben folytatott találkozója után jelentette be, hogy a szlovákiai államnyelvtörvény kapcsán támadt vitákat az EBESZ kisebbségi főbiztos ajánlásainak szellemében kívánják feloldani. De mit is ajánl az EBESZ főbiztosa?

MTI Világ

Szlovák-magyar: Vollebaek nem kíván közvetítő lenni

Nem kíván közvetítő szerepet játszani Szlovákia és Magyarország kapcsolataiban Knut Vollebaek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa - jelentette ki Juraj Horváth, a szlovák parlament külügyi bizottságának elnöke azt követően, hogy a testület tagjai szerdán Pozsonyban megbeszélést folytattak a főbiztossal. Vollebaek közölte, a törvény nem ellentétes az európai normákkal, de ettől még nem jó.

MTI Itthon

EBESZ-főbiztos: túlzó bírálatok a szlovák nyelvtörvényről

A módosított szlovák államnyelvtörvény nem szükségszerűen ellentétes a nemzetközi, illetve az európai normákkal; ebben a tekintetben fontos különbséget tenni a törvény politikai és jogi oldala között - jelentette ki Knut Vollebaek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségi főbiztosa kedden Budapesten.

MTI Világ

Ráció és együttérzés kell egy nyelvtörvényhez

A nyelvtörvényeknek előrevivőnek és nem korlátozónak kell lenniük, és el kell kerülniük a személyes terekbe való beavatkozást - foglaltak állást neves szakemberek azon a nemzetközi konferencián, amelyet Hollandiában tartottak a hét végén Nyelvi sokszínűség az EU-ban - szabályozás és gyakorlat címmel.

MTI Itthon

Balázs Péter: újabb diplomáciai offenzíva készül

A tavaszi diplomáciai offenzíva után volt egy forró nyár és most következik az őszi nyitány, amely valójában egy újabb diplomáciai offenzíva - ismertette a közeljövőben várható külügyi eseményeket szerdán Balázs Péter.

54 millióan töltötték le a Trónok harca új részét 24 óra leforgása alatt, az HBO is örülhet

54 millióan töltötték le a Trónok harca új részét 24 óra leforgása alatt, az HBO is örülhet

Flashmobot tartott a HVG, miután a Mahir eltüntette a plakátjait

Flashmobot tartott a HVG, miután a Mahir eltüntette a plakátjait

Jogsértő volt, hogy a Vadhajtások szerzője focilabdával rugdosta a DK-sokat

Jogsértő volt, hogy a Vadhajtások szerzője focilabdával rugdosta a DK-sokat

PRK: Örökkévalóság Részvénytársaság

PRK: Örökkévalóság Részvénytársaság

Bejutott egy magyar vizsgafilm a cannes-i filmfesztiválra

Bejutott egy magyar vizsgafilm a cannes-i filmfesztiválra

Villám csapott az Akropoliszba, négyen megsérültek

Villám csapott az Akropoliszba, négyen megsérültek